imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Magyar iOS-fejlesztők: LT Kreatív


Kereken 30. epizódjához érkezett a Magyar iOS-fejlesztők című sorozatunk, melynek mai részében egy igen izgalmas csapat mutatkozik be. Az LT Kreatív alkotóművész gyökerei harminc évre nyúlnak vissza. Már a C64-es időszakban készítettek iskolaújságot a Print Shopban, 3D animációkat az „ős” 3D Studión, írtak verseket, novellákat, készítettek festményeket, ékszereket, sőt, rendelkeznek előadóművészi és zeneszerzői tapasztalattal is. De ezzel még csak a felszínt súroljuk. Át is adjuk Kincses Tamásnak a szót.

Szervusztok! Kincses Tamás vagyok, az LT Kreatív egyik alapítója, amely vállalkozást párommal, Kincses Lili Adriennel közösen hoztunk létre azért, hogy művészi képességeinket a modern technika vívmányainak segítségével kibontakoztassuk, és megfelelő platformot szerezzünk képességeink kamatoztatására. Úgy érzem, hogy az Apple ökoszisztéma erre megfelelő teret biztosít számunkra. Persze ahhoz is, hogy mi, két művész együtt, egy vállalkozásban sikeres alkotómunkát tudjunk végezni.

Jómagam 1996 óta veszek részt különböző szoftverek – főként játékok – fejlesztésében. Az évek során foglalkoztam kiadványszerkesztéssel, pixel- és vektorgrafikával, építészeti látványtervezéssel, 3D-modellezéssel és animációkészítéssel is. Mivel sok éves szerepjátékos múlttal rendelkezem, a játékfejlesztésben tudtam kamatoztatni a történetírói és tervezői képességeimet. Cégünk gépparkját magam menedzselem. Egy időben saját renderfarmot is üzemeltettem reklámgrafikai animációs tevékenységünk miatt. Az előadóművészi pálya pedig mindig is érdekelt, ezért néhány éve elsajátítottam a zeneszerzés alapjait. Azóta készítek játékokhoz és reklámfilmekhez is dalokat.

Lili írói képessége már a középiskolában megmutatkozott, amely azóta folyamatosan fejlődött, köszönhetően a külföldön eltöltött éveknek, a fordítási munkáknak és a főiskolai tanulmányoknak. Az angol nyelvismerete pedig olyan szintre emelkedett, hogy mára már bármilyen professzionális tartalmat könnyen megír az általa beszélt nyelveken. Legyen az akár próza, reklám vagy dalszöveg, újságcikk vagy szakmai szöveg. Minden, amire az üzleti tevékenységünkhöz szükségünk van. Lelkesedése és a szavakon keresztüli önkifejezés iránt érzett szenvedélyes szeretete megmutatkozik minden munkájában. Ám ez csak az egyik művészeti ág, amit sikeresen, mesteri szinten művel. Számos ismert és érdekes önkifejezési kategóriában kipróbálta már magát, amiben nagyszerű eredményeket ért el. Így, és ilyen művészeti háttérrel alapítottuk meg vele az LT Kreatív csapatát!

Amikor az első iPad a kezembe került, általam korábban még nem tapasztalt felhasználói élményben volt részem. Elképesztően jó volt használni. Az évek során nagyon sok mindenben kiváltotta a PC-t. Írás, grafika, zene – az ezekkel kapcsolatos feladatokat mind kiváló minőségben és magas produktivitással tudtam megvalósítani. Amikor pedig 20 év Windows felhasználói múltammal a PC-t is lecseréltem Mac-re, még hatékonyabbá és örömtelibbé vált a munkavégzés, köszönhetően az Apple letisztult technológiájának.

Az ökoszisztéma része a szoftvertámogatottság, melyből azt a kettőt emelném ki, amivel mi is foglalkozunk mostanság: a Messagesben használható Stickerek és az iBookok.

Lili ötlete volt, hogy készítsünk Stickereket. Az első egy csajos, pálcikafigura volt, aki különböző érzelmeket fejez ki megjelenésében. Utánanéztem az interneten, hogy mit is kell tudni a Sticker készítésről, majd megrajzoltam egy-két verziót. Ezeket addig módosítottuk, ameddig meg nem találtuk a megfelelő stílust, és a készüléken is jól nézett ki Messagesben. Ezzel megvolt a prototípusunk, már csak Xcode-ban kellett összeállítani a csomagot. A fejlesztés az Apple Developer Programban egy sajátos folyamattal rendelkezik, amelyet kiváló angoltudás nélkül nem tudtunk volna véghezvinni. Ehhez meg kellet ismerni, megérteni és elsajátítani az Apple Developer Program rendszerét, ami már kevésbé volt zökkenőmentes. Ráadásul rengeteg anyagot kellett átolvasni ahhoz, hogy tudjuk mire szerződünk. Végül elkészült az első Sticker csomagunk 17 figurával, amelynek Lilimojis nevet adtunk.

• Lilimojis letöltése az App Store-ból (iMessage, 2,99 €)

Közeledett a Valentin-nap, és erre az alkalomra szerettem volna kijönni egy alkalomhoz illő, szép csomaggal, azonban kevés idő állt rendelkezésemre, ezért letisztult formákkal dolgoztam. Ráadásul minden Sticker tartalmaz animációt is. Ennek a csomagnak Animated Valentine Hearts nevet adtunk, amiben 14 darab mozgó elem van.

• Animated Valentine Hearts letöltése az App Store-ból (iMessage, 1,99 €)

Ezt követően szerettük volna kibővíteni a Lilimojis csomagunkat, és egy olyan gyűjteményt (bundle) kiadni, amely tematikus formában mutatja be a karakterünk evolúcióját. Lili el is készítette hozzá a megfelelő vázlatokat, amelyekből hat témában, összesen 40 Sticker készült el. A gyűjteményt Lilimojis Celebrating Life Bundle-nek neveztük el. Itt már zökkenőmentesen – mondhatjuk rutinból – ment a fejlesztés, a kihívást a sok rajz elkészítése jelentette.

• Lilimojis Celebrating Life Bundle letöltése az App Store-ból (iMessage, 3,99 €)

Miközben én még a gyűjtemény figuráin dolgoztam, Lili már a következő alkotásával tudott foglalkozni, az Egy barátság emlékére című verseskötettel. Ez a könyv letölthető az iBooks Store-ból, tíz, hosszabb-rövidebb verssel, és hozzájuk tartozó illusztrációkkal, amit én készítettem el.

• Egy barátság emlékére letöltése az iBooks Store-ból (6,99 €)

Pillanatnyilag a már folyamatban lévő animációs projektjeink végső formába öntésével foglalkozunk, ezt követően pedig tervezzük kisebb-nagyobb app-ok megvalósítását.

 

Ha felkeltettük érdeklődésedet vagy több információt szeretnél megtudni rólunk, látogass el weboldalunkra vagy kövess minket a közösségi oldalainkon (Facebook, Instagram, Twitter).


Sorozatunkat természetesen a jövőben is folytatni kívánjuk, ha szeretnél bemutatkozni egy hasonló cikkben az iMagazin olvasótáborának, !
Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!