imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Magyar iOS-fejlesztők: Precontinent Games


Sorozatunk legújabb epizódjában egy olyan játékról olvashattok, mely a 2014-ben, egy orosz űrszondán elpusztult gekkóknak állít emléket. Íme, a Space Geckos – The Rescue Mission a Helioxfilm csapatától.

Emlékeztek még az orosz űrszondán tragikus véget ért űrgekkókra? Az internet népe egy emberként izgult 2014-ben, hogy sikerült-e megmenteni az öt, jobb sorsa érdemes kis gekkót, végül azonban a kísérleti alanyok nem élték túl az űrkalandot.

A Space Geckos – The Rescue Mission nevű, találóan elnevezett magyar fejlesztésű univerzális 2D játék esélyt ad arra, hogy Te mentsd meg az űrkorszakba lépett gekkókat, és minél több mentősisakot összegyűjtve kimentsd őket a meghibásodott űrszondáról.

Space Geckos

A játék a klasszikus shoot’em up és a fizikai túlélőjátékok keveréke: a játékosnak a körkörös felépítésű, minden alkalommal véletlenszerűen berendezett, félig-realisztikus naprendszerben kell navigálnia űrhajóját, kerülgetve az aszteroidákat, fekete lyukakat, forgó kettős csillagokat, neutroncsillagokat. Egyéb akadályok is (aknák, meteorrajok, üstökösök) nehezítik a küldetések teljesítését. Egyes hangok, pl. a szonda bípelése igazi szputnyik-hang a NASA ingyenesen használható audiokönyvtárának köszönhetően, akárcsak néhány más csillagászati jelenségé a játékban.

A gekkó mentősisakok az aszteroidák mögött rejtőznek, megtalálásukhoz szét kell lőni a sziklákat, majd felvenni a sisakokat az űrhajóval. A játék alapcélja, hogy minél több mentősisakot gyűjtsünk össze, és vigyünk el a gekkók űrszondájához. Egy sisak egy megmentett gekkót jelent, a játék pedig bőséges, egyre növekvő bónuszt ad minden további megmentett életért. A játékmenetről Everyplay-en keresztül videók készíthetők és oszthatók meg a többi játékossal.

Mindeközben sárga arany és zöld gyémánt aszteroidákat lehet gyűjtögetni, és – utalva a fejlesztőkészletre – Unity-aszteroidákat szétlőve különféle power-upokkal lehet felturbózni az űrhajókat.

Space Geckos

A játékmenet elmélyítése és bővítése érdekében – a gekkók megmentését jelentő alapcélon túl – több, mint 100 kettős küldetést lehet teljesíteni, minden küldetésben 2-2 feladat vár a játékosokra, egyre nehezebb feladat elé állítva őket. Minden teljesített küldetés után az gekkók űrszondája egyre magasabb pályára kerül, több aszteroida érkezik, így fokozatosan nehezedik a játék. Már egy gekkó megmentése sem könnyű, de van olyan feladat, amelyben akár 50 gekkó, vagy 100 aszteroida megsemmisítése a cél.

A feladatok teljesítéséhez nem árt folyamatosan fejleszteni az űrhajókat, amelyből négy áll rendelkezésre (az alap hajón kívül a többi külön megvásárolható). A fejlesztési lehetőségek bőségesek, az hajók alaptulajdonságain túl még a power-upok hatóerejét is tartalmazzák. Minden hajóhoz eltérő színvilágú naprendszer tartozik, a háttérben az északi félteke csillagképei láthatóak, névvel ellátva, némi oktató-jelleget kölcsönözve a játéknak.

Space Geckos

Néhány hasznos tipp a játékhoz: minthogy jelentős, egyre növekvő bónuszt kapunk minden gekkóért, ha a fejlesztésekhez pénzt akarunk gyűjteni, akkor érdemes a gekkómentésre összpontosítani az egyes menetek során. Minden játékben feltűnik egyszer egy ellátóhajó, amely véletlenszerűen tartalmaz vagy aranyat, gyémántot, vagy tíz darab mentősisakot. Ha mind az összes sisakot sikerül felszedni, és a szondához vinni, az több ezer aranyat ér. Vigyázzunk arra, hogy hiába szedünk össze sok-sok sisakot, ha nem érünk el velük épségben a szondához, akkor nem kapunk bónuszt. Ha csak az üzemanyag fogyna ki, akkor szerencsénk van, mert néhány gyémántért a tank újratölthető.

Ha sok aranyat gyűjtöttünk, akkor azokat érdemes megduplázni egy videóreklám megtekintésével, így gyorsabban upgradelhetőek a hajó tulajdonságai. Ezeket közül az alábbiak különösen hasznosak: fire rate (minden upgrade eggyel több lézersugarat jelent), a pajzs, az üzemanyag, és az irányítás érzékenysége. Ha kézi tüzeléssel játszunk, akkor a laser recharge sebességét érdemes fejleszteni. Amennyiben a küldetésekre koncentrálunk, akkor az egyes feladatok teljesítéséért kapunk extra bónuszt. Ha végképp nem boldogulnánk egy-egy feladattal, akkor a feladatra tapintva néhány gyémántért az adott rész kiváltható. Érdemes megjegyezni, hogy a játékban csak az egyes hajók kerülnek valódi pénzbe, az upgradekhez nem lehet külön in-game pénzt venni, így a gyerekek számára is biztonságos a játék.

Space Geckos

A Precontinent Games fantázianév mögött Somogyi Gyula hobbi játéktervező/producer áll, akinek a Space Geckos már a negyedik játéka, amelyik megjelent a jelentősebb mobil alkalmazásboltokban. A játéktervező korábban, búvárfilmesként több nemzetközi búvárfilm fesztiválon is díjat nyert víz alatti kisfilmjeivel, például a Sötétség hajói/The Ships of Darkness című filmetűddel, amelyet természetesen Apple szoftverek – Final Cut Pro, Motion és Shake – segítségével készített.

A Space Geckos retina felbontású igényes látványvilágának megteremtéséről Balog Zoltán Tamás  játékgrafikus gondoskodott, a programozást Takács Ádám munkáját dicséri, a hangok egy része a Hotelsinus Sound Design (Zizics Fanta László) munkája, valamint a tervező a Unity3D fejlesztőkészlet boltjában által elérhetővé tett NASA-hangokból, illetve más hangeffektekből, zenékből válogatta össze. A koncepciót, játékleírást Somogyi Gyula dolgozta ki, majd Takács Ádámmal együttműködve ő rakta össze Unityben a pályát (a teljes pálya kizárólag Unity editorban látható átfogó képét láthatjátok a „Gekkó univerzum” című képen), és rá hárult a tesztelés és a játék finomhangolása is, valamint a vizuális effektek elkészítése is.

Gekkó univerzum
Gekkó univerzum

Érdemes kipróbálni a játéktervező búvárkodós Divemaster nevű appját is, amely egy valósághű alapokon nyugvó, de casual kinézetű búvármester/búvároktató szimulátor, ahol halakat kell megtalálni és lefotózni.

• Space Geckos letöltése az App Store-ból (univerzális, ingyenes, IAP)

Sorozatunkat természetesen a jövőben is folytatni kívánjuk, ha szeretnél bemutatkozni egy hasonló cikkben az iMagazin olvasótáborának, !

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!