imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Magyar OS X-fejlesztők: Burda Patrik és Pánger Ádám


Egy ideje fut már itt az iMagazinon a „Magyar iOS-fejlesztők” című sorozatunk. Természetesen nem csak iOS-re, de OS X-re és készülnek alkalmazások hazánkban, így ma újabb sorozatot indítunk, melyben magyar OS X-fejlesztőket mutatunk be. Az első részben Burda Patrik ír az általa, és Pánger Ádám által fejlesztett Chatty appról, mely egy asztali Facebook Messenger kliens OS X Yosemite-re.

Sziasztok! Mindenekelőtt szeretnénk megköszönni a lehetőséget az iMagazin szerkesztőségének, hogy bemutatkozhatunk itt nektek és beszélhetünk pár szót az alkalmazásunkról.

Ádám és jómagam Budapesten tanuló végzős mérnök informatikus hallgatók vagyunk, akik szabadidejükben is szívesen foglalkoznak alkalmazások fejlesztésével. Mindketten évek óta igyekszünk elsajátítani a legaktuálisabb webhez kapcsolódó illetve alkalmazás fejlesztéshez szükséges technológiákat, azonban az OS X világa még csak az utóbbi időben kezdett el komolyabban érdekelni minket. Első közös projektünkön – sikeresen túlélve a vizsgaidőszakot – három hónappal ezelőtt kezdtünk el dolgozni, ezt szeretnénk most bemutatni nektek!

Chatty

Amióta van szerencsénk Apple számítógépekkel dolgozni, mindig is hiányoltunk egy olyan alkalmazást, amely segítségével munka, tanulás vagy egyéb elfoglaltságaink mellett is könnyedén kapcsolatot tarthatunk facebookos ismerőseinkkel, anélkül, hogy beszippantana minket a közösségi háló. Maga az ötlet és a felhasználói felület már fél évvel korábban körvonalazódott viszont a megvalósításhoz szükséges tudásnak még híján voltunk.

Chatty

Korábban számos hasonló jellegű alkalmazással találkoztunk már a Mac App Store-t böngészve, de egyik sem tudta azt amire nekünk igazán szükségünk lett volna. Az egyik fő gond a sokszor megbízhatatlan XMPP alapú kommunikáció volt. Nem beszélve arról, hogy a Facebook április végén megszünteti a Chat API-t, az üzenetváltás csak akkor volt igazán hatékony ha az alkalmazás épp futott, korábbi üzenetek betöltésére, keresésére nem volt lehetőség. Természetesen akadt egy-két ígéretes applikáció is, mint a Flamingo vagy a Chat Heads, de sajnos még itt sem működtek tökéletesen az alapvető funkciók és még mindig inkább használta az ember a hivatalos weboldalt.

Chatty

Alapvető célkitűzésünk az volt, hogy a lehető legegyszerűbben, mindenféle zavaró tényező nélkül lehessen csevegni barátainkkal. Később azonban felmerült a lehetősége annak, hogy mi lenne, ha más alkalmazások mintájára kihasználnánk a menüsoron található segéd-alkalmazásokban rejlő lehetőségeket is. Így már nem csak az új üzenetekről tudnánk értesíteni a felhasználót, hanem a barátnak jelölésekről és a facebookos értesítésekről is.

Chatty

Az alkalmazás első indulásakor egy rövid bemutatóval igyekszünk felhívni a figyelmet az alkalmazás főbb funkcióira:

  • Válaszd a saját stílusod – A tervezéskor kiemelt szerepet játszott az OS X Yosemite vizuális világába illő design létrehozása, így akár csak az operációs rendszer esetében, itt is a saját ízlésünknek megfelelően választhatunk a világos és sötét megjelenések közül.
  • Kezeld könnyen – A menüsoron található segéd-alkalmazás segítségével naprakészek maradhatunk a felkéréseinket, üzeneteinket és értesítéseinket illetően, s bár egyelőre az alkalmazás az üzenetek kivételével mindkét menüpontra kattintva a weboldalra navigál, a közeljövőben igyekszünk alkalmazáson belül megoldani a barátok visszaigazolását és az értesítések kezelését is. A felhasználó profilképe és neve mellett lévő switcher segítségével lehetőségünk van módosítani a láthatóságra vonatkozó állapotunkat a Facebook Chaten, a láblécből pedig könnyedén megtekinthetjük újra a korábban említett rövid bemutatót és módosíthatunk a Chatty beállításain.
  • Légy naprakész – Az OS X beépített értesítéseinek köszönhetően nem fogunk lemaradni semmiről, legyen szó barátnak jelölésről, egy szimpla Facebook-értesítésről vagy akár egy üzenetről, amelyre most már akár az értesítésen keresztül is válaszolhatunk.

A Chatty támogatja a Retina kijelzős számítógépeket, a kompakt mód használatát, a csoportos beszélgetéseket, továbbá egyszerűen kereshetünk a beszélgetéseinkben, küldhetünk matricákat és tölthetünk le újakat a Matricabolton keresztül, egy klikkel oszthatunk meg képeket és fájlokat ismerőseinkkel, végül de nem utolsó sorban pedig a Chatty a Facebook Loginon keresztül támogatja a kétlépcsős azonosítást is.

Chatty

A legutóbbi, 1.2-es verzióval azonban koránt sem ért véget a fejlesztés, hiszen a stabilabb működés mellett immáron magyarul is használható az alkalmazás (ezzel együtt frissült a weboldal is), a későbbiekre nézve pedig a német nyelv támogatása mellett elérhetőek lesznek a megosztott hivatkozások előnézetei, amint azt korábban említettük már dolgozunk a barátnak jelölések és értesítések alkalmazáson belüli menedzselésén és számos új, eddig egyetlen hasonló jellegű alkalmazásnál sem látott funkcióval is készülünk.

Chatty

Az app ára 1,99 euró, ami kategóriájában a legolcsóbbak közé sorolható, reklám és alkalmazáson belüli vásárlásoktól mentes.

A Chatty elérhető a Mac App Store-ban, egyelőre az OS X 10.10 és az afeletti rendszereken, viszont terveink közt szerepel a minél szélesebb körű optimalizálás.

• Chatty letöltése a Mac App Store-ból (1,99 €)

Kövesd a Chatty csapatát: FacebookTwitter | Weboldal


Játssz velünk a Facebookon! Válaszold meg a Chatty-vel kapcsolatos kérdést az iSTYLE Facebook-oldalán, és egyike lehetsz a 10 szerencsés nyertesnek, akik között egy promókódot sorsolunk ki, amivel ingyenesen tölthető le az  alkalmazás!

Ha szeretnél bemutatkozni Magyar OS X-fejlesztők című sorozatunkban az iMagazin olvasótáborának, !

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!