imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Az Apple bemutatta az

iPhone 11, 11 Pro és 11 Max készülékeket!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Magyarországon is megjelent a Pokémon GO!


Az őrület elérte hazánkat is, mostantól a magyar App Store-ból is letölthetjük a Niantic által fejlesztett, és a Nintendo nevével fémjelzett, elképesztő sikernek örvendő Pokémon GO című játékot!

Egy kisebb trükkel eddig is hozzájuthattunk a Pokémon GO-hoz itthon, és szerencsére nálunk is elég sűrűn futhatunk bele PokéStopokba, Gymekbe és pokémonokba, de most az is lecsaphat a játékra, aki eddig nem akarta bevállalni a kerülőúttal járó kényelmetlenségeket. Nem nehéz megjósolni, hogy valószínűleg hazánkban is hamar a toplisták első helyére kerül az alkalmazás.

Egy kis összefoglaló annak, aki burokban élt az elmúlt napokban, esetleg egy lakatlan szigeten múlatta az időt: a Pokémon GO a 20 éve nagy népszerűségnek örvendő Pokémon-franchise legújabb tagja. Az évek során nagyjából 155 milliós darabszámban adták el a különböző, ebben a világban játszódó játékokat, készült rajzfilmsorozat, és kismillió egyéb kiegészítő, kártyajáték, figura, stb. készült.

Pokémon GO

A Pokémon GO okostelefonokon játszható. A legnagyobb csavar az egész koncepcióban az, hogy a pokémonokat ezúttal a valódi világban kell keresnünk, vagyis egy Google Maps-alapú térképen, ahol úgy változtathatunk helyet, hogy tényleg átsétálunk (biciklizünk, autózunk) valahova. Utunk során belefuthatunk a névadó pokémonokba, akiket pokélabdákkal foghatunk be, a pokéstopoknál mindenféle tárgyakat szerezhetünk, majd a legfontosabb cél, hogy az edzőtermekben harcoljunk más pokémonedzők lényei ellen.

Hatalmas ötlet, hogy a kiterjesztett valóság is megjelenik a Pokémon GO-ban, vagyis ha bekapcsoljuk ezt az üzemmódot, a játék a lényeket az okostelefonunk kamerájának segítségével a tényleges környezetünkben jeleníti meg. Ebből már számtalan vicces mém született. Ehhez hasonló furcsa szituációkat eredményezhet, hogy az edzőtermek és a pokéstopok is valós helyszínek, az USA-ban például egy rendőrségnek kellett táblát kitenni az ajtóra az épületet ellepő játékosok miatt, hogy a bent jelzett pokéstop kívülről is elérhető.

Pokémon GO

Kevésbé vicces eseményekről is olvashattunk a világsajtóban az elmúlt napokban. Feltűntek azok a bűnözők, akik kifejezetten a játékosokra szakosodnak, kieső helyeken található pokéstopokat keresnek, egy Lure-t rájuk aggatva odavonzzák a gyanútlan áldozatukat, majd kifosztják őket. Szintén előfordult már, hogy néhányan annyira belemerültek a játékba, hogy kisebb baleseteket szenvedtek. Adatvédelmi aggályok is felmerültek, az első verzió ugyanis teljes hozzáférést kért (és kapott) a Google-fiókunkhoz, ezt azonban időközben javította a Niantic és a Google.

Folyamatos probléma továbbá a szerverek túlterheltsége, ez a magyar megjelenés után is megfigyelhető, meglehetősen nehéz bejelentkezni a játékba jelenleg. A fejlesztők szerint folyamatosan bővítik a kapacitást, de úgy tűnik, nem sikerül lépést tartani az elképesztő érdeklődéssel.

A Pokémon GO sikere talán annak is köszönhető, hogy mostanra nőtt fel (vált fizetőképes fogyasztóvá) az a generáció, akiknek kedves emlékeik fűződnek a pokémonokhoz gyerekkorukból. Ezen kívül közösségi élményt is jelent, amikor az iroda ablakából látható gymet elfoglalja valaki, majd csapatostul indulunk meg visszafoglalni azt. Igazából fölösleges is szaporítani a szót, a lényeg, hogy mostantól ingyenesen tölthető le a magyar App Store-ból a Pokémon GO, úgyhogy

szerezd meg mind!

• Pokémon GO letöltése az App Store-ból (univerzális, ingyenes, IAP)
iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!