imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

MacID – Mac bejelentkezés Touch ID-vel


Várható volt, hogy a Bluetooth LE és a Touch ID elterjedésével előbb-utóbb megjelennek azok az alkalmazások amik az ujjlenyomat-olvasóval rendelkező iOS eszközeink segítségével képesek feloldani a Mac számítógépünket.

Az első ilyen a FingerKey volt, ami még tavaly decemberben jelent meg, és teszteltük is akkor – általában megfelelően működött, de azért voltak vele problémák. Én végül leszoktam róla, mert arra jutottam, hogy még mindig egyszerűbb begépelni a 12 karakterből álló jelszavamat, mint feloldani a telefont majd még egyszer hozzáérinteni az ujjamat a Touch ID-hez.

Nemrég megjelent a következő ilyen alkalmazás, mely a MacID nevet viseli, az ígéret pedig ugyanaz: oldd fel gyorsabban és egyszerűbben, sőt biztonságosabban a Mac számítógéped az iOS-készülékedben található Touch ID szenzor segítségével. A lényeg ugyanaz, vagyis hogy egy 256-bites AES titkosítású Buletooth 4.0 kapcsolaton keresztül azonosítja gyakorlatilag a telefonunkat az alkalmazás maces párja, és a megfelelő ujjlenyomat érzékelése esetén feloldja azt.

MacID

Miért lehet ez hasznos? Azt nem mondanám, hogy mindenképp gyorsabb így feloldani a gépet, ha egy közepes erősségű jelszót használunk – ilyen az én 12 karakteres kisbetű-nagybetű-szám kombinációm is – viszont beállíthatunk egy sokkal biztonságosabb jelszót, amit aztán sem megjegyeznünk, sem minden egyes alkalommal begépelnünk nem kell.

Miután telepítettük mindkét eszközünkre a megfelelő alkalmazásokat (a maces verzió természetesen ingyenes), gyakorlatilag fél perc alatt gond nélkül összepárosíthatjuk őket. A Mac app a menubarba épül be, amit alapvetően én gyűlölök, de más értelmes megoldás erre sajnos valóban nincs. Itt állíthatjuk be azt is, hogy ha eltávolodunk a géptől, akkor automatikusan zárolja azt, ami nekem nem működött kb. 20 méteres távolság esetén sem. Beállíthatunk egy „mintázatot” is, amivel szintén feloldhatjuk a gépünket, ha a megfelelő sorrendben a megfelelő számú ujjunkat érintjük a trackpadhez. Ez kb. annyira nem biztonságos, amilyennek hangzik, szóval gyorsan felejtsük is el.

Miután lezártuk a Macet – ezt egyébként megtehetjük az iOS appból is –, több lehetőségünk is van feloldani. Egyrészt elindíthatjuk a MacID telefonunkon futó párját, és rányomhatunk a megfelelő gépre. Ekkor felugrik a szokásos Touch ID párbeszédablak, majd az ujjunk érzékelése után feloldódik a Mac.

MacID

A második, sokkal praktikusabb megoldás, hogy amikor hozzáérünk a géphez és megjelenik a jelszóbekérő mező, akkor érkezik egy értesítés a telefonunkra. Ha az le van zárva, a zárolt kijelzőn elég balra elhúzni az értesítést, majd a kék Authorise gombra bökni és hozzáérinteni az ujjunkat a Touch ID-hez: már fel is van oldva a gép. Ez ezerszer jobb mint a FingerKey megoldása, ahol először fel kellett oldanunk a telefonunkat, majd még egyszer meg kellett adni az ujjlenyomatunkat. Ráadásul a MacID-hoz értesítési központ widget sincs, így ezt sem szükséges engedélyeznünk az iPhone zárolt kijelzőjén.

Az interaktív értesítés dolog akkor is működik, ha fel van oldva a telefonunk amikor megjön az értesítés. Ekkor egyszerűen húzzuk lefelé azt (mintha csak egy üzenetre akarnánk válaszolni), majd bökjünk a megjelenő Authorise gombra. Ebben az esetben az ujjlenyomatunkra sincs szükség, ez már tényleg gyorsabb, mint akár egy közepes bonyolultságú jelszó begépelése. Csak arra figyeljünk, hogy ne tartsuk feloldva a telefonunkat a gép közelében, bár gondolom ez amúgy is alap.

A MacID működéséhez arra van szükség, hogy a Mac és iOS-készülékünk is rendelkezzen Bluetooth LE támogatással. Ez alapján az alábbi Macekkel kompatibilis a dolog: 2011-es vagy újabb MacBook Air és Mac mini, 2012-es vagy újabb MacBook Pro vagy iMac, illetve az aktuális Mac Pro. iOS-fronton pedig iPhone 4s vagy újabb, illetve 4. generációs iPad vagy 5 generációs iPod touch vagy újabb szükséges. „iPhone 4s? Hogyhogy, hiszen abban nincs is Touch ID!” – a kérdés jogos: ebben az esetben az iOS-eszközünk jelkódjával oldhatjuk fel a Macet, bár így sok értelme szerintem nincs az alkalmazásnak.

MacID

Van pár hátulütője azért a dolognak. Először is, a gép vagy bekapcsolása vagy újraindítása utáni első alkalommal nem működik a MacID, egyszer mindenképp be kell lépnünk a gépünkbe a jelszavunkkal, bár mivel én havonta legfeljebb 1x indítom újra a gépem, ez még kibírható. A másik, hogy a telefonon mindenképp folyamatosan futnia kell a háttérben az appnak, vagyis ha kilőjük az alkalmazásváltóból, akkor búcsút inthetünk az értesítéseknek. Ez a fejlesztők szerint az iOS okos memóriakezelése miatt nem probléma, mivel nem fogyaszt erőforrást a háttérben a MacID. A saját tesztjeik alapján egy 7 napos használat során az akkumulátoridő 1%-áért volt felelős a MacID, 24 óra alatt pedig kimutathatatlan, ha folyamatosan a háttérben fut. Én ugyan nem használom egy hete, de pár óra alatt tényleg nincs ott a Beállításokban az akkumulátorhasználatnál.

A MacID-t fejlesztő Kane Cheshire tervei szerint ráadásul az Apple Watch megjelenése után kiadja az alkalmazás órával kompatibilis verzióját is, vagyis még kényelmesebbé válhat az egész koncepció használata. Összességében nekem eddig jobban tetszik, mint a FingerKey, sokkal gyorsabbnak és kiforrottabbnak tűnik. Arra mondjuk nem mernék megesküdni, hogy egy hét múlva is használni fogom.

• MacID letöltése az App Store-ból (univerzális, 3,99 €)

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!