imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Magyar iOS-fejlesztők: Lázár-Kiss Márk


Hetedik részéhez érkezett a magyar iOS-fejlesztőket bemutató, kisebb-nagyobb rendszerességgel jelentkező sorozatunk. A mai részben Lázár-Kiss Márk mutatja be első játékát, mely iPadre és iPhone-ra is elérhető az App Store-ból, és Airplane War névre hallgat.

Sziasztok! Elöszőr is szeretném megköszönni a szerkesztőknek, hogy szerepelhetek a „Magyar iOS-fejlesztők” című sorozatukban. Ez egy nagy lehetőség számomra mivel bemutathatom a nagy közönségnek, hogy mire vagyok képes. Lehet amit eddig csináltam, nem valami hasznos, de szerintem szórakoztató és időtöltésnek is megfelelő. Na csapjunk a lecsóba! :)

Lázár-Kiss Márknak hívnak. Erdélyben, Barót városában lakom, 20 éves vagyok, és jelenleg a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Számítástechnika szakos hallgatója vagyok. Legfőképpen az érdeklődési köröm a programozás, és azon belül is az iOS. Mivel ilyen programozást nem tanítanak az egyetemen, ezért arra kényszerültem, hogy magamtól tanuljam meg. Az Apple iránti érdeklődésemet az iPhone 3Gs keltette fel.

Airplane War

Amikor megkaptam az első iMacet, akkor kezdtem nekiállni az iOS programozásnak, kisebb-nagyobb sikerrel. Az Objective-C nem nagyon feküdt nekem. Mint programozási nyelv küzdöttem is vele elág sokat és mire kezdtem volna megérteni, megtanulni és használni, addigra érkezett a Swift ami nagyon egyszerű és kézenfekvő volt nekem. Így 2014 novemberben megszületett a játékom is.

Ez a játék Airplane War névre hallgat. Az ihletet a Hill Climb Racing nevű játék adta. Mivel nem nagyon értek a grafikai feléhez, ezért az nem is annyira jó, de ha kerül egy olyan személy, aki segíteni tud szivesen beszélnék vele. (Márk elérhetőségeit kérjétek kommentben vagy e-mailben. – Red)

A játék lényege nagyon egyszerű, lényegében egy repülővel repülsz és egy fix pozícióban tartózkodsz a képernyőn. Ellenséges repülők repülnek veled szembe és neked meg kell akadályoznod, hogy az ellenséges repülők a képernyő másik végébe érjenek. Ha ez mégis megtörténik, akkor a játék megszakad, a szinted eggyel alacsonyabbra csökken, és elvesztesz mindent, amit addig összeszedtél a menet alatt. A csata közben véletlenszerű pozícióban megjelenő csillagokat is kell gyűjtened, mivel a későbbiekben ezek segítségével tudod fejleszteni a repülődet.

Airplane War

Ahogy egyre tovább jutsz, egyre gyorsabban jönnek a repülők és egyre többet is kell kilőnöd. Ami visszajelzést kaptam, az alapján a legmagasabb szint amit valaki el tudott érni, az a 24. volt. Ez még távol áll a maximum szinttől hiszen az 50. szint az utolsó. Jelenleg a téli event fut a játékban, ennek célja, hogy segíts a mikulásnak átjutni a képernyőn extra +10 csillagért. Az elkövetkezendőkben szeretném továbbfejleszteni a játékomat (tankok jönnek és lőnek rád, légvédelmi támaszpontokat kell megsemmisítened, stb.) és más játékokat is kiadni.

• Airplane War letöltése az App Store-ból (univerzális, ingyenes)

Sorozatunkat természetesen a jövőben is folytatni kívánjuk, ha szeretnél bemutatkozni egy hasonló cikkben az iMagazin olvasótáborának, !

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!