imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett az AirPods Pro

az Apple legújabb fülese!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

MacBook Pro 15 (mid 2015) teszt. Jobb mint gondolnád!


Bár idén sem volt túl látványos a 15 hüvelykes MacBook Prók frissítése, mi azért kíváncsiak voltunk rá, hogy mennyivel lettek erősebbek az új csúcs MacBook Prók, ezért lefuttattuk a szokásos teszteket.

Alig egy hete mutatta be az Apple a frissített 15 hüvelykes, Retina kijelzős MacBook Prókat, amik most hozzánk is megérkeztek. Most csak az erősebb, 2,5 GHz-es modellt izzasztottuk meg, mivel ebben a modellben található az erősebb VGA kártya, és ez az a gép amit kifejezetten videóvágásra és fotószerkesztésre ajánlunk.

Első látásra nem sok minden változott. A gép dizájnja maradt a régi, a processzorok órajele sem változott, ennek megfelelően a nyers CPU teljesítmény is maradt az egy évvel ezelőtti. Legyinthetnénk erre a frissítésre, de mégsem tesszük, hiszen van itt pár apróság, amik nem elhanyagolhatóak.

hero

Az erősebbik 15-ös MacBook Próban, az Apple lecserélte az NVIDIA GeForce GT 750M-et egy Radeon R9 M370X-re, ami jóval gyorsabb mint az NVIDIA. Számomra ez a részlet a legfontosabb, hiszen például a Final Cut X kihasználja a VGA chip erejét is, így jelentősen gyorsul a vágás, az effektezés sebessége, és az export is. A következő fontos változás az SSD sebessége, ami egészen elképesztő mértékben gyorsult, ez is igencsak jól jöhet videóvágás közben. Az új 15-ös MacBook Prók megkapták a MacBook-ban és a 13-as MacBook Próban debütált Force Touch trackpedet is, amit már korábban leteszteltünk és imádtunk is. Íme, ha esetleg valaki lemaradt volna erről:

Végül, de nem utolsó sorban, az üzemidő is megnőtt, nyolc helyett most már kilenc órányi üzemidővel gazdálkodhatunk, köszönhetően a megnövelt akkumulátor kapacitásnak.

De mit jelent ez a gyakorlatban? A szokásos Cinebench OpenGL tesztet lefuttatva, még nem történik semmi, az NVIDIA és a Radeon is simán hozza a maximum 60 fps-t. Ennél feljebb nem pörög a számláló a képfrissítési frekvencia szinkronizálása miatt, de viszonyításképp, például a kisebbik MacBook Próban az integrált Iris Pro VGA, mindössze 30 fps-t tud felmutatni.

Gyorsan feltelepítettünk egy Final Cut X-et, hogy megnézzük vágás közben van-e különbség a tavalyi és az idei legerősebb 15 hüvelykes MacBook Prók közt. Nos, van. Nem is kicsi.

Ha röviden akarnám jellemezni az új gép sebességét videóvágás alatt, azt mondanám:

Letépi a fejed!

Bővebben: nem igazán lehet megizzasztani 1920×1080 felbontású Pro Res videókkal az új gépet. Egyrészt az SSD elképesztően gyors, 1,8 GB adatot képes kiolvasni egyetlen másodperc alatt, másrészt a Radeon M370X majdnem kétszer gyorsabb, mint a tavalyi gépben lévő NVIDIA GT 750. A poén kedvéért kipróbáltam, hogy hány multicam felvételt bír egyidejűleg a régi és az új gép. A tavalyi Macbook Pro 10 kameránál adta fel a küzdelmet, az idei MacBook Pro viszont 16 különböző kameraállásból készített felvétellel is elbírt, (bár nem tudom milyen produkció az, ahol 16 különböző kameraállást vesznek fel egyszerre). Ez persze az SSD sebességének köszönhető. Ha számokban nézzük a különbséget, akkor ezt láthatjuk:

Balra a tavalyi, jobbra az idei gép.
Balra a tavalyi, jobbra az idei gép.

Jól látszik, hogy a 2015-ös MacBook Pro 1800 MB-ot képes olvasni másodpercenként, míg a 2014-es MacBook Pro csak 700 MB-ot. Ez nagyjából két és félszeres sebességnövekedést jelent, ami egészen döbbenetes szám. Amíg néztem a BlackMagic tesztprogramjában hogyan pörögnek a megabyte-ok, eszembe jutottak a régi szép idők és az első PC-m, amikor még egy egész winchester kapacitása volt 650 MB. Ezt az adatmennyiséget olvassa be kevesebb mint fél másodperc alatt a Macbook Pro. Hihetetlen.

Második körben arra voltam kíváncsi, hogy hány effektet bír el a Radeon a tavalyi NVIDIA VGA-hoz képest. Elkezdtem a tavalyi és az idei gépen is ugyanazokat az effekteket rádobálni Final Cut X-ben a videóra, és míg a régi gép 14 effektnél kezdte el dobálni a képkockákat, addig az új gép csak a 21-ik effektnél kezdett el akadni. Ráengedtem egy képstabilizálást is mindkét gépre, itt is több mint másfélszer gyorsabban végzett a Radeon. Itt kezdtem el azon gondolkozni, hogy le kéne cserélnem a 2013-as gépemet…

fcpx_2015_rmbp

A múlt héten történt frissítés után némi csalódottságot éreztem, hiszen első látásra nem sokban változott a 15-ös MacBook Pro. CPU maradt a régi, új VGA, gyorsabb SSD, Force Touch trackpad, plusz egy óra üzemidő. Első pillantásra ezek a specifikációk nem sikerültek túl figyelemfelkeltőre. Viszont élesben kipróbálva nagyon meggyőző az új gép. Az átlagosan 1,8-szor gyorsabb VGA, a két és félszer gyorsabb SSD rengeteg időt tud spórolni egy több napos videóvágás során, de egy profi fotósnak is jó szolgálatot tesz ekkora sebességnövekedés több ezer fotó szerkesztése és feldolgozása során. Emellett a szuper Force Touch trackpad, és a plusz egy óra üzemidő már csak hab a tortán.

forcet

Az új MacBook Pro modellek már megrendelhetőek az iSTYLE webshopjában és természetesen az üzletekben is ki tudjátok próbálni őket. Ha esetleg valaki az olcsóbb kifutó modellek közül szeretne választani, akkor ide klikkelve elérhetőek még a kifutó gépek, amíg a készlet tart.

MacBook Pro és iMac most 3 év jótállással!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!