imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Magyarázatra szorult a Spotify új adatvédelmi nyilatkozata


A Spotify mostanában szeretné életbe léptetni minden országban a komoly változtatásokat tartalmazó új adatvédelmi nyilatkozatát. A probléma ezzel, hogy a dokumentum szerint a streaming szolgáltatás partnerei sokkal széleskörűbben láthatnának bele a személyes adatainkba. Ez természetesen sok előfizetőt zavart, és nemtetszésüknek a közösségi hálókon is hangot adtak. A változtatás okait egy blog bejegyzésben taglalta Daniel Ek, a Spotify vezérigazgatója, aki ezzel az írással kért bocsánatot a felhasználóktól, amiért nem volt egyértelmű a nyilatkozat.

A módosításnak több oka is van, de Daniel mindenek előtt a személyre szabhatóságot emelte ki. Az új adatvédelmi nyilatkozattal érkező frissítéssel, lehetőségünk lesz például a lejátszási listáknak egyedi borítóképet beállítani. Ehhez az iOS biztonsági alapelvei miatt hozzáférést kell biztosítanunk az alkalmazásnak a fotóinkhoz. Nem kell megijedni, csak azok a képek kerülnek fel a világhálóra, amiket mi saját kezűleg választunk ki. A tudtunk nélkül továbbra sem fér majd hozzá egy képhez sem az app. Emellett rengeteg más újdonsággal is kecsegtet majd a Spotify.

Az új adatvédelmi nyilatkozatunkban megemlítjük, hogy engedélyt kérünk majd arra, hogy új fajta információkat gyűjthessünk az alkalmazás használata során. Ilyen adatok lesznek a fotók, a pontos helyzet, a hangvezérlés és a kontaktok. Csak, hogy tisztázzam: ha nem akarod megosztani ezeket, akkor egyáltalán nem lesz kötelező. Minden esetben engedélyt fogunk kérni az adatok begyűjtése előtt, és csak az előre meghatározott célokra fogjuk felhasználni azokat.

Fotók:  A Filmtekercshez alapvetően nincs hozzáférése az alkalmazásnak, csak és kizárólag akkor, ha erre külön engedélyt adunk az appnak. Ilyenkor nem történik semmilyen importálás, ahogyan a rendszer sem vizsgálja majd át a fotóinkat a tudtunk nélkül, mindösszesen csak lehetőséget biztosítunk az alkalmazáson keresztüli képfeltöltésre. Ezeket a képeket mi töltjük fel, és a személyre szabáskor használhatjuk, például profilképként, vagy lejátszási lista borítóként.

Helyzet: Ehhez is szintén először engedélyt fog kérni az alkalmazás, hiszen az iOS-ben csak akkor tud hozzáférni az ilyen jellegű információkhoz egy app, ha azt a felhasználó engedélyezi. A helyzetünket egyébként arra fogja használni az alkalmazás, hogy olyan zeneszámokat ajánljon, amik népszerűek a közvetlen közelünkben. Ha persze nem szeretnénk ezt, akkor bármikor letilthatjuk a hozzáférést.

Hang: A mikrofonhoz való hozzáférést egy új funkció miatt lesz érdemes engedélyezni. A legtöbb ember ugyanis a Spotifyt is szeretné hangvezérléssel irányítani. A Siri pedig sajnos csak az Apple Musicot támogatja teljes körűen, ezért a Spotify már egy ideje dolgozik egy hasonló funkciókat kínáló megoldáson. A legközelebbi frissítésben még biztosan nem, de a jövőben már lehetőségünk lesz ezt is használni.

Névjegyzék: A Spotify tulajdonképpen egyfajta közösségi hálóként is funkcionál. Megoszthatjuk a követőinkkel, hogy mit hallgatunk éppen, illetve követhetjük ismerőseink tevékenységét. Jelenleg viszont nehéz megtalálni az ismerőseinket, ezért a Spotify fejlesztőcsapata ezzel az új funkcióval szeretné megkönnyíteni ezt. Természetesen ez is ismerős lehet a többi alkalmazásból.

Az információ megosztása harmadik féllel: Mint azt az elején írtam, az új adatvédelmi nyilatkozatban már a támogatók, a hirdetők, és a mobil szolgáltatók is betekintést kapnak bizonyos adatokba. Ezek az adatok főként a tevékenységünkről szólnak, de elég ködös, hogy valójában ez mit takar. Arra viszont a nyilatkozat külön kitér, hogy ezek az adatok csak a statisztikákhoz és a kimutatásokhoz kellenek, ezért a begyűjtött adatok teljesen anonim módon tárolódnak a Spotify adatbázisában.

Akinek pedig ezek után kérdése van, vagy esetleg panasszal szeretne élni, azok a privacycomments@spotify.com e-mail címen kereshetik az illetékeseket.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!