imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megérkezett a Powerbeats Pro

az iSTYLE üzleteibe!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Magyar nyelvű diktálás: iOS az Android ellen


Az Origo kíváncsi volt hogyan teljesít egymással szemben az iOS 8 és az Android KitKat rendszere, magyar nyelvű diktálással, ezért le is tesztelték mindkét rendszert. Érdekel melyik rendszer nyert? Olvass tovább!

Straub Adám az Origo Tech rovatának a szerkesztője, tegnap küldte nekem az alább olvasható üzenetet:

origochat

Bár a vicces beszélgetés után már sejtettem, hogy mi lesz az eredmény, bevallom én is kicsit meglepődtem, hogy az iOS 8 diktálás funkciója mennyivel jobban vette a magyar nyelv nem egyszerű akadályait, főleg ha azt nézzük, hogy Androidon elég régóta elérhető ez a funkció. Úgy látszik most is igaz a mondás, miszerint az Apple nem feltétlenül elsőként épít be funkciókat a termékeibe, de amikor megteszi, akkor igyekeznek tökéletesre csiszolni, ezért sokszor jobban működnek mint a konkurens megoldások.

De nézzünk inkább pár szöveget, melyeket az Origós srácok teszteltek a két különböző rendszeren, férfi és női diktálással is. A teszteket egy második generációs iPad mini készüléken, iOS 8 operációs rendszerrel, illetve egy második generációs Google Nexus 7 táblagépen, Android 4.4.4 (KitKat) operációs rendszerrel hajtották végre. (Straub Ádám egyébként Android felhasználó, mielőtt elfogultsággal vádolnátok.)

Az eredeti szöveg:

“Szia Gyöngyi! Baleset történt Hegyeshalomnál, kések fél órát, a pátyi találkozót valószínűleg nem tudjuk időben megtartani… Köszi: Zsuzsa”

  • Szia gyöngyi baleset történt hegyeshalomnál kések fél órát apátitalálkozott valószínűleg nem tudjuk életben tartani pont pont pont köszi kettőspontzsuzsa (férfihang, Android)
  • Szia gyöngyi baleset történt hegyeshalomnál kések fél órát találkozott valószínűleg nem tudjuk időben megtartani pont pont pont köszi kettőspontzsuzsa (női hang, Android)
  • Szia Gyöngyi baleset történt Hegyeshalomnál kések fél órát a Pátyi találkozót valószínűleg nem tudjuk időben megtartani… Köszi: Zsuzsa (férfihang, iOS)
  • Szia Gyöngyi baleset történt Hegyeshalomnál kések fél órát akárki találkozott valószínűleg nem tudjuk időben megtartani… Köszi: Zsuzsa (női hang, iOS)

A Google szoftvere ez esetben sem birkózott meg a tulajdonnevekkel, ugyanakkor a magyar hangokat nagyjából felismerte. A Páty helységnév melléknevesült alakja már kifogott a diktálófunkción: hol teljesen elhagyták, hol értelmezni próbálták, és egy másik szóval helyettesítették, hol sikerült felismerni a tulajdonnevet, de az i-képző ellenére megmaradt a nagy kezdőbetű.

Az Apple szoftvere több mint ötven speciális karakter felismerésére és átkonvertálására képes, szemben a Google rendszerével, amelybe összesen öt alapkarakter – pont, vessző, felkiáltójel, kérdőjel és enter vagy új sor – beazonosítását programozták. Ennek tudatában nem volt meglepetés, hogy mind a “pont-pont-pont”, mind a kettőspont betűkkel lett kiírva a szövegben.

Az eredeti szöveg:

“Ybl Miklós Építéstudományi Kar, Budapest, Thököly út 74.”

  • Eagle miklósépítéstudományi kar budapest tököli út 74 (férfihang, Android)
  • Ibl miklósépítéstudományi kar budapest tököli út 74 (női hang, Android)
  • Ybl Miklós Építéstudományi kar Budapest Thököly út 74. (férfihang, iOS)
  • Ybl Miklós Építéstudományi kar Budapest Thököly út 74. (női hang, iOS)

Az Apple szoftvere jól vette az akadályt, és szinte hibátlanul teljesítette is a feladatot. A Google ezzel szemben sem Ybl Miklóst, sem a Thököly utat nem tudta beazonosítani, annak ellenére, hogy ezen tulajdonnevek több szolgáltatásában is elérhetők: ha a térképen kerestünk rá csak a címre, nem csak a helyszínt, magát a kar épületét is azonnal kidobta (helyesen írva) találatként. Megjegyzendő, hogy ha a Thököly út elé nem tettük oda, hogy Budapest, az Android a szigetszentmiklósi Tököli útként azonosította be a keresést, míg a Siri vélhetően a GPS-adatokat is figyelembe véve rögtön a budapesti Thökölyre irányított.

Az Origo csapata elég alapos munkát végzett, még több tesztet ide kattintva olvashattok.

Korábban már mi is leteszteltük az iOS 8 bétában a magyar nyelvű diktálást, és már akkor is hasonlóan jól teljesített. Ha lemaradtatok a videónkról, most pótolhatjátok.

Ti használjátok a diktálás funkciót a telefonotokon? Ha igen, mennyire pontos?

Egy kis játékot is játszhatunk, de ne csaljatok! :)

Írhattok hozzászólásokat egyébként diktálással is, csak azt is jelöljétek, hogy milyen telefonról, és milyen rendszerről küldtétek. Persze ha így tesztek, előtte ne felejtsétek el bekapcsolni Siri-t, illetve beállítani a magyar nyelvet a billentyűzet beállításoknál, különben igen vicces hozzászólások születnek majd! :)

Forrás: Origo.hu

iPhone XS akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!