imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

MacBook-gyilkos notebookot mutatott be a Huawei?


Megérkezett a Huawei MateBook X, a kínai mobilóriás legújabb ultrabookja. A cég a bemutatón hosszasan sorolta, mennyivel gyorsabb és kisebb az új gépük a MacBooknál – lássuk, miről is van szó valójában.

Az Apple is tartott már olyan keynote-ot története során, amiben rivális gyártók termékeihez hasonlítgatták a sajátjukat. Gyakorlatilag a leghíresebb bemutatón mind közül, a 2007-es iPhone bemutatón, pont ezt tették. Ám Steve Jobs csapata nagyon hamar felhagyott ezzel a mentalitással, hiszen rövid időn belül fordult a kocka, és többé már nem az Apple futott más gyártók után. Nem tudom, kikre próbálnak ilyenkor hatást gyakorolni a gyártók, nekem tipikusan unszimpatikus ez a fajta mentalitás.

A Huawei pont ezt tette most, tehát bocsássuk meg nekik és nézzük, hogy mit tud az új MacBook-gyilkos MateBook X. Az egyik külföldi tech blogon azt olvastam, hogy szinte összekeverhető a MateBook és a 12”-os MacBook egymással, annyira hasonlítanak. A képeken elsőre nekem az ordas nagy Intel matrica volt szembetűnő, ilyet soha nem tenne az Apple egy notebookra. Ezt leszámítva is rengeteg külsőségbeli különbség van: a Huawei MateBook pont annyira hasonlít a MacBookra, mint akármelyik másik kategóriabeli noteszgépre. Ízlésről amúgy sem illik vitatkozni.

A Huawei is inkább a milliméterekre fektette a hangsúlyt, a gép “sokkal” kisebb lett, mint a MacBook széria. Utóbbi 13,1 milliméteres vastagsággal bír, a Huawei új csodája pedig 12,5 milliméter vastag. Ami már eggyel érdekesebb, az a kijelző kávája, ami 4,4 milliméter lett. Jelenleg ez a legvékonyabb kávával rendelkező gép a piacon, egyben a legvékonyabb 13”-os notebook is.

Igen, eddig nem említettük, de a Huawei MateBook X egy 13”-os gép – a prezentációban látott összehasonlítás azt feltételezte volna, hogy teljesen egy ligában játszik a MacBookkal. De igazából nem, a Huawei mégis bedobta a “vékonyabb és gyorsabb” szlogent, ami részben igaz is, részben pedig nem. Persze frissebb processzort kapott a gép, olyat, mint ami jelenleg a 2016-os MacBookban van, de az Intel Core i5 jelzés senkit se tévesszen meg, ez majdnem megegyező a Core M szériával. Az Intel erre a névre váltott, ami egyébként szerintem megtévesztő.

Számokban biztosan mérhető a különbség, de az ilyen gépek esetén sokkal többet számít az SSD és a RAM. A Huawei MateBook X 256 GB-os és 512 GB-os SSD opciókat kínál, RAM-ból 4 vagy 8 GB-ot kérhetünk. A kijelző 2160×1440 felbontást kapott, itt egy IPS panelről beszélünk. Ezt már inkább érdemesebb lett volna az Apple orra alá dörgölni a MacBook Air-rel szemben. A gép súlya egyébként a 2016-os MacBook és a 2016-os MacBook Air között van.

A MateBook X 1,05 kilogrammos, ez egy hangyányival több a MacBooknál és viszont jelentősen kevesebb az Airnél, ami 1,35 kg. Ha rápillantunk az üzemidőre és az aksira, akkor ki is jön a matek: a MateBookba 41,4 wattórás akkumulátor került, ez pontosan megegyezik a MacBookéval. A MacBook Airben pedig 54 wattóra jutott, ez magyarázza a jelentős súlykülönbséget. A gépnek két érdekessége van amellett, hogy kapott egy ujjlenyomat olvasót. Az egyik a hangszórók, ami a Dolby márkanevet viseli, és az előzetes hands-on videókban erre senki nem panaszkodott.

A másik érdekessége a laptopnak, hogy mindössze két darab USB-C port került rá. A MacBookon szintén ilyeneket találunk, amik USB 3.1-et tudnak; ez nem összekeverendő a 2016-os MacBook Prók Thunderbolt 3-as csatlakozóival. A gépen természetesen Windows 10 fut, nem a buherált S változat, erre lehet normális programokat is telepíteni. Számok alapján a Huawei új ultrabookja nem lett rossz gép, de kétlem, hogy bárki rohanna érte a boltba. Szerintem egyértelműen nem MacBook-gyilkos, csak hozza a szintet. Valóban rendelkezik néhány extrával, mint az ujjlenyomat olvasó, ami még nincs a MacBookban, se az Airben. Ami késik, nem múlik, valószínűleg az Apple hamarosan frissíteni fogja a 12”-os MacBook szériát.

Forrás: 9to5mac

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!