imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

10+1 rejtett Safari-trükk

Ismered bármelyiket?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

MacKeeper, a sátán “vírusirtója”


Rutinosabb macOS felhasználók már ismerik a MacKeepert, mint a rossz pénzt, és ha tehetik, messziről kerülik. Mégis, az agresszív marketingstratégia folytán sok kezdő, laikus gépére jut el a program, ami komoly problémákat tud okozni a rendszerben. Most megmutatjuk, hogyan semmisítheted meg a szoftvert Mordor vulkánjában.

Mi ez?

Szokás mondani, hogy Macre nincsenek vírusok. Ez körülbelül így is van, de a helyzet egy fokkal árnyaltabb – erről részletesebben is írtunk már. A MacKeeper a szó szoros értelmében véve nem is vírus, inkább valahol az adware–malware tengelyen helyezhető el. A szoftvert a Kromtech Alliance üzemelteti, akik a Zeobittől vásárolták fel a terméket. 2010 óta garázdálkodik internetszerte, legtöbb olvasónk minden bizonnyal találkozott vele, ha máshogy nem is, egy felugró ablak formájában.

Tulajdonképpen egy segédalkalmazás csokorról van szó, amely vírusirtót, különböző optimalizációkat, nem használt fájlok kezelését és hasonlókat ígér. Papíron. A valóságban leginkább ezek ellenkezőjét hozza, és ezzel meg is érkeztünk a következő fejezethez.

Miért utáljuk?

A MacKeeper bűnlajstromát hosszasan lehetne ecsetelni, de röviden a legsúlyosabb problémák:

1.) Úgy nyomul, mint egy bekokózott sales-menedzser. Egy tisztességes fejlesztőnek megvannak a maga tiszta módszerei, hogyan tudja hirdetni az alkalmazását, miként érhet el sok embert. A MacKeeper ezzel szemben kevésbé etikus megoldást választott, elsődlegesen felugró böngészőfülekkel terjed.

Ezekbe pedig nagyon könnyen belefuthatunk. Elég megnyitni egy szürkezónás weboldalt (ingyen film online, pornó, warez, felirattárak) és kattintani egyet, sunyi módon máris nyílik a lapfülek között a MacKeeper letöltésére csábító weboldal. Ez lényegében egy nagy letöltés gomb, elég ha elvéted a bezárás gombot, máris jön le a szoftver.

A Kromtech havonta 60 millió dollárt költ reklámra, amivel a Macet célzó piac egyik legnagyobb vásárlójává vált. Mindehhez jönnek az affiliate programok, meg a fenti pop-upok és máris érthető, miért olyan “népszerű”.

2.) Átver, mint zugpénzváltó a turistát. A MacKeeper mindenféle nem létező fenyegetéssel riogat, amivel természetesen csak a fizetős szolgáltatások igénybevételével lehet szembeszállni. Emiatt 2015-ben egy vaskosabb csoportos perbe is keveredett a cég. Kaptak is egy laza 2 millió dolláros büntit, amit persze csuklóból ki tudtak csengetni, a vádakat viszont soha, egyszer sem ismerték el.

3.) Használhatatlan, mint pendrive az új MacBook Próhoz. Mindennek tetejébe, még azt se csinálja meg rendesen, amit ígér. Ahelyett, hogy optimalizálná, gyorsítaná a rendszert csak lassítja, instabillá teszi azt. Régebbi modellek szinte a használhatatlan szintig tudnak süllyedni, de még az erőgépeket is képes megfektetni.

Azt hiszen, ennél nem is kell több indoklás ahhoz, miért akarná bárki mindenáron eltávolítani a szoftvert a gépéről.

Hogyan gyalulhatod le?

Ezzel kapcsolatban a MacKeeper is ellát minket instrukciókkal. Eszerint csak simán húzd át az Alkalmazások mappából az app ikonját a kukába, ahogy azt bármilyen más mezei applikációval tennéd. Tekintve viszont, hogy lényegében malware-ről van szó, ajánlottabb az úgynevezett “kill it with fire” módszertan alkalmazása.


A “kill it with fire” módszertan.

 • Nyiss egy Findert.
 • Nyomd le a CMD + Shift + G billentyűkombinációt.
 • A felugró ablakba írd be: ~/Library, majd Enter.
 • Rögtön jó eséllyel találhatsz egy MacKeeper Backups nevű mappát, amit értelemszerűen törölj.
 • Haladj tovább az Application Support almappába.
 • Itt kutakodj tovább bármilyen olyan fájl/mappa után, ami a MacKeeper szót tartalmazza a nevében és szintén töröld.
 • Ezután menj vissza a Library mappába, ahonnan menj tovább a Caches almappába.
 • Szintén keress MacKeeperes fájlokat, legnagyobb valószínűséggel ilyeneket fogsz találni: com.mackeeper.MacKeeper; com.mackeeper.MacKeeper.Helper. Törlés.
 • Ismét vissza a Library-be, majd át a LaunchAgents almappába.
 • Itt a com.mackeeper.MacKeeper.Helper.plist fájl után érdemes nézelődni, de akadhatnak mások is. Mehet a kukába.
 • A Library mappa nem feltétlen, de tartalmazhat egy LaunchDaemons mappát is. Ha van, nyisd meg és keresd a com.mackeeper.MacKeeper.plugin.AntiTheft.daemon.plist nevű fájlt, és végy tőle érzékeny búcsút.
 • Végezetül a Library/Preferences mappából távolítsd el a com.mackeeper.MacKeeper.AdwareAnalyzer.plist fájlt.

Ugye, mennyivel egyszerűbb lett volna fel se telepíteni? Még az Alkalmazások mappából való törlés előtt célszerű lehet telepíteni valamilyen karbantartó programot, amely automatikusan törli az eltávolított alkalmazások után visszamaradó szemetet. Ajánljuk például az ingyenes App Cleanert. Ez a fentiek részét vagy egészét automatikusan elvégzi. Ettől függetlenül még így is ajánlott manuálisan végigjárni a fenti lépéseket, hátha valami átment a szűrőn.

Mielőtt azonban nyugodtan hátradőlhetnénk, érdemes felkészülni egy befejező lépéssorra. A MacKeeper bizonyos esetekben ugyanis azt az aljasságot is elkövetheti, hogy a Safarit teleszórja bővítményekkel, cookie-kal és egyéb nyalánkságokkal, aminek köszönhetően tovább folytatódhat a felugró-ablak hadjárat, csak még több reklámmal. De erre is van orvosság:

 • A legújabb macOS-ek verzió magától töröl minden ismert ad- és malware-t az újraindítás során. Érdemes tehát próbálkozni egy sima újraindítással.
 • Ha ez sem segített, akkor lépj ki teljesen a Safariból (na csak kiikszeld, hanem rendesen zárd is be)
 • Nyisd meg újra, úgy hogy közben lenyomva tartod a Shift (⇧) billentyűt (ez megakadályozza, hogy bármilyen, a bezárás előtt megnyitott lap újranyíljon)
 • Ezután a Safari menüjéből menj a Preferences szekcióba
 • Kattints az Extensions fülre
 • Uninstallálj minden olyan bővítményt, ami nem ismerős
 • Kattints át a Privacy ablakra majd nyomj a Manage Website Data gombra
 • A keresőbe írd be a MacKeeper kifejezést, és törölj mindent a Remove All gombbal, ami ezzel kapcsolatban felmerül

Gratulálunk, ha minden igaz sikerrel kivégezted a MacKeepert!

Megelőzés

Mit tehetünk annak érdekében, hogy nem fussunk bele ilyen, és ehhez hasonló malwarekbe? Először is óvatosan merészkedjünk „ingyenes“ webhelyekre, vagy ha már megtettük, még véletlenül se töltsünk le ilyen helyekről szoftvert, pláne olyat ne, ami nem csak egyszerűen az Alkalmazások mappába dobva telepítendő, hanem installerrel. Csak akkor írjuk be adminisztrátori jelszavunkat egy telepítésnél, ha pontosan tudjuk, mit telepítünk és az megbízható szoftverfejlesztőtől származik.

A legvégére egy utolsó jótanács, hogy mindig jussanak eszünkbe Dr. Német Géza szavai:

… ha ingyen kapsz valamit, akkor kell a legjobban figyelni, mert olyankor vernek át.

Forrás: iMore

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!