imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

MacBookot varázsolna az iPhone-ból az Apple csodadokkja


A cupertinóiak nemrég benyújtott szabadalma egy különleges dokkot ábrázol, amivel MacBook-szerű laptopot varázsolhatnánk az iPhone-ból, vagy az iPadből.

Az Apple már a kilencvenes években is kísérletezett azzal, hogy miként lehet egy kisebb hordozható eszközt teljes értékű számítógépként használni. Ennek eredménye lett a PowerBook Duóhoz kínált Duo Dock, melynek segítségével az apró laptop asztali Macként üzemelhetett. Más gyártók azóta már a mobiloknál is feszegetik a kérdést, a Samsung például előállt a Dex néven futó rendszerével, a Huawei pedig az EMUI Desktoppal.

A híres Duo Dock második kiadása 1994-ből.

Az Apple friss szabadalmából arra következtethetünk, hogy Cupertinóban valami hasonló, de mégis teljesen más megoldás gondolatával játszadoznak a fejlesztők. Az amerikai szabadalmi hivatal nyilvántartásában 10,545,542-es számon jegyzett kérvény ugyanis egy olyan adaptert ír le, ami lényegében laptoppá alakítaná kisebb hordozható eszközeinket. A két mellékelt rajzon egy notebook-szerű dokkot láthatunk, melyek egyikén egy iPhone illeszkedik a trackpad helyére, a másikon pedig egy iPad adja a kijelzőt.

A szabadalom összefoglalója egész pontosan olyan elektronikus kiegészítőként jellemzi a dokkot, amely képes „kiterjeszteni és kibővíteni” egy számítástechnikai eszköz kihasználhatóságát. A szövegből az is kiderül, hogy a dokk önállóan nem üzemeltethető, ám rendelkezhet olyan erőforrásokkal, melyek segítik a motorját adó eszközt, például saját grafikus vezérlővel, kezdetleges számítási kapacitással, vagy beépített memóriával.

Egyszerűen szólva tehát egy könnyű, laptop-szerű héjat kell elképzelni, amit egy kisegítő kütyü kelt életre. A koncepció talán az egykori ASUS PadPfone-hoz áll a legközelebb, ahol az okostelefon egy keretbe csúsztatva táblagéppé változott. Az ötlet, hogy ezt most egy MacBookra hajazó köntösben kapjuk meg nagyon is csábító, de mennyi esély lehet erre valójában?

Feltehetően nem sok. Az Apple egyrészt rengeteg szabadalmi kérelmet nyújt be, s a legtöbből soha nem lesz semmi, egyszerűen csak a biztonság kedvéért kerülnek iktatásra. Másrészt a Steve Jobs-féle Apple ugyan híres volt arról, hogy nem félt kannibalizálni a saját termékeit, ám ez nem feltétlenül mondható el a cégről, amit ma ismerünk. Az Apple jelenlegi termékvonalát úgy alakították ki, hogy minden eszköz egy bizonyos szerepet szolgáljon: a telefon legyen telefon, a tablet legyen tablet, és így tovább. Elég csak arra gondolni, hogy a cupertinóiak milyen következetesen elzárkóznak az érintőképernyős hibrid MacBookok ötletétől.

Összességében tehát nem érdemes nagy reményeket fűzni a koncepcióhoz, ötlet szintjén azonban jó eljátszani a gondolattal, hogy iPhone-unkból laptopot varázsolhatunk. De még az iPadnél is kecsegtető a dolog, hiszen hiába tudjuk a táblagépet már most is feltuningolni egy Smart Keyboarddal, a csatlakoztatható billentyűzet nem kínál GPU/CPU/memória bővítést.

Te elfogadnál egy ilyen spéci dokkot?

Forrás: USPTO

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!