imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Magyar iOS-fejlesztők: Drészer Károly


Hosszú idő telt el azóta, hogy utoljára jelentkezett Magyar iOS-fejlesztők című sorozatunk, most azonban folytatjuk a 14 írással korábban megkezdett hagyományt. A mai részben Drészer Károly mutatja be Verbio nevű, szótanulást segítő alkalmazását.

Sziasztok! Szeretném megköszönni a lehetőséget az iMagazin szerkesztőségének, hogy bemutathatom az alkalmazásom.

Drészer Károly vagyok, alkalmazások fejlesztésével, tervezésével foglalkozom több mint 5 éve. Az első iPhone megjelenése után váltam Apple rajongóvá és később ez vezetett oda, hogy a weboldalak fejlesztéséről áttérjek az alkalmazások világába.

Gyerekkorom óta komoly kihívást jelentett az angol nyelv elsajátítása, ezért mindig kerestem az izgalmas, rendhagyó tanulási módszereket. A célom az volt, hogy egy olyan alkalmazást készítsek, amivel egyszerűen és szórakoztató módon lehet szavakat megtanulni.

Általában a szótanuló alkalmazásokban a felhasználó azzal találkozik először, hogy szólistákat kell kiválasztania vagy keresgélnie. Ezt szerettem volna elkerülni. Így egy olyan több mint 5000 szavas listát hoztam létre néhány szakember bevonásával, amely a leggyakrabban előforduló szavakat vegyíti a legnépszerűbb tankönyvek szókészletével, fontossági sorrendben.

Verbio

Tehát a felhasználó már egy kész listával találkozik, amire rábízhatja magát és kezdheti is a gyakorlást. Természetesen lehetőség van a sorrendet befolyásolni. Böngészhet a listában vagy néhány gombnyomással a 20 000 szavas adatbázisból adhat hozzá szavakat a tanulási listához. Az alap listában igyekeztünk az adott szóhoz a legfontosabb néhány jelentést társítani, ezzel is megkönnyíteni a tanulást, gyakorlást.  A visszajelzések alapján, folyamatosan frissíteni szeretném ezt a szókészletet.

Az első verzióban négy játék igyekszik segíteni a szórakoztató tanulást. Eltérő stílusok, hogy mindenki megtalálja a kedvencét:

Hills
A játékban be kell írni az angol megfejtést. Ebben egy speciális billentyűzet segít, hogy például utazás közben is könnyen nyomhatóak legyenek a gombok. A betűk a szokványos magyar billentyűzet szerint helyezkednek el, így nem kell keresgélni a karaktereket.

Aquarium
A megfelelő betűket kell összekötni az ujjunkkal, hogy megoldjuk a feladványt.

Desert
Az első két játéktól eltérően itt az idő már nehezítő tényező. Adott időn belül, négy lehetőségből kell kiválasztani a helyes megoldást.

Space
Egy űrhajóval kell a falak között úgy manővereznünk, hogy a helyes betűt találjuk el. Három életünk van amiből a rossz betűvel való ütközéskor veszíthetünk. Ha falnak ütközik, akkor elölről kell kezdeni az adott feladványt.

A játékokban a szavakat egy a Leitner-módszeren alapuló tanulási algoritmus gyakoroltatja. Azokat a szavakat amiket rögtön tudtunk nem ismételteti az alkalmazás. Ha hirtelen nem jutott eszünkbe a megoldás, de később helyesen válaszolunk akkor is ritkábban gyakoroltatja. Az új, ismeretlen szavakat pedig az első helyes válaszokig folyamatosan, majd naponta, hetente hozza elő újra és újra. Fontos, hogy a megismert szavakat is időnként ismételteti a program, ezzel próbálja naprakészen tartani a felhasználó szókincsét.

Verbio

Kezdőknek és újrakezdőknek az elejétől érdemes elkezdeni a gyakorlást. Kezdőnél magasabb szinten vagy középhaladóként, lehetőség van egy szintfelmérő kitöltésére. Ez alapján az alkalmazás megpróbálja a megfelelő szinten indítani a tanulót az 5 000 szavas listán. Amennyiben nem megfelelő a kihívás, van lehetőség előrébb ugrani, így mindenki a tudásának megfelelő szavakkal ismerkedhet meg a régiek gyakorlása mellett.

A tanulást segíti még több mint 3 000 példamondat és az iOS beépített felolvasója is. A beállításoknál kiválasztható, hogy brit vagy amerikai akcentussal olvassa fel a szavakat és mondatokat az alkalmazás.

A statisztika oldalon nyomon követhető a heti teljesítmény, az eddig megismert szavak száma és néhány érdekes adat.

Az alkalmazáson belül van lehetőség szavazni a következő játékra. Szókereső, keresztrejtvény és a régi telefonokon népszerű kígyós játék szótanítós verziójára lehet szavazni. Terveim szerint a legtöbb szavazatot kapott játék még idén bekerül az alkalmazásba.

Sok fejlesztési tervem van amiket szeretnék megvalósítani. Folyamatosan frissíteni, karbantartani az alkalmazást és a szókészletet.

Köszönöm a figyelmeteket, remélem hasznos segítséget nyújt majd az alkalmazás az angol szótanulásban.

• Verbio letöltése az App Store-ból (iPhone, 3,99 €)

Sorozatunkat természetesen a jövőben is folytatni kívánjuk, ha szeretnél bemutatkozni egy hasonló cikkben az iMagazin olvasótáborának, !

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!