imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Magyar iOS-fejlesztők: Stato


Sorozatunk legújabb részében egy olyan alkalmazást mutat be nektek Nádor Péter, ami a nem csak a mai induló Sziget fesztivál látogatóinak lehet a segítségére, de a későbbiek során is számtalan izgalmas lehetőséget rejt magában. Nézzük, mi is az a Stato!

A Stato ötlete maga már egy pár éve motoszkált a fejemben. Mindig is érdekelt, hogy mit gondolnak körülöttem az emberek, ki mit szeretne csinálni, kinek miről mi a véleménye, ott éppen akkor lokálisan. Régen erre nem volt lehetőség, nem olvashattál bele mások gondolataiba, viszont úgy voltam vele, hogy az okostelefonok hozadékaként, ez ma már kivitelezhető.

Azonban egy ilyen ötlet megvalósításához vagy pénz kell, vagy egy ismerős, aki mindamellett, hogy hisz úgy benne mint Te magad, képes és hajlandó is lefejleszteni azt neked, társulás fejében. Mivel akkor még nem ismertem Petit, és a baráti körömben olyan fejlesztő sem szerepelt aki képes lenne ezt megalkotni, valamint pénzem sem volt rá, így elvetettem az ötletet. Természetesen csak addig, amíg az egyik tényezőre megoldást nem találtam.

Tóth Péter kollégámat, aki egyben a fejlesztőnk is, és aki egymaga csinálta az egész applikációt, egy közös baráti társaságon keresztül ismertem meg. Kezdetben egy teljesen másik alkalmazás lehetőségét tártam Peti elé, akiben láttam azt a tüzet és alkotási vágyat/szándékot, amire nekem szükségem volt. Így hamar előadtam neki ezt az ötlemet is, amit Ő kitörő lelkesedéssel fogadott. Több sem kellett nekünk, belevágtunk!

Számomra ez egy teljesen új terep volt, de a Peti már rendelkezett a megfelelő gyakorlattal. Bár kezdetben egy nagyon egyszerű verziót terveztünk piacra dobni pár hét alatt, ahol az emberek csak simán ledobálhatnak státuszokat (Stato-kat) szerte a világon a gondolataikkal, végül átváltottunk inkább a „jó munkához idő kell” elvre. Így jöttek az újítások és a friss ötletek, köztük az is, hogy a Stato-k már az elolvasásuk előtt is jelentéssel bírjanak. A külső kerület színe jelzi a felhasználó nemét, míg a belső a kategóriát, a témát, amellyel kapcsolatos az Ő gondolata/státusza. Ezeket nem csak térképes, de listás verzióban is meg lehet nézni, ahol rendezhetjük őket távolság, valamint időrend szerint is.

Stato

Amíg Peti a fejlesztésre koncentrált, én tárgyalásokra és meetingekre jártam. Kerestük a megfelelő befektetőket, és bár sok helyen nyitott ajtókra találtunk, végül úgy döntöttünk, hogy ketten kezdünk bele, nagyobb tőkebevonás nélkül. A mai napig mindketten úgy gondoljuk, hogy egyelőre ez egy nagyon jó döntésnek bizonyult, hiszen teljesen önállóan hozhattunk döntéseket, függetlenül attól, hogy voltak kellemetlen napjaink. Mivel nem volt befektető aki alkalomadtán „rugdosson” minket, vagy arra ösztönözzön, hogy haladjunk és csináljuk, mert a pénze benne van, és időre végezzünk. Így elég kényelmesen dolgoztunk, hiszen nem volt semmi határidő, vagy időpont amire el kellett volna készülnünk.

Később az egyik kockázati tőkés tárgyaláson kaptuk azt az ötletet, hogy a Sziget fesztiválra fókuszálva kellene elindulnunk. Több sem kellett nekünk, megvolt az indulás időpontja, megvolt a határidő amire dolgoztunk és ennek fényében felszínre törtek az izgalmak, és a stresszes napok is. Bár Peti ízlésével különösebb probléma nem volt, de a profi munka és megjelenés érdekében bővíteni kellet a csapatunkat egy grafikussal.

Stato

Hosszas keresgélés után végül megtaláltuk a mi emberünket Horváth Tamás személyében. A munkái önmagukért beszéltek, aztán végül a személyes találkozó győzött meg minket arról, hogy Tominál jobb embert tovább keresve sem találhatnánk. Azóta is minden grafikai elem az Ő nevéhez fűződik. A csapat felállt. Elkezdtünk teljes erővel a Sziget Fesztiválra fókuszálni. Mindenkinek megvolt, és a mai napig meg is van a maga szerepe. Amennyiben valamit nem tudtunk megcsinálni mi, azt kiadjuk külsős megbízásra.

A tervünk az volt, hogy elkészítünk egy egyedi térképet a Szigetre, rajta jelölve a helyszíneket, természetesen úgy, hogy a színek már itt is jelentéssel bírjanak (zene, szórakozás, stb). Hol máshol kaphatott volna nagyobb szerepet a kiterjesztett valóság (AR), mint itt a Szigeten? A telefonunkat elővéve megnyitjuk az alkalmazást, megnyomjuk az AR gombot a Sziget profilján, körbeforgunk, és láthatjuk, hogy mi merre van, pontosan hány méterre, így megkönnyítve a tájékozódást. További nem kis munkával, megcsináltuk azokat a helyszíneket (összesen 21-et) ahol programok, valamint fellépők lesznek, hogy mindig az aktuális eseményt lássuk, saját fotóval és időponttal.

Stato

A Sziget végül ha csak egy mondat erejéig is, de kitett minket a hivatalos honlapjukra, ezzel elismerve a munkánkat és áldását adva a tevékenykedéseinkre. Ez számunkra hatalmas megtiszteltetés volt. Természetesen a Szigeten nem csak a helyszíneket lehet majd látni, tudunk egymásnak üzenni a hollétünkről, vagy akár egy a találkozási pontot is megjelölhetünk az alkalmazásban. Ha egyedül mennénk koncertre, elhívhatunk másokat is, amennyiben italakció van, arról is tájékoztathatjuk az embereket, és persze új ismerősökre is szert tehetünk hasonló érdeklődési körökben. Az alkalmazásunkon keresztül üzenetváltási lehetőségre is van lehetőség, így könnyen tudunk ismerkedni, reagálni a státuszokra.

Terveink szerint megcsináljuk majd a Strand fesztivált illetve a B my Lake fesztivált is. A fantáziánkra van bízva az, hogy mire használjuk az alkalmazást, a hangsúly a lokáción van úgy is! Fel kell tudni ismernie mindenkinek, hogy mire tudja ezt használni.

Stato

Tudom, hogy az ötletünk nem világmegváltó, mi csak próbáltuk a már működő, jó dolgokat eggyé varázsolni. Azt is tudom, hogy ez nagy klisé lesz amit írok, de minél több aktív felhasználónk lesz, annál inkább fogjuk megkönnyíteni az emberek életét és Ők a saját magukét. Merjünk kreatívak lenni, használjuk az alkalmazást arra amire szükségünk van és vegyük észre mi minden vesz minket körbe!

• Stato letöltése az App Store-ból (iPhone, ingyenes)

Sorozatunkat természetesen a jövőben is folytatni kívánjuk, ha szeretnél bemutatkozni egy hasonló cikkben az iMagazin olvasótáborának, !
iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!