imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Magyar iOS-fejlesztők: Bezerédy Bence


Nemrég írtunk arról, hogy hogyan készíthet bárki egyszerűen matricacsomagokat az iOS 10-zel megjelent új iMessage App Store-ba. Azt is felajánlottuk, hogy a sikeres hazai „matricagyárosok” bemutathatják a munkáikat, itt az iMagazinon a Magyar iOS-fejlesztők című sorozatban. Az első jelentkező, Bezerédy Bence történetét olvashatjátok most.

 

Habár az egyetemen a Gazdaságtudományi Karra járok, egy pár éve autodidakta módon tanulok nyelveket (olasz, német és lengyel). Ez inspirált arra, hogy megszerkesszem ezt a matricacsomagot, no meg az iMagazin cikke, ami nélkül talán sohasem gyulladt vona fel a szikra a fejemben, hogy hoppá, lehet ilyet is? Eleinte valami „aranyos” állatot szerettem volna megalkotni, azonban ehhez a grafikus tudásaim elégtelennek bizonyultak.

így jutottam arra, hogy kétnyelvű matricákat fogok szerkeszteni, hiszen rengetegen szeretnek/szeretünk csak úgy egy-egy „I know”-t vagy „Nein”-t beiktatni a beszélgetésbe, és gondoltam, hogy miért ne lehetne ezt egy picit színesebbé tenni ezt ezekkel a matricákkal illetve több nyelvvel? Továbbá ezekkel az impulzosokkal akár bátoríthatjuk is ismerőseinket, hogy új nyelveket tanuljanak, mivel nyilván ennyi matricából senkiből sem lehet se fordítót, se tolmácsot képezni, ezért az alkalmazás elsődleges célja az, hogy másokat inspiráljunk.

Linguisp

Innen jön egyébként a matricacsomag neve is: a Linguisp az angol „linguist”, azaz nyelvész, illetve az olasz „ispirazione” (ami magyarul inspirációt jelen) összetételének eredménye, ezzel is kifejezve a kétnyelvűséget. Programnak az App Storeban elérhető Graphic-et használtam, ami egy egyszerű vektoros szerkesztőprogram, készülékként pedig egy iPad volt a segítségemre, amin azért könnyebb rajzoni mint egy laptopon. Olyan is előfordult, hogyha nem voltam otthon, akkor a telefonomon kezdtem el egy-egy matricát, ha jött valami ötlet.

A matricák megszerkesztéséhez egy egyszerű rajzos stílust választottam, mivel ahogy már említettem, grafikus tudásom eléggé korlátozott, csak hobbi szinten foglalozok ilyennel. Ehhez a stílushoz nagyon jól megy a Noteworthy nevű gyári betűtípus. Ezzel kapcsolatban egyébként volt egy kisebb szívrohamom, hiszen az első frissítésemet, ami egy-két hibát javított volna, az Apple egy nem egyértelmű üzenet kíséretében szerzői jogok megsértése miat visszadobta, és imádkoztam, hogy ne a Noteworthy legyen a hiba, hiszen elég nagy érvágás lett volna újraszerkeszteni az összes (akkor már 100 db körül járó matricát). Utóbb kiderült, hogy szerencsére nem ez volt a hiba, hanem az egyik matricán ábrázolt valami:

Linguisp

Igen. Jól látjuk. Ez egy iPhone… Kicsit szőrszálhasogatónak éreztem ezt az ügyet, hiszen nem tudom, mit szeretne az Apple, hogy a „Hívj fel!” szavakat hallva ne egy iPhone-ra asszociáljon a felhasználó? Pedig kifejezetten tetszett ez a matrica főleg a fülhallgató miatt, de most újra kell terveznem, és őszintén még nem sikerült eldöntenem, hogy egy vezetékes telefont szerkesszek, egy androidos, vagy esetleg egy Windows Phone-os készüléket.

A másik nehézséget az Xcode okozta, mivel ez egy teljesen új dolog volt a számomra, az Apple pedig ezt nem csinálta annyira hülye… khm laikusbiztosra, mint a többi szolgáltatását, továbbá az a lelkesítő 5 perces videó pont a pofonegyszerű részt mutatja be, az azután következő teendőknek már különböző fórumokon, valamint rendkívül ódivatú, elhanyagolt dizájnú Apple fejlesztői oldalakon kellett utánajárnom.

Linguisp

Ezeken a kellemetlenségeken kívül körülbelül egy hét alatt sikerült megszerkesztenem 100 matricát (így a telefonosok kivétele miatt egészen pontosan csak 97 darab található a csomagban), amivel az App Storeban uralkodó trendeket alaposan túlszárnyaltam, ami a darabszámot illeti. Jelenleg 3 nyelvet találunk a csomagban: spanyol, német, illetve olasz (természetesen az alapként használt angol mellett). A következő frissítést újfajta matricákkal és egy teljesen új nyelvvel (francia) fogom kiadni valamikor a napokban.

Tervben vannak még az orosz, a lengyel és a magyar matricák is, de már a franciákkal is a 150-es darabszám környékén fogunk járni, ami a felület adottságai miatt egyenesen soknak, túlzsúfoltnak hat. épp ezért gondolkodok azon, hogy a fentebb említett nyelveket egy új alkalmazás keretében adom ki, esetleg finn és/vagy litván keretében, hogy az igazán ínyenceknek is kedvezzek, és arra már egy különleges csomag mezt is rá lehetne húzni.

• Linguisp letöltése az App Store-ból (univerzális, 0,99 €)

Sorozatunkat természetesen a jövőben is folytatni kívánjuk, ha szeretnél bemutatkozni egy hasonló cikkben az iMagazin olvasótáborának, !

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!