imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Új iOS 8 fotós lehetőségek: Manual for iPhone


Az iOS 8 megjelenésével lehetőséget kaptak a fejlesztők, hogy gyakorlatilag minden beállításhoz hozzáférjenek ami az iPhone-ok kameráját illeti. Ez azt jelenti, hogy a fotós alkalmazásokban mostantól akár sokkal szabadabban is állítgathatjuk manuálisan a különböző értékeket.

Valószínűleg idővel elég hosszú lesz a sor, de az egyik első ilyen alkalmazás a tegnap megjelent Manual. Azt tudja amit ígér: manuálisan állíthatunk gyakorlatilag mindent az iPhone-unkon fényképezés közben. Mostantól nincs az, hogy fogalmunk sincs a záridőről, az ISO-értékekről, vagy egyszerűen nem oda akar fókuszálni a telefon, ahová mi szeretnénk.

A Manual kezelőfelülete elég egyszerű. Az alsó sávban találhatjuk a rekeszt (ez fix az iPhone-ok kamerája esetén, így sajnos nem állíthatjuk), középen az ISO értéket, jobboldalt pedig a záridőt. Ha valamelyik értéket hosszan nyomva tartjuk, akkor automata módba kapcsoljuk a „fényképezőgépünket”, vagyis gyakorlatilag ugyanúgy fotózhatunk, mint a gyári Kamera alkalmazással.

Manual for iPhone

A varázslat akkor kezdődik ha lefelé vagy felfelé húzzuk az ujjunkat (illetve fekvő módban jobbra-balra) az egyik értéken: ilyenkor ugyanis manuális módba váltunk. Az ISO-t 50-es és 500-as értékek között választhatjuk ki, a záridőt pedig 1/2000 és 0,5 másodperc között állíthatjuk. Ezen kívül a jobb alsó sarokban lévő kapcsolóval automata módban „belehívhatunk” pár Fé-t a készíteni hívott képbe.

A felső menüsorban értelemszerűen állíthatjuk a vakut, majd következik a manuális fókusz. Itt egy csúszkán adhatjuk meg a fókusztávot, amit a nagy kijelzőn egyébként elég jól is lehet ellenőrizni. A következő ikonnal a fehéregyensúlyt állíthatjuk, itt többek között olyan jól ismert módokból válogathatunk mint a napsütés, felhős idő, mesterséges fények, de egy csúszka segítségével a pontos színhőmérsékletet is belőhetjük a Kelvin-skálán.

Az alkalmazás megjelenése adaptív, vagyis elvileg a fényviszonyoknak megfelelően világos vagy sötét alapon jelenik meg. Én úgy tűnik, nem tudtam olyan világos helyre menni, hogy fehérre váltson, a fenti fogaskerék ikonnal azonban manuálisan is állíthatjuk a témát. Itt kapcsolhatjuk be egyébként a különböző segédvonalakat is, a jobb felső sarokban található ikonnal pedig váltogathatunk az iSight (hátlapi) és a FaceTime (előlapi) kamera között. Ja, majdnem kifelejtettem, a készülő fotó alján egy valós idejű hisztogramot is láthatunk, így ellenőrizhetjük, hogy nem ég ki vagy bukik be a készülő fotó.

Az elkészült képeket a gyári Fotók alkalmazásba menti, persze ehhez először engedélyezni kell a hozzáférést a kamerához és a fotókhoz az appnak. Ezen kívül a GPS adatokat is bele tudja menteni az EXIF infókba. Apropó, EXIF: a Manual arra is jó lehet, hogy más alkalmazásokban készített fotóink alapvető EXIF adatait megnézzük, mutatja a rekeszt, az ISO-t és a záridőt, valamint a kép készítésének helyét és idejét, továbbá a vakuhasználatot is.

Sokkal többet nem lehet írni a Manual alkalmazásról, azt tudja amit ígér: manuális beállításokkal fotózhatunk az iPhone-on. A kezelőfelület egyszerű, biztos lehetne még kényelmesebbé tenni, mert azért nem mindig tudtam gyorsan módosítani az értékeken, de a célnak megfelel. Ennyi év után tök jó érzés, hogy teljesen manuális módban tudok fotózni az iPhone-ommal!

Manual letöltése az App Store-ból (iPhone, 1,79 €)

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!