imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

MacBook Pro 2023 | A Ti koncepciótok


Vajon milyen gépeket kínál majd az Apple 5 év múlva a professzionális felhasználóknak? Az iMagazin közösség visszajelzései és ötletei alapján álmodtunk egy nagyot!

Akik rendszeresen követik a magazint, tudják, hogy időről-időre mutatunk nektek különböző koncepcióképeket rajongók által készített Apple-termékekről. Ezek között vannak, amik a földtől teljesen elrugaszkodott fantazmagóriák, de akadnak olyanok is, amelyek simán lehetnének akár létező termékek. Az eddig bemutatott képek közt némelyik egészen alaposan kidolgozott, lélegzetelállító minőségű, de persze voltak csúnyábbak is szép számmal.

Olyan azonban sosem volt még, amire a hozzánk érkező kommentek egyöntetűen azt mondták volna, hogy szerintük is ilyen lesz az adott termék x év múlva. Vajon, hogyan fog kinézni a MacBook Pro öt év múlva? – tettük fel a kérdést. És hát hol máshol kereshettünk volna választ, ha nem az iMagazin közösségében. Az elmúlt években ugyanis rengeteg észrevételt, megjegyzést és kívánságot fogalmaztatok meg a cikkek alatt. Most fogtuk ezeket, összegyúrtuk egésszé és elkészítettük belőle az alább is látható koncepciót. Hogy végre legyen egy olyan render, amit az egész iMagazin közösség magáénak érezhet. Büszkén mutatjuk be tehát a 2023-as MacBook Pro általatok megálmodott koncepcióját!

Hogy pontosan milyen gépet láttunk a videóban? Haladjunk sorban lépésről-lépésre!

Hagyományok modern köntösben

Anyaghasználatban és formavilágban egy régi ismerős, a Late 2009-es alumínium, polikarbonát unibody MacBook köszön vissza. A megálmodott gép szélessége és hosszúságra teljesen megegyezik a jelenleg kapható 13 inches modellekkel. Tekintve viszont, hogy Jony Ive helye feltehetőleg 5 év múlva is biztosított marad a vállalatnál, a vastagságot 14,9 milliméterről 11-re faragtuk. A csökkenés természetesen a súlyon is érződik, a mostani 1,37 kg mindössze 1,05 kilóra apadt.

A csatlakozókat illetően elég radikális elképzeléseink voltak. 2023-ra szinte kizárt, hogy a Maceken megmaradjon az iPhone-ból már 2016-ban száműzött jack-csatlakozó, ezzel pedig búcsút mondtunk az utolsó nem USB-C portnak is a gépen. Cserébe kapunk viszont négy darab, már Thunderbolt 4-es szabvánnyal szerelt csatlakozót, amelyek akár 80 Gbps-os adatátviteli sebességre is képesek. Ez lehetővé teszi két darab 8K-s monitor 120 Hz-es meghajtását is párhuzamosan.

Keretek nélkül

A legszembetűnőbb változást egyértelműen a kijelző hozza, amelybe a sokatok által várt OLED technológiát építettük be. Ennek köszönhetően káprázatos kontrasztarány, gyönyörű feketék és kávamentes kialakítás jellemeznék. Utóbbi velejárója lenne, hogy a gép képaránya is megváltozna a jelenlegi 16:10-ről 3:2-re.

Természetesen a pixelsűrűség növekedése sem maradhat el. A 227 ppi-t eredményező jelenleg használt 2560 x 1600-as felbontás 3120 x 2080-ra növekedne, amely már 272 pixelt jelentene inchenként. Fontos még, hogy elképzeléseink szerint 5 év múlva a fényerő 500 nitről 1 000 nitre növekedne, illetve ahogyan azt az iPad Prónál is tapasztalhattuk, a képfrissítés 60 Hz-ről 120 Hz-re emelkedne. Mindezt a jelenleginél jóval energiahatékonyabb kialakításban.

A többi termékkategóriánál tapasztalható trendeket követve mindenki azt jósolja, hogy a Touch ID-t a MacBookokon is leváltja majd a Face ID. Ebből eddigre remélhetőleg rendelkezésre áll majd olyan verzió, amely működéséhez már nem szükséges külön szenzorsziget fenntartása, hanem az egész integrálódik a kijelző alá. Az általunk csak Invisible Face ID technológiának hívott megoldásnak köszönhetően a MacBook Pro 2023 megjelenítője már tényleg csak egyetlen, megszakítás nélküli összefüggő panel lehet.

A motorháztető alatt

Rögtön feltűnik az alaplap méretét érintő óriási kicsinyítés. Ennek pedig egészen kézzelfogható, gyakorlati haszna lesz. A felszabaduló helyet ugyanis egy 77,8 wattórásra hízott akkumulátor töltheti ki, amely így már 16 órás üzemidőt is tud hozni, garantálva ezzel, hogy nyugodtan otthon hagyhatod a töltőt akár egy teljes munkanapra is. Túlórával együtt ????.

Ez persze nem lenne lehetséges más energiahatékony megoldások alkalmazása nélkül, mint amilyen a 25W-os TDP-vel érkező második generációs Apple XM (hordozható gépekre szánt) processzor. A mi elképzelésünk alapja egy hat magos, 3,4 GHz alapórajelű, de Turbo Core-ral akár egy szálon 5,2 GHz-re is képes chip, amely a tokozáson belül egy 16 gigás HBM 4 (High Bandwith Memory) memóriával rendelkezik a GPU támogatása érdekében. Az általunk vizionált maximális grafikus számítási teljesítmény 7,5 teraflop. A grafikus gyorsító tervezését eddigre már remélhetőleg az Apple házon belül intézi, de az architektúra alapját továbbra is az AMD adja.

A 13 inches modell esetében kétféle XM processzorral terveztünk: egyrészt a feljebb említett XM6-ossal (hatmagos), másrészt az XM8-assal (nyolcmagos). Utóbbinál kicsit szerényebb órajelekre számítunk. A 15 inches modell XM10 és XM12-es processzorokkal érkezhetne. Előbbi 3,2 GHz alap és 5,0 GHz-es Turbo Core órajellel operálna. A nagyobbik Pro modell grafikus teljesítménye álmainkban egészen gigászi, 10 teraflops egyszeres pontosság mellett, félszeres pontosságnál pedig akár 20 teraflops. A HBM 4 memóriából ennél a modellnél 32 GB állna rendelkezésre.

Ami a RAM-ot illeti, az alapmodellnek 32 gigabájt LPDDR5 járna, de ez felkonfigurálható lehetne akár 128 gigáig is. Tárhelyből szokás szerint kicsit szűkös mennyiségre számítunk a belépő modelleknél, ami 512 giga SSD-t jelent. Ez persze feltuningolható lehetne akár 4 teráig is – csak győzzük fizetni. Cserébe a sebességre nem lenne panasz: az írási sebesség elméleti maximuma 8,5 GB/sec, az olvasásé 9,5 gigabájt másodpercenként.

Az apróbb változások közé tartozik, hogy a beépített hangrendszer kettő helyett már három hangszóróval üzelemelne csatornánként a még jobb hangzás érdekében; illetve a Touch Bar is megkapná a neki kijáró Taptic Engine-t, hogy haptikus visszajelzés is társuljon a gombnyomások mellé.

A rendereket új csapattagunk Viktor, alias K1l1m6n készítette, aki jelenleg formatervezőként tanul. Ha esetleg szakmázni szeretnétek, Viktor egész biztosan örömmel megy bele részletekbe menő beszélgetésekbe. Ha tetszett a munkája, kövessétek Instagramon és Behance-en. Utóbbira a mostani projektből össze is rakott egy olyan oldalt, ami akár az Apple 2023-as termékbemutatója is lehetne – mindenképp vessetek rá egy pillantást.

A koncepció nem jöhetett volna létre kommenteitek, visszajelzéseitek nélkül. Továbbra is számítunk az iMagazin közösségének véleményére: írjátok meg, hogyan tetszettek a képek, miken változtatnátok, milyen koncepciókat látnátok szívesen a jövőben.

 

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!