imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Magyar iOS-fejlesztők: Dévényi Gábor


Ismét újabb részéhez érkezett sorozatunk, melyben ma Dévényi Gábor mutatkozik be egy edzésekhez valamint egy nyelvtanuláshoz használható alkalmazással. Érdekesség, hogy ő az első a sorozatunkban, aki már Apple Watch-ra is fejlesztett, hiszen a Gymaholicnak létezik órás változata!

Üdvözlök mindenkit és köszönöm a lehetőséget a bemutatkozásra.

Dévényi Gábor vagyok, 38 éves. A számítástechnika és a programozás nagyon régóta szerves része az életemnek. Hobbit, munkát és függetlenséget adott. Az ismerkedést játékokkal kezdtem, a tanulmányaimat programozói középiskolában alapoztam meg, majd az ELTE programozó-matematikus szakának elvégzése során estem át egy masszív fejtágításon. Iskolai keretek között ennyi elég is volt, a továbbiakban önszorgalomból és a munkám során végzett fejlesztéseken keresztül szereztem rengeteg tapasztalatot.

Gymaholic

Szeretem a kihívásokat, az új technológiákat és az Apple-termékeket, ezért pár éve eldöntöttem, hogy a következő saját projektem az iOS fejlesztés feltérképezése lesz. Egy sportsérülést követő műtét kényszerpihenője ígérkezett a legalkalmasabb időszaknak arra, hogy elkezdjem. Kellett egy app, hogy az unalmas gyógytorna rutinját megtörje és a felépülés után is segítse az edzésemet. Kerestem, kerestem és nem tetszett, amit találtam. Alkalmazások tömkelegének kipróbálása után úgy döntöttem, megcsinálom az „ezredik” fitneszappot. Tanulok, tapasztalatot szerzek és lesz egy olyan appom, amit tényleg használni tudok arra, amire kell. Így született meg a Gymaholic.

Az első verzió fapados volt, de nagyon jól használható alapot sikerült kialakítani. Készültek hozzá gyakorlatok leírással, edzéstervek, mindez magyar, angol és német nyelven, szakértő segítséggel (személyi edző, fordító, stb.). Később képekkel egészültek ki a gyakorlatok, és elkezdődött az új funkciók kialakítása, ami a mai napig folytatódik. A kezdeti edzés- és testsúlytrekkelő app egy összetett és teljesen egyedi fitneszalkalmazássá nőtte ki magát. Pihenőidő-méréssel, fotókészítéssel és albumokkal, testméretek változásának követésével és fejlődést szemléltető elemekkel segíti a felhasználókat.

Gymaholic

A Gymaholic elsődlegesen edzőteremben, vagy otthonukban edző felhasználókat céloz meg. Az edzéstrekker kialakítása volt a legnehezebb feladat. Sok dicséretet kapott, mert csupán néhány érintéssel követhetővé és rögzíthetővé tesz sokféle edzéstípust úgy, hogy nem zavarja és hátráltatja az edzést. Az app emellett rugalmas kialakítású, rengeteg egyéni beállításra ad lehetőséget.

A felhasználók visszajelzései alapján jó irányba haladunk. Szeretik és használják az alkalmazást. A sok pozitív értékelés és üzenet tartja mozgásban az appot, ezek nélkül nem is lenne értelme folytatni a fejlesztést.

Az új őrület az Apple Watch-verzió, ami alapvetően nagyon szép és praktikus lett. Az edzés trekkelését az iPhone-ról kell indítani, ezt követően már csak az órára van szükség az edzés alatt. A gyakorlat- és szettinformációkat mutatva (súly, ismétlés) végigvezet az edzésen, közben méri a pihenőidőt. A szettadatok szerkeszthetők az óráról edzés közben. Még nem tökéletes, hiszen új a készülék és a szimulátor nem szimulál minden esetet. Az Apple Watch is jól jönne (úton van). Sok segítséget kaptam Apple Watch tulajdonosoktól, akiknek ezúton is nagyon köszönöm a segítséget.

Vocab Tool

A Gymaholic kedvező fogadtatásán felbuzdulva született meg a második iOS alkalmazásom, a Vocab Tool, amely nyelvtanulóknak szótanuláshoz kiváló segítség. Többéves és több nyelvet érintő nyelvtanulási tapasztalat és régóta érlelődő ötletek vezettek erre a területre. Itt már nem volt fapados kezdés, az első verziótól egyéni és különleges az app. Olyannyira, hogy annak is érdemes kipróbálnia, akinek már bevált valamelyik szótanuló alkalmazás.

A Vocab Tool több síkon biztosítja a szavak megjegyzését. Elsődleges eszköz a tanulókártya 5 szintű értékelőskálával. Ez adja az alapot az ütemező rendszer számára, amely a háttérben rendszerezi és a megfelelő időben, mennyiségben ismétli a szükséges szavakat. A tanulókártyákat állítható feladattípusok egészítik ki és a rendszer addig tanítja a szavakat, amíg a felhasználó megjegyzi őket, vagy megnyomja a Befejezés gombot.

Második legfontosabb, és egyben leglátványosabb eleme az appnak a Tanulás menü hallgatás funkciója, amely gömb formában animálva forgatja a tanulandó szavakat, miközben felolvassa őket a jelentésükkel együtt. Használható autóban, közlekedés közben, edzés során, bárhol és bármikor. Számomra ez a leghatékonyabb kiegészítő, a feleségem által hallgatott szavakat is akaratlanul megjegyzem.

Vocab Tool

A harmadik fő pillér pedig egy szövegkeresőnek nevezett menü, amely a szótárazást hivatott kiváltani. Egy adott szöveg minden egyes szavát egyszerre keresi az app adatbázisában, majd megjeleníti a megtalált szavak jelentését egyazon felületen. A felhasználónak csupán rá kell nyomnia a szöveg olvasása közben azokra a szavakra, melyeknek a jelentésére nem emlékszik. Ezzel a funkcióval szövegkörnyezetben látva könnyebben megjegyezhetők a szavak.

Ez az alkalmazás már 5 nyelven készült, a magyar, angol és német nyelvek mellett francia és spanyol változata is elérhető. Az összes funkció kipróbálható mintaszöveggel és szócsomagokkal. Könnyű létrehozni és importálni szavakat. Akár Cram és Quizlet rendszerekben létrehozott anyagok is egyszerűen áthelyezhetők, publikus és egyéni egyaránt. Emellett a Vocab Tool közösségi felületről is lehet letölteni szócsomagokat. A megosztás is többrétű: AirDrop használatával, e-mailen és a közösségi felületen át is elérhetővé tehetők a szócsomagok. Nyelvtanárok könnyen megoszthatják tananyagaikat a diákjaikkal.

Egyik nagy előnye kis részben hátrány is: számos nyelven, bármennyi és bármilyen szót felolvas az iOS segítségével, de például a magyar szavak kiejtése nem épp anyanyelvi. A világnyelvek kiejtése viszont jobb, mint sok nyelvtanáré :-) A Vocab Tool még elég új, de a visszajelzések jók.

Az appjaim ingyenesek, próbáljátok ki őket. A Pro verziók mindkettő esetében úgy lettek kialakítva, hogy az ingyenes verzióban lényeges funkciók használatát ne zavarják, de plusz hasznos elemeket biztosítsanak azoknak, akik megvásárolják.

Köszönöm a figyelmeteket.

• Gymaholic letöltése az App Store-ból (iPhone, ingyenes, IAP)
• Vocab Tool letöltése az App Store-ból (univerzális, ingyenes, IAP)

Sorozatunkat természetesen a jövőben is folytatni kívánjuk, ha szeretnél bemutatkozni egy hasonló cikkben az iMagazin olvasótáborának, !

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!