imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

macOS: Az indítólemez megtelt értesítés kezelése


Ha a te idegrendszered is tönkreteszi a másodpercenként felugró értesítés, most gyógyírrel szolgálhatunk. Hidd el, van megoldás, van kiút.

128 gigás MacBookom Próm van. Az idő nagyrészében bőven elég mindenre, a fontos dokumentumaim elférnek a felhőben, a zenét streamelem, ha pedig néha letöltök 1-1 filmet, az a megnézés után hamar törlésre kerül. Magyarul az én használati szokásaimhoz nem is kell több. Mostanában viszont volt 1-2 projektem, ami nagyobb fájlok igényelt és nem kellett sokat várnom, hogy kapjam az első „Az indítólemez megtelt“ című értesítéseket.

Oké, jó, kikszelem, elék tovább. De pár perc múlva megint felbukkant. Aztán megint, és megint és megint. Nem tűnik el, csak ha kattintasz. Belepofátlankodik a videóba, amit nézek. Ott van a szövegszerkesztő sarkában. Látom az Íróasztalon. Nem hagy nyugodni.

Pedig, ami azt illeti, van még 18 giga tárhelyem, ami a teljes SSD-nek majd’ 15%-a. Ha az utolsó gigabájtokat élném fel még megérteném, de a 20 gigás figyelmeztetési limit kicsit túlzás egy 128 gigás gépen. A problémát úgy kezeltem, hogy letöröltem mindent, amit csak tudtam. Olyan dolgokat is, amiket amúgy meghagytam volna, de egyszerűen annyira meg akartam szabadulni az idegesítő értesítéstől, hogy inkább beáldoztam.

De ez sem segített, csak elodázta a dolgot egy picit. Aztán megtaláltam a megoldást, amit most veletek is megosztok, sorstársak.

  • Nyiss egy Terminált
  • Írd be a következő kódot:

defaults write com.apple.diskspaced minFreeSpace 10

Ezzel az alapértelmezett 20 gigáról 10-re csökkentettük a limitet, ami után elkezd cseszegetni a rendszer. Értelemszerűen a 10 helyére bármilyen tetszőleges számot írhatsz. Ha radikálisabb megoldásra vágy, akkor használhatod a

launchctl unload -w /System/Library/LaunchAgents/com.apple.diskspaced.plist

kódot is. Ezzel teljesen kikapcsolod az értesítést, ami ugyan nem rossz megoldás, de ha egyszer tényleg csontra betelik a tárhelyed, az azért tud komoly bajokat okozni, szóval annyira nem ajánlanám. Ezt visszakapcsolni egyébként a

launchctl load -w /System/Library/LaunchAgents/com.apple.diskspaced.plist

kóddal tudod. Mivel a beállítást csak rendszerindításkor olvassa be a rendszer, az intézkedések hatásai csak egy újraindítás után fognak jelentkezni.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!