imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

macOS Szülői felügyelet 1×1 – Finomhangolások


Előző cikkünkben megvitattuk a szülői felügyelet alkalmazási módjait Macen, azt, hogy milyen céllal szolgálnak és hogyan állíthatod be ezeket. Noha a nyilvános macOS Catalina bétával már megérkezett a várva várt Képernyőidő funkció Macre, az előző cikkben még vettünk egy pillantást arra, hogyan csinálhatsz saját fiókot gyermekednek a szülői felügyelet funkció segítségével.

Most pedig nézzük meg közelebbről, hogy milyen eszközöket használhatsz segítségül, hogy az internetes böngészés ne veszélyforrás, hanem inkább biztonságos környezet garantálta szórakozás legyen a gyermekednek.

Szülőként valószínűleg te is aggódsz amiatt, hogy milyen tartalmakkal találkozhat a gyermeked, amikor véletlenül megnyit egy linket mondjuk a YouTube-on. Arról nem is beszélve, hogy valószínűleg te is szeretnéd elkerülni az olyan kellemetlen helyzeteket, amikor egy röpke kattintással a csemete mondjuk véletlenül kitörli egy fontos munkahelyi dokumentumodat. De semmi pánik, ennek megelőzésére is találsz megoldást Macen. A macOS rendszerével az Apple biztosítja a felhasználók számára, hogy gyermekeik még véletlenül se találkozhassanak nem megfelelő tartalmakkal és ne sodorják szüleiket egyéb kellemetlen helyzetekbe. Ahhoz, hogy előnyödre fordíthasd a szülői felügyelet funkciót – ehhez az első fontos lépést előző cikkünkben találod –, különböző felhasználói fiókokat kell létrehoznod gyermekeid számára annak érdekében, hogy minden egyes fiókon elvégezhesd a finomhangolásokat életkorhoz és egyéb szükségletekhez mérten. Ha végeztél ezzel a lépéssel, érdemes közelebbről is megnézi a beállítási lehetőségeket.

Hogyan változtathatsz a korlátozásokon?

 • A menüsávból válaszd ki a Rendszerbeállításokat.
 • Kattints a Szülői felügyeletre.
 • Ezután katt a kis lakat ikonra a bal alsó sarokban.
 • Add meg a felhasználódat és a jelszavadat (ha Touch ID-s a Maced, értelemszerűen a Touch ID-t).
 • Válaszd ki azt a felhasználót (a gyermekedét), ahol szeretnéd módosítani a korlátozásokat.

A következő opcióknál módosíthatod a korlátozásokat:

Alkalmazások

Az Alkalmazások menüpontban beállíthatod a kamera használatának és a Game Center többjátékos játékaihoz való csatlakozás engedélyezését. Továbbá azt is beállíthatod, hogy mely kontaktokkal léphet kapcsolatba a gyermek a Mail appon keresztül. Természetesen probléma esetén mindenről értesít téged a rendszer e-mailben. Ha a gyermek még nagyon kicsi, akkor érdemes a Mail és a többi apphoz való hozzáférést is korlátozni. Ezt az Alkalmazások korlátozása ezen a Mac gépen menüpontban tudod megtenni. Ha esetleg nem látod azt az alkalmazást, aminél be szeretnéd állítani a korlátozást, bármikor hozzáadhatod a listához. A változtatásokat a lakat ikonra kattintva mentheted el.

Web

A Web menüpontban böngészőkorlátozásokat állíthatsz be. Ebben a menüben engedélyezheted a webhelyek korlátlan elérését, beállíthatod a kísérletet a felnőtt tartalmakat bemutató webhelyek korlátozására, vagy megadhatod azokat a webhelyeket, amiket engedélyezni szeretnél. Fontos megjegyezni azonban, hogy a beállítások csak a natív Safari böngészőre vonatkoznak, tehát olyan harmadik féltől származó böngészőkre mint a Firefox vagy a Google Chrome, nem alkalmazhatóak.

Áruházak

Az Áruházak menüben letilthatod az iTunes Store, iBooks Store áruházakat, hogy gyermeked véletlenül se kezdjen indokolatlan tranzakciókat. Természetesen további tartalmakat is korlátozhatsz a menüben, mint például a filmeket, alkalmazásokat, Tv-műsorokat, szókimondó tartalmú zenéket stb.

Idő

Ez a tab tulajdonképpen azt tudja, mint amit a Nyugalmi idő a Képernyőidő funkción belül: korlátozza az adott használati időt és itt is beállíthatsz hétköznapokra, hétvégére és alvási időre vonatkozó intervallumokat (például mást az iskolai napokra és mást a hétvégére). Ehhez csak annyit kell tenned, hogy kipipálod az opciók melletti checkboxot.

Adatvédelem

Itt menedzelheted, hogy milyen appok és szolgáltatások férhessenek hozzá gyermeked különböző adataihoz, úgy mint hely vagy kontaktok. A nagyon részletes beállítási lehetőségek mellett, ezen a tabon elérhető egy list azokról az alkalmazásokról, melyeknek engedélyezheted vagy megvonhatod a komplett hozzáférését az adatokhoz.

Egyéb

Az utolsó fül az Egyéb kategória, ami szimpla engedélyezési és letiltási opciókat kínál neked különböző menükhöz. Van itt például Siri és Diktálás kikapcsolása, Nyomtatók és szkennerek szerkesztésének letiltása, CD- és DVD-írás blokkolása a Finderben, Szókimondó nyelvhasználat korlátozása a Szótárban, A Dock módosításának megakadályozása, vagy Egyszerű Finder használata. A jobb alsó sarokban található Naplók gombra kattintva pedig szemügyre veheted az ezzel kapcsolatos statisztikáidat.

Hogyan alkalmazhatod ugyanazt a beállítást egy másik fiókon?

Most, hogy megnéztük az összes beállítási lehetőség a macOS-es Szülői felügyelet menüben, térjünk ki arra, hogyan alkalmazhatod ugyanezeket a finomhangolásokat egy másik fiók esetében. Ha a másik gyerkőcnél is szeretnéd alkalmazni ezeket, csak le kell másolnod a beállításokat. Ehhez:

 • Válaszd ki a Rendszerbeállításokat a menüből.
 • Menj a Szülői felügyeletre.
 • Katt a kis lakat ikonra a bal alsó sarokban.
 • Írd be a felhasználódat és a jelszavadat.
 • Válaszd ki azt a felhasználót, melynek beállításait le szeretnéd másolni.
 • Kattints a fogaskerék ikonra a mező alján és kattints a beállítások másolása opcióra.

Most hogy lemásoltad a legfontosabb beállításokat, természetesen az adott fiókon is végezhetsz további finomhangolásokat.

Hogyan kapcsolhatod ki a szülői felügyeletet?

Amennyiben úgy érzed, hogy a gyermeked már elég nagy ahhoz, hogy saját belátása szerint használja a technológia vívmányait, itt az ideje kikapcsolni a szülői felügyelet funkciót. Ezt a következő módon teheted meg:

 • Válaszd ki a Rendszerbeállításokat a menüből.
 • Menj a Szülői felügyeletre.
 • Katt a kis lakat ikonra a bal alsó sarokban.
 • Írd be a felhasználódat és a jelszavadat.
 • Kattints a fogaskerék ikonra a mező alján és válaszd ki a szülői felügyelet kikapcsolása opciót.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!