imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

macOS Mojave: kamera és mikrofon engedélyek beállítása


Felejtsétek el a kamera leragasztását: pofon egyszerű tanmese arról, hogyan legyél überbiztonságos az online térben.

Mindenkinek van egy “kiberbiztonsági szakértő” ismerőse, sőt általában minden irodában van valaki, aki tutira leragasztja a gépébe épített kamerát, csak mert úgy biztosan nem figyelik majd meg. Nem tudom miért alakult ki ez a szokás, engem sokkal jobban zavarna a lehallgatás, mint az hogy valaki a tudtom nélkül bámészkodik.

Szerencsére a paranoiás kollégák számára a macOS Mojavéban egy külön menüpontban csekkolhatjuk mely szoftverek férhetnek hozzá a kamerához és a mikrofonhoz. Mielőtt belemennék, hol kell keresni ezt a lehetőséget azt is fontos megjegyezni, hogy a macOS Mojavénak minden esetben engedélyre lesz szüksége az alkalmazásoknak a használatukhoz.

Ezt már megszokhattuk iPhone-on és iPaden is minden esetben engedélyeznünk kell a kamera, a mikrofon és a helymeghatározás elérését, sőt a Fotók megnyitásához is külön engedélyre van szükség. Persze a dolog nem ennyire egyszerű, ehhez az AVFoundation API-ra van szükségük az appoknak, az ismeretlen fejlesztőktől származó programokat a T1 és T2 chipek szűrhetik.

Ezeket az engedélyeket a Rendszerbeállításokban egyesével is kezelhetjük:

  1. Lépj be a Biztonság és adatvédelem menüpontba
  2. Majd kattints a Biztonság fülre
  3. Válaszd ki a Kamera vagy a Mikrofon beállításait

Itt egyesével megvonhatjuk az engedélyeket a nem kívánt appoktól. Voilá, nincs is szükség többé a gépen fityegő sebtapaszra.

 

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!