imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

MacBook, amin iOS fut?


A számítógép nélküli világ egyik következő lépése lehetne, ha az Apple előrukkolna egy MacBookkal, amin az iPad operációs rendszere futna. Vajon tényleg olyan jó lenne egy ilyen termék?

Egyre több forrásból hallom, hogy mennyire jó és erős az iPad Pro, hogy hány ember fogyasztási igényét tudná már teljesen kielégíteni. Mi is teszteltük tavasszal, hogy mire mennénk Macbook nélkül. Nehéz túlbecsülni, az iOS 11 mennyire nagy (első) lépés az Apple táblagépeinek használhatóságában. A cég maga is azt vizionálja, hogy unokáink már nem értik majd a számítógép fogalmát. De hogyan jutunk el majd ebbe az állapotba?

Csupán természetes módon kevesebben vesznek majd MacBookot és sokkal többen iPadet? Mindig egy kicsit jobb lesz majd a legújabb tablet? Elképzelhető, hogy magától is működne egy ilyen lassú folyamat, ám az Apple politikáját ismerve ők jobban szeretik a fogyasztóikat nevelni és noszogatni a váltásra.

Jason Snell szerint a legjobb megoldás ebben a kérdésben az lenne, ha a termékpaletta kiegészülne egy olyan MacBookkal, amin már iOS fut. A Macworld írója maga már iPad Prót használ Smart Keyboarddal és mindenféle tartóval, de megérti, ha sokaknak ez még túl nagy váltás lenne. A laptop nevében benne van, hogy ölbe akarod venni, és erre most a tuningolt iPad nem alkalmas. Sokan (köztük én is) egyszerűen hozzászoktunk ahhoz, hogy a laptop az elsődleges eszköz, és nagy gátakat kell lebontani ahhoz, hogy ezt hajlandóak legyenek elengedni.

Egy olyan MacBook azonban, aminek rendes billentyűzete van és tud hagyományos laptopként és tabletként is üzemelni, képes lehetne felgyorsítani az átmenet folyamatát. Az érintőképernyő miatt pedig jelenleg elengedhetetlen lenne, hogy iOS alatt fusson. És ez itt számomra az érzékeny kérdés.

Az iPadeket eddig a termékpalettában a szoftverüket tekintve mostohagyerekként kezelte az Apple. Gyakorlatilag ugyanazt kapják, mint az iPhone-ok, ám tekintve a használatban lévő készülékek számát, egyértelműen a kisebb kijelző használhatóságán van a hangsúly.

A külső fejlesztők esetében sincs ez másként, nekik elsősorban azokra a készülékekre kell optimalizálniuk, ahonnan a legtöbb letöltést és ez által bevételt várják. Egy tabletes újragondolásra pedig a legtöbb esetben nincs már idő, energia és pénz.

Ugyan most is kapható a piacon olyan megoldás, ahol lecsatolható az érintőképernyő vagy hátrahajtható a billentyűzet, azonban itt is leginkább a szoftveres megoldással van a probléma. Ha elsődleges gépként kezelem, akkor nem elég, hogy működjön: legyen intuitív, és használja ki a hardver minden lehetőségét. A billentyűzetet, a multitouch képernyőt, a toll lenyomásának erejét.

Az iOS 11 frissítés esetén pedig már látszik, hogy egyetlen operációs rendszerrel egy folyamatosan bővülő palettát tökéletesen optimalizálni hatalmas feladat. Szakértők a legtöbb mostani apró bugot is ezzel magyarázzák. Mi lenne, ha még tovább bővítenénk az eszközök sorát, radásul egy ennyire eltérő modellel?

Szerintem ezért jobb megoldás lenne, ha az iPad végre kilépne az iPhone árnyékából, és különálló operációs rendszert kapna. Nyilvánvalóan ez is több munka lenne minden fejlesztő számára, és sokan szívnák érte a fogukat. De, ha a jövőkép igaz, akkor csak átmenetileg lenne plusz operációs rendszer, hiszen a macOS számítógépekbe kell…

Persze megérteni a felhasználók eltérő viselkedését, kialakítani a use case-eket, újragondolni a legtöbb felületet, kiaknázni minden lehetőséget óriási munka. Így az elején ez az új környezet vélhetően erősen limitált kínálattal bírna. De talán az idő töredéke alatt megtörténhetne, mint az App Store esetén, és a növekvő eladások egyre több fejlesztőt inspirálnának az új platform tökéletesítésére.

Nem szeretnék iOS-t futtató MacBookot a mostani feltételek mellett. Nem arról van szó, hogy ne rohannék az iSTYLE-ba, ha jönne egy ilyen laptop-tablet hibrid. De sokkal boldogabb lennék, ha egy olyan szoftver futna benne, amitől egyszerűen többre képes, mint most egy MacBook, egy iPad, vagy a kettő együtt. Nálam ez lenne az igazán instant get!

Az iPad Prók egyébként most a Fekete Péntek keretében akciós áron kaphatók, még a 2017-es modellre is jár 15 ezer forint kedvezmény. Aminek a teljesítménye már a Macbook Prókkal vetekszik!

A cikket Jason Snell vélemény cikke és Csanády István, a Shapr3D alapítójával folytatott beszélgetés inspirálta.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!