imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Magyar iOS-fejlesztők: Magyi Zsolt


Folyatódik sorozatunk, melyben itthoni iOS fejlesztőket illetve alkalmazásaikat szeretnénk megismertetni az iMagazin olvasótáborával. Ma Magyi Zsolt mutatkozik be, és az általa készített WishList alkalmazás, mely a közelgő ünnepekre való tekintettel különösen időszerű lehet!

Magyi Zsolt vagyok, jelenleg gazdaságinformatikusnak tanulok Debrecenben.

iOS programozással nem foglalkoztam korábban, de nem állt tőlem messze a gondolat. Később aztán személyes indíttatásból belevágtam a megismerésébe.

Egészen egyszerű sztori kötődik hozzá: barátnőmnek sosem tudtam mit kellene venni születésnapjára/névnapjára/karácsonyra, így bevált módszer volt nálunk, hogy a gyári „Notes” alkalmazásban vezettünk egy „wishlist”-et, amit minden egyes ünnep előtt elküldtünk egymásnak. Azon szerepelt egy tucat tétel, ami jelentősen megkönnyítette a dolgom. A probléma csak akkor kezdődött, mikor teszem azt, nem volt valami részletesen leírva, vagy épp egy olyan ruhadarab volt felírva, aminek se a színét, se a méretét nem tudtam, vagy hogy milyen a CERUZA szoknya, vagy magenta felső. Képet meg ugyebár nem lehet mellékelni, megkérdezni szintén nem, mert akkor már megy a gyanakvás és akkor a meglepetésnek.

Fel is csaptam az App Store-t, ahol láttam ilyen irányú törekvéseket, de egyik sem volt az, amit én szerettem volna. Ez kicsit felbosszantott, és mondtam, hogy na majd akkor ÉN! Aztán azon kaptam magam, hogy azt fontolgatom, miért is ne?! Azon az estén már fejben el is kezdtem összeválogatni a funkciókat.

Az app maga egészen egyszerű, hisz ez volt a lényeg. Egy „Notes” alkalmazásnak (korábbi példámnál maradva) is az a feladata, hogy jegyzeteket lehessen felvezetni rá. Pont. Remélem érthető, mire célzok ezzel.

WishList

 

Design és saját lista

Az alkalmazás célja az, hogy fel lehessen írni a kívánságokat, lehessen szerkeszteni őket. meg lehessen tekinteni, megosztani (egyet, vagy mindet egyszerre), meg persze lehessen követni azt, aki szintén ezt az appot használja. Ez az alap, amiből kiindultam. Nem akartam a dizájnt nagyon komplexszé tenni, ugyanis a tartalom a lényeg, amiről nem kellene a figyelmet elvonni, így minden oda nem illő dolgot eltávolítottam, ami szerintem zavaró lehet. A legjobb felhasználói élményt 4”-on nyújtja (nekem legalábbis úgy tűnik), de optimalizálva van még iPhone 6-ra, és iPhone 6 Plus-ra is. Még egy utolsó gondolat, ami a dizájnhoz kapcsolódik, és egyben személyes eredetű: nem fog elfordulni a kép, ha elforgatod a telefont! Részben praktikusságból, részben pedig csökönyösségből nincs benne ez a funkció.

A saját listádon belül lehetőséged van olyan dolgokat felírni, amiket mondjuk elkövetkező életedben szívesen vennél magadnak is, ezáltal örülnél neki, ha megkapnád. Viszont mi van azokkal a dolgokkal, amiket szeretnél, jobban mondva „kellene” venni, de már nem biztos, hogy örülnél neki (pl.: új alsónadrág)? Jó hírem van: el lehet rejteni ezeket. Egy kattintás az egész, és nem lesz megosztva senkivel. Ugyanez vice versa: ha valamit visszaállítasz privátra, mindenki telefonjáról törlődni fog.

WishList

 

Follow

Lehetőséged van arra, hogy kövess embereket, akik neked fontosak. Miután elkezdtél követni valakit, értesítést kapsz (amit ki lehet kapcsolni természetesen), ha létrehozás/módosítás/törlés történik. Ezek az értesítések push-ként érkeznek, amit az APNS szolgáltat (Apple Push Notification Service), szóval nem kapcsolódik 15/30/…/240 percenként az szerverhez, ezáltal spórol egy kis adatforgalmat, és energiát.

Amit most írni fogok, az talán furcsán fog hatni először (de csak először!), de NEM tölti le a kívánságokat a telefonba, mikor ezek az értesítések érkeznek, kizárólag abban pillanatban, ha rákattintasz magára az értesítésre, vagy ha frissíted a Contacts listádat. Ezt szimplán azért eszközöltem, mert nem mindenkit érdekel abban a szent másodpercben másnak a kívánsága, csupán akkor, ha elérkezik az idő, mikor az érintett személyt szeretné megajándékozni.

A saját és mások kívánságai a telefonodban tárolódnak, ezáltal offline is el lehet érni. Ha valamit offline módosítasz, például repülés alatt, elmenti a változásokat későbbre. Mások kívánságát nem tudod módosítani (ez gondolom nyilvánvaló), csupán megtekinteni.

WishList

 

Contacts

Úgy vélem, feltűnt (azokra gondolok, akik használják), hogy megosztott kívánságoknál nincs olyan gomb, hogy „share”, helyette viszont van „got it”. Ez arra szolgál, hogy lehet több ember is követi az illetőt, és lehet többen is meg akarják ajándékozni, plusz arra is van esély, hogy ugyanazzal az ajándékkal! Ezt lehet orvosolni azzal, hogy ha ezt a gombot benyomod, akkor az összes követőnek megy értesítés, hogy ez az ajándék bizony már meg lett vásárolva, így nem kell többé bajlódni vele, azaz azonos ajándék vétele így kizárható.

More

Az utolsó fül pedig általános dolgokat tartalmaz, mint „Contact me”, GYIK, rövid kis bemutató.

Átfogóan ennyit tudok elmondani róla, próbáltam mindent ráncba szedni. Igazából úgy működik, mint a Mac-en és iPhone-on minden: értelemszerűen. Elég intuitív módon rá lehet jönni a használatára, úgyhogy egészséggel használjatok! Jövő hétfőig ingyenes, utána pedig $1 lesz az ára.

Bármilyen kérdés, bug, észrevétel, frissítendő dolog van, ne habozzatok szólni, én ezt MINDENKINEK csináltam, aki hasonló problémával küszködött, mint én! ;)

Az oldalt itt tudjátok megtekinteni róla!

• WishList letöltése az App Store-ból (iPhone, akciós, ingyenes)


Sorozatunkat természetesen a jövőben is folytatni kívánjuk, ha szeretnél bemutatkozni egy hasonló cikkben az iMagazin olvasótáborának, !
iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!