imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Magyar iOS-fejlesztők: Eke Dániel


Újabb részével jelentkezik sorozatunk, melyben magyar iOS-fejlesztőket és munkáikat mutatjuk be az iMagazin olvasótáborának. Ma Eke Dániel ír pár szót három egészen egyedi koncepciójú appjáról: a Handstractről, Centroidról és a Filterionról.

Sziasztok! Mindenek előtt nagyon köszönöm az iMagazinnak hogy itt is bemutathatom az alkalmazásaimat, és remélem az olvasóknak is szívesen kipróbálják őket. Röviden rólam: Eke Dániel vagyok, harmadéves hallgató az ELTE informatikai karán, iOS alkalmazásokat több mint két éve fejlesztek, de már előtte is sokat foglalkoztam kreatív grafikus programokkal.

Innen is jött az ötlet hogy saját rajzprogramokat szeretnék készíteni, viszont a óriásokkal nehéz versenyezni, tehát mindenképpen olyan funkciókat kellett megcélozzak amiket még nem aknáztak ki. Úgy gondolom, az Apple platformjai még mindig a legjobbak a kreatív iparban. Kifejezetten az egységesség és a kiváló fejlesztői eszközök miatt, ezért is céloztam meg az iOS-t. Ennek köszönhetően még iPhone 4-re is sikerült optimalizálni az összetettebb effekteket is, annak ellenére, hogy lassan egy öt éves készülék.

Rögtön három független alkalmazásomat szeretném bemutatni, amiket az elmúlt szűk egy év során adtam ki. Mindhárom úgy lett tervezve, hogy minél rövidebb idő alatt minél érdekesebb alkotásokat készíthessünk velük, ezért próbálok a gombok helyett mindent ujjmozdulatokra kihegyezni és egy képernyőn tartani az összes beállítást.

Handstract
Handstract

A legnépszerűbb és talán a leginnovatívabb alkalmazásom. Az alapötlet elég egyszerű: rajzoljunk formákat érintőképernyőn úgy, hogy minden ujjunk a síkidomok egy-egy csúcsának felel meg. Tehát egy ujj egy pont, kettő egy vonal, három egy háromszög és így tovább. Emellett a színsémák, átfedések és a vonalvastagság is bármikor állítható a rajzolás közben. A legfrissebb verziótól kezdve görbéket is rajzolhatunk, ahol az ujjaink egy Bézier-görbe irányítópontjait mozgatják.

Centroid
Centroid

A Centroiddal fotókat bonthatunk pixelekre, illetve sokszögekre, aminek a formája és a sűrűsége is változtatható. Amitől különlegesebb a többi ilyen jellegű programtól, hogy az élő kameraképen is láthatjuk a beállításokat és a fotókat vektoros PDF formátumban is exportálhatjuk. Terveim szerint később videót is fel lehet majd vele venni, és érzékelni fogja az alakok széleit, amitől még részletesebb képeket kapunk.

Hamarosan érkezik hozzá egy nagyobb frissítés, több optimalizálással és egy új menüponttal, ami összekapcsolja a többi alkalmazásommal és végre iPadre is optimalizálva lesz.

Filterion
Filterion

A legfrissebb programom egy klasszikus fotószerkesztő, főleg olyan effektekkel ami csak drágább programokban érhetőek el. A fő előnye a gyorsaság, néhány mozdulattal tuningolhatunk a képeken és akár véletlenszerűen is választhatunk beállításokat. Eredetileg a Centroid kiegészítőjének indult és időközben saját programmá nőtte ki magát. A jövőben ezzel lesz összekapcsolva a másik kettő, hogy a képeket még érdekesebbé tudjuk varázsolni.

Végül pedig az árakról: a Handstract ingyenes és egy ideig még biztosan az is marad, a Centroid a következő frissítésig ingyenes és a Filterion ára 1 euró.

• Handstract letöltése az App Store-ból (univerzális, ingyenes)
• Centroid letöltése az App Store-ból (iPhone, ingyenes)
• Filterion letöltése az App Store-ból (iPhone, 0,99 €)

Sorozatunkat természetesen a jövőben is folytatni kívánjuk, ha szeretnél bemutatkozni egy hasonló cikkben az iMagazin olvasótáborának, !

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!