imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól

Iratkozz fel a hírlevélre!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Magyarul is tud a Swype (és egy ideig ingyenes)!


A mobil operációs rendszerek egyik legnépszerűbb külső fejlesztésű billentyűzete a Swype, mely a megjelenésekor egy egészen egyedi koncepciót vitt a gépelésbe: az ujjunk húzásával tudtunk szavakat leírni a mobileszközünkön.

Az iOS 8 megjelenésével az Apple is engedélyezte a külső fejlesztésű billentyűzeteket, vagyis mostantól bármikor lecserélhetjük a gyári megoldást ha kevésbé vagyunk megelégedve vele. Az egyik első iOS 8 billentyűzet a Swype volt, melyet a szakmában elég ismert Nuance készített (részben ők felelősek a diktálási funkció hátterében leébő hangfelismerésért is).

Amikor megjelent a Swype iOS-re, akkor még csak a nagyobb nyelveket ismerte, így nem sok értelme volt letölteni a telefonunkra. Pár napja viszont egy frissítésben – korábbi ígéretének megfelelően – a Nuance aktiválta a magyar nyelvi támogatást az alkalmazásban. Gyorsan ki is próbáltuk, érdemes-e lecserélni az iOS gyári billentyűzetét a népszerű Swype-ra, és egy gyors videót is készítettünk róla.

A billentyűzetet ugyanúgy az App Store-ból tölthetjük le mint az alkalmazásokat, majd a Beállítások > Általános > Billentyűzetek > Új billentyűzet részen kapcsolhatjuk be. Ezután bármelyik alkalmazásban kiválaszthatjuk a bal alsó sarokban található kis földgömb ikonnal. Innentől kezdve már húzogathatjuk is a sárga vonalakat, amik talán értelmes mondatokká állnak össze a végén.

A Swype lényege ugyebár, hogy nem kell egyesével lenyomnunk a betűket, hanem egyszerűen egy folyamatos vonalat húzunk a billentyűzeten a betűk fölött, ebből pedig a szoftver megpróbálja kitalálni mit is akartunk írni. Mivel a Nuance elég öreg motoros a szakmában, meglehetősen fejlett adatbázissal, ezért ez az esetek többségében egész jól működik.

Swype

Szóval szavakat vonalak húzásával vihetünk be, a szavak végét pedig egyszerűen úgy jelezhetjük, ha felemeljük az ujjunkat a kijelzőről. Vesszőt vagy a vessző gomb megnyomásával rakhatunk, vagy a vesszőről szóközre húzással. A kérdőjel az M–szököz, a felkiáltójel az X–szóköz, a pont pedig a pont karakterrel, vagy a jól bevált dupla szóközzel csalogatható elő.

Ha számokat akarunk beírni, az alsó Swype ikonnal átválthatunk egy numerikus billentyűzetre, itt találjuk a különböző operátorokat is. Opcionális megoldás lehet a fenti betűk hosszú nyomva tartása, illetve a Swype ikon melletti gombbal is előcsalogathatjuk a különböző írásjeleket, számokat, speciális karaktereket.

A Swype ismeri az iOS 8 gyári megoldásához hasonló prediktív funkciót is, vagyis ha eleget használjuk, megpróbál legfeljebb három szót ajánlani a mondatban következő szónak. Ezt magyar nyelven valamiért nem tudja a beépített billentyűzet, így ezen a téren mindenképp praktikusabb megoldás lehet a Swype használata. A funkció erősen javul ahogy egyre többet használjuk a billentyűzetet.

Vannak azonban problémák. A húzogatós megoldás a legtöbb szónál elég jól működik, a ragozással azonban komoly problémái vannak az alkalmazásnak. A szavak ragozott alakjait ritkán ismeri fel, a legtöbbször valami teljesen más szót ír le, ráadásul a megjelenő három további ajánlat sem szokta tartalmazni a tényleges szót. Idővel persze valószínűleg megtanulja ezeket a ragozott alakokat is, azonban nekem nem lenne türelmem 1-2 hétig próbálkozni vele.

Ehhez kapcsolódó probléma, hogy ha egy backspace-t nyomunk egy szó után, automatikusan törli az egész szót, ami sokszor praktikus lehet, akkor azonban kifejezetten idegesítő, ha csak egy toldalékot vagy ragot akarunk a szó végére tenni. Természetesen lehetőségünk van a szavak manuális, jól megszokott módon történő begépelésére is, szerencsére akár QWERTZ kiosztással is. A magyar nyelvű billentyűzet azonban egyelőre nincs túl jól átgondolva, a magyar ékezetes betűk nagyon messze vannak az ékezet nélküli magánhangzóktól. A hosszú ó betűnél például balra a hetedik a magyar ékezetes betű, de más karaktereknél is vannak gondok. Ezt igazíthatták volna a gyári iOS-billentyűzethez.

Röviden ennyi volna a Nuance-féle Swype billentyűzet lényege. A megoldás ötletes, valószínűleg nem véletlenül népszerű más platformokon. Én pár napig próbáltam használni, de továbbra is csak az Emoji++ lesz az egyetlen aktív külső fejlesztésű billentyűzet az iPhone-omon.

Ha kedvet kaptál a Swype kipróbálásához, akkor gyorsan tedd meg, mert az Apple éppen most választotta a hét ingyenes alkalmazásának, így most korlátozott ideig az eredeti 1 eurós ár helyett ingyen töltheted le!

• Swype letöltése az App Store-ból (univerzális)

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!