imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Magic Trackpad 2 – Teszt


Pár napja megérkezett a nemrég bemutatott Apple Magic Trackpad 2. Force Touch, Haptic Feedback, és varázslat. Ja, és irgalmatlanul drága, de azonnal beleszerettünk. Íme a tapasztalatok.

A MacBook Próban lévő üveg felületű tapipad régóta a világ legjobbja. Ez tény. Ugyanígy a külön megvásárolható Apple Magic Trackpad is ilyen volt. A soha el nem kopó, soha ki nem fényesedő üvegfelület, a gesztusvezérlések, a PC-k világában ez mind csak álom. A Microsoft most probálkozik valami hasonlóval (SurfaceBook), de még mindig nem érték utol az Apple-t, ahogyan mások sem.

Magánvéleményem, hogy igazán jó egeret sosem tudott gyártani az Apple, de a trackpadjeik elképesztően jók. Amíg asztali gépen dolgoztam, mindig is Magic Trackpedet használtam a gép mellett. Most már évek óta MacBook Prón dolgozom, és ennek a gépnek a tapipadját is imádom.

Jelenleg egyetlen egy termék van a világon, ami jobb, mint az Apple eddigi tapipadjai, ez pedig a Magic Trackpad 2.

magictrackpad_doboz

A Magic Trackpad 2 kicsomagolás után azonnal az Instant Get kategóriába kerül. Vagyis… Álljunk meg egy szóra. Az új trackpad 49 900 forintba kerül, ez pedig pontosan a duplája a Magic Trackpad árának. Tényleg nem szoktam pattogni az Apple árazásán, mert megszoktuk, hogy nem olcsó termékekről beszélünk, ha ott figyel az Apple logó. Az Apple mindig is ad egy kis plusz minőséget vagy funkciót, ami miatt megéri kifizetni 250 000 forintot egy iPhone-ért, vagy 400 000-et egy MacBook Airért, és még sorolhatnám. De 50 000 forint egy trackpadért??? Azt hiszem az Apple-nél valakinek elgurult a gyógyszere. Ha nem tudnám, hogy 25 000 forintért is tudnak trackpadet gyártani, akkor nem lennék mérges, de így… Oké, hogy az új Magic Trackpad beépített aksival érkezik, nagyobb lett, és Force Touch, illetve Haptic Feadback is helyet kapott benne, de ez akkor is irreálisan drágább mint az elődje. Azt gondolom, hogy a technológia fejlődésével, ugyanannyi pénzért évről évre sokkal jobb eszközöket kapunk változatlan áron. Lásd iPhone. Ha az árfolyamváltozásokat nem számítom, akkor az iPhone nyolc éve gyakorlatilag ugyanannyiba kerül, és tudjuk mennyivel jobb lett. Most, hogy kidühöngtem magam, elképzelem, hogy a manók hordják össze a forintokat, és fájdalom nélkül meg tudnék venni egy Magic Trackpad 2-őt, nézzük mit tud.

Szerencsére nem kellett megvegyem, egyszerűen leemeltem egyet az iSTYLE-ba érkezett készletből, így alig pár nappal a megjelenése után ki tudtam próbálni. (Nem, nem tarthatom meg, vissza kell adjam.) Ha valaki nem olvasna tovább, annak leírom már most: eszméletlenül, félelmetesen, brutálisan jó lett. Az új Magic Mouse 2 egy vicc, de a Magic Trackpad 2 minden pénzt megér! Vagyis nem, 50 000 forintot nem ér meg, de értitek, hogy értem.

Sokkal nagyobb lett, mint az elődje. Igazából alig 30 százalékkal nagyobb a felület, ez mégis hatalmas növekedés, és mondanom sem kell, hogy egy nagyobb trackpad mindig jobb. A MacBook Próm tapipadjánál meg aztán végképp sokkal nagyobb, egyszerűen nincs miről beszélni. Elsőre kicsit furcsa volt, hogy az ezüst szín helyett immár a Jony Ive és Steve Jobs által megalkotott tökéletes Apple fehér színben ragyog az üveglap, de hamar megszoktam. Egyszerűen csak szép lett. A belső akkumulátornak hála eltűnt a hordó, ami a Magic Trackpad egyik ismertetőjele volt, így egy szép letisztult és laposabb forma teszi a dolgát az ujjaink alatt. Az egyetlen apróság, ami megbontja a letisztult designt, az a vékony fehér csík a hátoldalon. Ez az antenna, és kár, hogy nem sikerült elbújtatni ahogyan azt az előd esetében sikerült.

ipad_magictrackpad_iphone

A csatlakoztatás másodperceket vesz csak igénybe. Bekapcsolás után alig pár gyors klikk párosítani a gépünkkel. Amint elkezdtem használni elismerően csettintettem. Nem, nem, nem, akkor sem adok érte 50 ezret! Pedig kéne, nagyon kéne, bár a MacBook Pro mellé igazából teljesen felesleges, hiszen ott van a gépben a saját beépítettje, mégis nagyon jó lenne ezzel egerészni.

Ugyebár ebben a tapipadban már Force Touch dolgozik. Nem lehet lenyomni az üveglapot, hogy kattanjon a mikrokapcsoló, mégis úgy érezzük, hogy ez történt. Tudom hogyan működik a Force Touch, és azt is tudom, hogy a Haptic Feedback, csak átveri az ujjunkat, és tulajdonképpen csak úgy érezzük, hogy lebillent az üvegfelület, és megnyomtunk egy mikrokapcsolót, de mégis tökéletes a visszajelzés. Elképzelni sem tudjuk, hogy mennyi munkaórát ölhettek bele ebbe az Apple mérnökei. Természetesen a Force Touch-nak hála, itt is plusz funkciókat kapunk. Legegyszerűbb példa: ha erősebben nyomjuk a Quicktime-ban a tekerés gombot, akkor a nyomás erősségének függvényében teker bele gyorsabban vagy lassabban a filmbe. Vagy akár (csúnya szó következik) forsztáccsolva egy linkre előnézetet kaphatunk a linken található weboldalról.

A kattintás hangjától eldobtuk az agyunkat Lacival. Nem tudom, hogy egy kis hangszóró vagy maga a Haptic Feedback adja-e a klikkelő hangot, de ez mindegy is. A lényeg, hogy a rendszerbeállításokban ki- és bekapcsolhatjuk a kattintás hangját. Mindenki tudja, hogy egy irodában mennyire zavaró tud lenni egy-egy egér vagy billentyű hangja. Nos, a Magic Trackpad 2-nél olyan, mintha apró pici tündérek csillámpor felhőben, kis kezüket összecsapva intéznék minden egyes kattintás hangját. Mind a hangosabb, mind a halkabb kattanás hangja már már a kattintáspornó kategóriába tartozik. Pulai Gábor barátom szavaival élve „pont úgy kattanik, ahogy kell”. Talán apróságnak tűnik, mégis ez volt az a funkció, ami miatt azonnal beleszerettünk a termékbe.

IMG_0253 (1)

Bár a Force Touch tökéletesen működik, nem csak ettől lett igazán jó az új trackpad, hanem a hatalmas felülettől. Rengeteg gesztus van már OS X alatt, ezeket már megjegyezni is nehéz lassan, de a hatalmas üvegfelületen nagyon kényelmesen és magától értetődően használhatjuk a három-négyujjas legyintéseket, csippentéseket.

Nem hittem volna, hogy ilyen hosszú lesz ez a cikk, hiszen csak egy tapipadról van szó, de hiába, a Magic Trackpad tényleg jó lett, és gyakorlatilag mindenben megváltozott az elődjéhez képest. Csak az árát tudnám feledni… Végszó: ha a pénz nem számít vedd meg, mert asztali gép mellé ennél jobb kurzormozgató eszköz egyszerűen nem létezik. Tényleg varázslat.

MJ2R2_AV1-1 MJ2R2_AV2 MJ2R2_AV3-1 MJ2R2_AV4 MJ2R2_AV5-1 MJ2R2-1

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!