imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Magyar iOS-fejlesztők: Hegedüs Attila


A mai epizódban Hegedüs Attila mutatja be a mai nap folyamán megjelent szuper sorozatkövető alkalmazását, mely a Watchlist nevet viseli. Ebből az alkalomból egy közös játékkal is készültünk Facebookon, ahol 20 db promókódot sorsolunk ki, ha helyes válaszolsz egy kérdésre, melyre a választ itt a cikkben találhatod meg!

Sziasztok! Először is szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy bemutatkozhatok az iMagazin virtuális hasábjain!

Hegedüs Attila vagyok, 25 éves debreceni lakos. 7 éve foglalkozom komolyabban programozással, a mobilok világa azonban csak az egyetem elvégzése után, körülbelül 3 évvel ezelőtt keltette fel az érdeklődésemet. Miután megismerkedtem az iOS majd az OS X – és úgy általában az Apple ökoszisztéma – világával, egyértelművé vált hogy ezzel szeretnék foglalkozni! Szerencsére így is történt! :)

Jelenleg vezető fejlesztőként dolgozom egy angliai cégnél, továbbá az egyik legnagyobb iOS oktatással foglalkozó blog (www.raywenderlich.com) fejlesztőcsapatának vagyok az alapító tagja. Mindemellett igyekszem időt szakítani saját ötleteim megvalósítására is! :)

Eddig három saját alkalmazásom jelent meg az App Store-ban. Az első a Stroop Effect volt, amely egy egyszerű logikai játék. A második egy Facebook Messenger-hez készült kiegészítő app, a Presence, amelyről már olvashattatok korábban az iMagazinon is. A mai napon jelent meg a harmadik és egyben az eddigi legnagyobb hangvételű saját projectem, a Watchlist. Ezt szeretném bemutatni nektek most röviden!

Watchlist TV

Nagyon szeretem a filmeket, sorozatokat és sokszor megesett már, hogy elfelejtkeztem egy-egy kedvencemről, vagy nem ugrott be, éppen melyik résznél tartottam. Ekkor merült fel bennem az igény egy TV-tracker alkalmazásra. Adja magát az az ötlet, hogy írni kellene egy ilyen appot…

Watchlist

Természetesen tisztában voltam vele, hogy vannak már létező megoldások az App Store-ban és nem egyedi az ötlet. Rövid kutatómunka után realizáltam, hogy elég magasan van a mérce, és mindenképp egy kicsit túl kell lépni azt a siker érdekében.

Az egyik legszembetűnőbb hiányosság amit felfedeztem, hogy alig van olyan app, amelyik egyszerre foglalkozik filmekkel és sorozatokkal is. Ha mégis, akkor ez a sokoldalúság a könnyen kezelhetőség rovására megy. Ezzel meg is volt, hogy mire kell nagy hangsúlyt fektetnem.

Véletlen egybeesés, hogy épp ekkor lehetőségem nyílt részt vennem az akkor még béta fázisban lévő Trakt.tv API 2.0-ás verziójának fejlesztésében és tesztelésében, ezáltal az elsők között lenni, akik integrálják az újításokat saját mobil applikációjukba.

A Trakt.tv egy jól ismert platform a film- és sorozatrajongók körében, amely segítségével bármely Trakt.tv-t támogató applikáció, illetve média center könnyen szinkronizálhatja egymás között a felhasználók adatait, továbbá ezek alapján személyre szabott ajánlásokat és statisztikákat is elérhetővé tesz.

A Trakt.tv fiók társítása opcionális, anélkül is teljes értékű funkcionalitást nyújt az app. (Érdekességként tenném hozzá, hogy a megjelenített tartalmakat – leírások, értékelések – is a Trakt.tv biztosítja.)

Ízelítőnek nézzétek meg a hivatalos App Preview videót:

Az alkalmazás indítása után a Dashboard-on keresztül érhetjük el a tartalmakat. A sorozatok és filmek is külön részt kaptak, jobbra/balra swipe-olással lehet váltani közöttük.

A Watchlist két fő területre koncentrál – új tartalmak felfedezése és megtekintett médiák rendszerezése.

  • Az első három menüpont (Popular, Trending, Recommended) átfogó képet nyújt az aktuálisan népszerű és toplistás tartalmakról. A legfontosabb információkon túl részletes leírások érhetőek el epizódokról, évadokról, szereplőkről. Ha használjuk a Trakt.tv szolgáltatást, akkor személyre szabott ajánlások is megjelennek.
  • A Next up menüpont lényegében egy naptár, ahol napi bontásban találhatóak meg a legtöbb TV csatorna kínálatában szereplő sorozatok.
  • A saját gyűjtemény (Seen) segítségével nyomon követhetők és megoszthatók, az eddig megtekintett filmek. Áttekintést nyújt, hogy éppen hol jársz a sorozatokban, melyik részek következnek.
  • Az aktuálisan nézett  vagy nézendő sorozatok az úgynevezett Watchlist-ben kapnak helyet. Ezeket kiemelten kezeli az alkalmazás, push notificatiönnel emlékeztet a következő részek premierjének időpontjáról, valamint az adott médiát érintő fontosabb változásokról.

Természetesen mindent egyszerűen meg lehet osztani az ismerősökkel Facebookon, Twitteren vagy éppen iMessage-n keresztül.

Watchlist

A Watchlist természetesen iPad-re és az új iPhone 6 és iPhone 6 Plus modellekre is optimalizálva lett.

A fejlesztés az 1.0-ás verzió után sem áll meg. Az 1.0.1-es verzióra hamarosan számítani lehet, ami teljesítménybeli gyorsulást fog eredményezni (főleg a régebbi iPhone 4s esetében). Ezen felül nem feledkeztem meg a magyar felhasználókról sem, a magyar változat is hamarosan érkezhet. Itt próbálok külön figyelmet szentelni a hazai csatornák kínálatára.

Az app ára 2,99 euró. Elsőre soknak tűnhet, azonban ebben a kategóriában ez megszokottnak mondható. Egy prémium appról van szó, reklámok és alkalmazáson belüli vásárlások nélkül.

A Watchlist elérhető az App Store-ban az összes iOS 8-at támogató IPhone, iPad és iPad touch készülékre a következő linken:

• Watchlist letöltése az App Store-ból (univerzális, 2,99 €)

*Az 1.0-ás verzió csak a magyar App Store-ban jelent meg exkluzívan, a többi országban az 1.0.1-es verzióval együtt lesz elérhető.


Játssz velünk a Facebookon! Válaszold meg a Watchlisttel kapcsolatos kérdést az iSTYLE Facebook-oldalán, és egyike lehetsz a 20 szerencsés nyertesnek, akik között egy promókódot sorsolunk ki, amivel ingyenesen tölthető le a ma megjelent alkalmazás!

Ha szeretnél bemutatkozni Magyar iOS-fejlesztők című sorozatunkban az iMagazin olvasótáborának, !

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!