imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Magyar iOS-fejlesztők: Magyar Miklós


Szép kerek számhoz, a tizedik részéhez érkezett Magyar iOS-fejlesztők című sorozatunk. A mai cikkben Magyar Miklós mutatja be a Feelit nevű alkalmazását, mellyel a számunkra jelentős pillanatokat oszthatjuk meg barátainkkal és családunkkal.

Üdvözlök minden kedves olvasót és köszönöm a lehetőséget! Mielőtt rátérnék az alkalmazásra, amit szeretnék nektek bemutatni, ejtenék egy pár szót magamról. A nevem Magyar Miklós, 24 éves vagyok és budapesti lakos. Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) vagyok végzős hallgató, azon belül is mérnökinformatikus szakon. A programozással, ezen belül az iOS-fejlesztéssel valamivel több mint 3 éve, az egyetemi tanulmányaim elején ismerkedtem meg. Ez a platform megragadott és azóta is tart a lendület szerencsére. Na de térjünk rá inkább az alkalmazásra (teljesen ingyenes, reklám- és egyéb zavaró tényező mentes)!

Feelit – Catch your feelings!

Egy téli alkalommal jöttem hazafele autóval ismerőseimtől estefele, és szakadt a hó. Nagyon szép látvány volt, de önmagában egy feledhető pillanat volt. Hallgattam a rádiót és a hírek után beraktak egy „téli” számot, amiben a hóesésről énekeltek (Let it snow). Ez a pillanat különösen intenzív volt és úgy döntöttem ezt megörökítem, mivel együtt a kettő (kép és hang) sokkal többet váltott ki belőlem!

Elővettem a telefonom, először csak le akartam fotózni és miközben megnyitottam a fotó alkalmazást rájöttem, hogy ez a kép senkinek se fog többet jelenteni egy havas képnél csak nekem (idővel talán nekem sem), mert én emlékszem az adott pillanatban bennem kavargó érzésekre.

Aztán gondoltam, akkor csinálok egy videót, dehát semmi értelme nem lett volna egy 10 másodperces videónak ami gyakorlatilag „semmiről sem szól”. Ez volt az a hazaút ami után úgy gondoltam, hogy szeretnék egy “helyet”, ahol az ilyen érzéseket illetve pillanatokat meg tudom osztani másokkal vagy legalább saját magamnak el tudom menteni.

Feelit
Így kezdődött az egész…

Először is beszélnék nektek a Feelit fő funkciójáról a Feel készítésről! (Hogy mi is az a Feel? A Feel nem más, mint egy kép és egy hang együttese.)

Ez a funkció elérhető mindenhonnan az alkalmazásból, jobb felül a kis kamera ikonra kattintva beúszik a felület. A főbb „fázisok” egy középső csíkon találhatóak: kép, hang, effekt. A kép fül alatt lehetőségetek van készíteni egy fotót, vagy egy már elkészültet kiválasztani a telefonotokból és megvágni.

Ezután a hangjegy ikonra kattintva három különböző módon csatolhattok zenét a képetekhez.

 • Baloldalon szerepel egy mappa ikon, melyre ha rákattintotok, ki tudok választani egy zenét a telefonból. Ha ez megtörtént, egy másik felülettel találkoztok, ahol két csúszka szerepel. A nagyobbikon beállíthatjátok, hogy pontosan honnan is kezdődjön a szám (finomhangolni a bal és jobboldali tekerő gombokkal lehet: +/- 1 másodperccel). A kisebbikkel pedig a szám hosszát lehet állítani.
 • Ha a középső, mikrofon gombra nyomtok, elkezdődik a hangfelvétel, melynek tartamáról egy zöld kör ad tájékoztatást.
 • Ha a Select from iTunes gombra nyomtok, akkor szabadon kereshettek az iTunes-ban elérhető összes zene között. Miután kikerestétek amire gondoltatok, nyomjatok rá az adott számra. Ekkor elkezdődik a zene lejátszása (ez az Apple által engedélyezett ingyenes preview rész). Ha megtetszett egy szám kattintsatok a Select song Preview-ra vagy akár közvetlen meg is tudjátok vásárolni az iTunes Store-ból. Mikor innen választotok zenét a rendszer kikeresi Spotify-on a zenét, és ha barátaitok rendelkeznek Spotify premiummal, akkor a teljes szám meghallgatására is lehetőségük van, továbbá ha megtetszik nekik a szám, egy kattintással akár hozzá is adhatják a playlistjükhöz.

Mindhárom esetben ha választottatok/felvettetek zenét/hangot, megjelenik jobb felül egy play gomb, mellyel le tudjátok játszani.

A kis varázspálca ikonra nyomva lehetőségetek nyílik a képek effektezesére.

Mikor már megvan a hang és a kép is, egy pipa ikon jelenik meg jobb felül. Erre kattintva a feltöltés oldalra juttok (innen természetesen egy visszanyíl segítségével még visszatérhettek a módosításhoz). Ezen az oldalon:

 • megadhattok egy címet
 • hozzáadhattok helyszínt: lehet az a GPS által meghatározott pillanatnyi pozíciód, vagy egy cím, melyet beírva lehetőség nyílik kiválasztani
 • megoszthatjátok Facebookon, illetve a hozzá tartozó post üzenetet beírhatjátok
 • hashtageket tudtok hozzáadni
 • el tudjátok menteni a képet a fotóitok közé
Feelit

Ha netán külföldön vagytok, ahol nincs mobilinternet, vagy csak valami okból nem sikerült a feltöltés (rossz térerő, stb.), akkor sincs probléma, mert minden Feel automatikusan mentésre kerül a telefonon. Ezeket megtaláljátok az Offline feels menüpont alatt. Itt bármikor újra szerkeszthetitek és feltölthetitek, ha már van internet.

A Feelit-en követni is lehet egymást. Az általad követett emberek által feltöltött Feeleket pedig a Feel feed-en láthatod időbeli sorrendben. Ha rákattintasz egyre akkor a részletező oldalára jutsz, ahol további érdekességeket találhatsz róla:

 • Spotify premiummal a teljes szám meghallgatása és playlisthez adása, ha iTunes-ból válaszott az illető
 • szám megvásárlása iTunes-ból
 • hashtagek
 • feel tagek (milyen érzéseket váltott ki az adott Feel másokból); ezt a Tag ikonra kattintva te is értékelheted
 • komment írása
 • Facebook-megosztás

További menüpontok, amik arra várnak hogy felfedezzétek őket:

 • Saját profil
 • Favourites
 • Explore (térben, időben, hashtag szerint, feeltag szerint, Facebook szerint)
 • Top rated (all time, legfrissebbek)
 • Random feels (10 teljesen random feel)
 • Notifications (minden interakcióról értesülhetsz push notification formájában, és ezeket megtekintheted ezen menüpont alatt)
 • Invite friends (e-mail, Facebook)
 • About

A Feelit most már egy éve elérhető az App Store-ban de most érkezett el arra a szintre, amikor úgy érzem, meg kell hogy ismerjétek. Folyamatos fejlesztés alatt áll, különös fontossággal bírnak ebből a szempontból a felhasználói visszajelzések. Úgyhogy nagyon várom az értékeléseket, észrevételeket, javaslataitokat és ha netán találkoztok valami hibával azt is nyugodtan jelentsétek, hogy a következő verzióban már ne legyen jelen. Mindezt az About menüponton keresztül könnyedén megtehetitek e-mail formájában.

Nem is szaporítanám tovább a szót, remélem megtetszett nektek, töltsétek le az App Store-ból és ne feledjétek:

Just „Catch your feelings” and don’t let them fly away!
• Feelit letöltése az App Store-ból (iPhone, ingyenes)

• Feelit Facebook
• Feelit Twitter
• Feelit web


Sorozatunkat természetesen a jövőben is folytatni kívánjuk, ha szeretnél bemutatkozni egy hasonló cikkben az iMagazin olvasótáborának, !

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!