imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Majdnem hatalmasat spoilerezett Siri a WWDC-ről, de aztán mégse!


Na nem azért, mert meggondolta magát, hanem mert kiderült, hogy kacsa az egész. Gyerekek, mielőtt beütne a Heuréka, érdemes megnézni a dátumot! Nem eszik olyan forrón azt a spoiler kását…

Biztos veletek is előfordult már, hogy találtatok a neten egy aktuális cikket, ami megdöbbentett, érdekes volt, esetleg az újdonság sokkaló erejével hatott. Aztán miután csillapodott a lelkesedés, és visszatért a józan ész megláttad, hogy amit te aktuális hírnek hittél, az valójában több évvel ezelőtt jelent meg és már semmi aktualitása nincs.

Az egy dolog, hogy az ember címeres idiótának érzi magát ilyenkor, de lehet még ennél rosszabb is: amikor az örömmámortól ittasan meg is osztod felfedezésed a világgal. Ilyenkor már nemcsak te, hanem a környezeted is annak tart. Na, pont ebbe a hibába sikerült belecsúsznia az Apple-lel foglalkozó sajtó egy jelentős hányadának, amikor bombaként robbantották a hírt:

Siri elspoilerezte a WWDC-t, új HomePod és megújult asszisztens érkezik!

A hír alapvetően valódi tényekre épül. Ha megkéred Siri-t, hogy meséljen neked a WWDC-ről rögtön ontja is a különböző, előre beprogramozott válaszokat. Ilyeneket például:

  • La la la, Siri is getting a brand new voice!
  • I’m gonna have a shiny new home! Well, not really shiny, more meshy and matte…
  • I don’t want to brag, but I’m getting a lot smarter. It must be all that late night studying I’ve been doing…

Felettéb gyanús nem. Mégis mi más lehetne a vadi új otthon, hanem a HomePod következő generációja. Mi más lehetne az új hang és a sokkal okosabbá válás, ha nem végeláthatatlan fejlesztések sora, amelyeken mérnökök százai dolgoztak éjt nappallá téve. Már-már abban is elkezdünk reménykedni, hogy az Apple asszisztense beéri például a Google-ét tudásban. Mit beéri, meghaladja! Mindenez lehetne akár ígyis, épp csak egy feltétel nem valósul meg:

Siri szavai nem a jelenre vonatkoznak.

A digitális asszisztens ugyanis még 2017 nyarán tanulta be ezeket a mondatokat, egyfajta utólagos felcsigázásként a később érkező HomePodra és az iOS 11-es fejlesztések népszerűsítésére. Azóta fűnek-fának az új hangjával dicsekszik, ha kell, ha nem.

Ebbe a csapdába zuhant arccal előre egy hatalmasat az, aki kipattintotta a napokban lángra kapott pletykát. Ahogy pedig az lenne szokott ilyenkor, rögtön több másik lap is átvette és továbbterjesztette a téves információt, mi speciel a Cult of Mactől hallottunk róla, akik meg az Apple Posttól vették át, akik meg saját írójukra, Nathan Simpsonra hivatkoznak, de ki tudja, hol lehet a lánc valódi vége.

A dezinformátor mentségére legyen mondva, igazából az is elég sokat elárul az asszisztens tavalyi megújulásáról, hogy idén simán nem szúr szemet még a szakíróknak sem, hogy egymást követő két évben annyira nem szokott ugrásszerű fejlődés bekövetkezni Siri tudásában (sajnos). Magyarul mondva a tavalyi okosítás annyira laposra sikerült, hogy idén simán elférhetne megint egy nagyobb – tényleg valódi – újragondolás. Ez egyébként nincs is kizárva, lassan pont időszerű lenne valami fület gyönyörködtető, szemet kápráztató dobás Hair Force One csapatától.

Egy szó, mint száz, ha találkoztok ezzel a hírrel, tudjátok, hogy nem igaz. Siri ezúttal az égegyadta világon semmit nem spoilerezett le. Ha konkrétan a 2018-as WWDC-ről kérdezzük, akkor rögtön csak ezt a nem túl pulzusszaporító információt csikarhatjuk ki, semmi többet:

Hey Siri, tell me about WWDC 2018.
Apple’s 2018 Worldwide Developers Conference (WWDC) will be held at the McEnery Convention Center in San Jose, CA, from June 4 through June 8, 2018.

Forrás: 9to5Mac (Igen, mi is csont nélkül benyaltuk volna, ha a 9to5Mac nem világosít fel)

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!