imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Magnet: hiánypótló ablakkezelő alkalmazás (akció)


Megtaláltuk a tökéletes ablakkezelő alkalmazást Mac-re, ami még a Windows gyári megoldását is túlszárnyalja. Ha te is mindig a képernyő széleihez húzod az ablakokat átméretezésre, ez lesz a te alkalmazásod.

Amikor a 10 dolog, amit nehéz lesz Mac-szoknod cikkhez gyűjtöttem anyagot az ismerőseim között, akkor szinte mindegyikük az első tételek között panaszolták a Mac-es ablakkezelés nyögvenyelősségét a Windowshoz képest. Bár szerintem a Full Screen Mode az egyik legjobb dolog a macOS-ben, való igaz, hogy gyakorlatilag ez az egyetlen ablakkezelési funkció benne. Na jó, az El Capitan óta van még a Split View, de az is csak egy olyan trükk, aminek 1976 óta benne kellene lennie minden operációs rendszerben.

macbook-el-capitan-split-view

Ami a legjobban hiányzott mindenkinek, hogy gyorsan és igényesen egymás mellé lehessen méretezni különböző ablakokat. Akár sokat egyszerre. Én erre a problémára idáig a Spectacle nevezetű kis programot ajánlottam mindenkinek, egyrészt mert ingyenes, másrészt mert annyira egyszerű, hogy a telepítés után gyakorlatilag soha többet nem kell foglalkoznod vele, szépen-csendben teszi a dolgát. Két bajom volt csak: az egyik, hogy billentyűkombinációkat kellett megtanulni hozzá; a másik pedig, hogy az ablakok nem álltak vissza maguktól a kiindulási méretükre. Tehát ha például a Findert a kijelző jobb felére méreteztem, akkor utána manuálisan kellett visszaállítgatnom az oldalak arányait álló téglalapról, fekvő téglalapra.

Ennek az lett az eredménye, hogy végül már csak arra használtam az alkalmazást, hogy egy gombnyomásra pontosan középre tudjam rendezni az ablakokat. Ennek ellenére nem néztem alternatívák után, beletörődtem a sorsomba. Aztán most hétvégén egészen véletlenül belefutottam AZ alkalmazásba az App Store-ban, ami annyira megtetszett, hogy gondoltam, megosztom veletek is, hátha pont valami ilyesmit kerestek.

screen800x500-2

A Magnet több okból is belopta magát a szívembe. Sorolom a legjobb tulajdonságait:

  • A Windowshoz hasonlóan a kijelző széleihez húzva is méretezhetjük az ablakokat.
  • Rengeteg pozíciót támogat: fele-fele, harmadolás, negyedelés, egyharmad – kétharmad, teljes képernyő stb… Tényleg minden elképzelhető módon méretezhetünk.
screen800x500-4
  • Az eredeti arányok maguktól visszaállnak, amint elhúzzuk az ablakot a megadott pozícióból.
  • Van lehetőség gyorsbillentyűk használatára, de a Menu Bar-ba épülő ikonból is irányíthatjuk.
screen800x500-5
  • Igényes App Store leírás és képek. Apróságnak tűnik, de nálam döntő fontosságú, hogy ha fizetek egy alkalmazásért, akkor az legyen már világos az első perctől kezdve, hogy igényes munkával van dolgom. Többek között emiatt esett ki nálam a BetterSnapTool.
  • Igényes a Menu Bar ikonja. Ez a másik rigolyám: utálom, ha egy ikon, ami mindig a szemem előtt van, nem illik a többihez. Szerencsére a Magneté szép.
  • Van olyan okos, hogy a beállított Hot Cornereket nem zavarja be.
screen800x500-3
  • A többi ablakkezelő alkalmazáshoz képest nagyon up-to-date: 2017. február 14-én frissült utoljára, nem 2015-ben.

A legtöbb ilyen Mac-es alkalmazásnál az a kimondatlan cél, hogy azt tudja, amit a Windows. Na, a Magnet ezt nálam bőven túlszárnyalta, valami ilyesmi megoldást várnék az Apple-től is. Az egyik legjobb tulajdonságáról meg még nem is beszéltem. Az eredeti 5 eurós ár helyett most korlátozott ideig 0,99 euróért tölthetitek le, ennyiért pedig nem is kérdés, hogy érdemes-e megvennetek.

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!