imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

MAPS.ME – Ingyenes offline navigátor


Telefonos útvonaltervezőt ajánlani már-már kissé olyan, mint vallásról győzködni egymást: mindenkinek van saját álláspontja, amiből ritkán enged. Ha viszont mégis nyitott vagy egy ingyenes, offline is zakatoló alkalmazásra, a MAPS.ME érdekes lehet számodra.

Manapság ugyan már számos olcsó díjcsomag is lehetővé teszi, hogy a népszerűbb navigációs appok korlátlan adatforgalmat használhassanak, illetve a roaming sem kerül vagyonokba, de azért néha mégis jól jön egy offline digitális térkép. Én például a hosszabb nyári utazások alkalmával szeretem kímélni a műszerfalon süttetett iPhone-om azzal, hogy adatkapcsolat nélkül is működő alkalmazást használok, így mérsékelve a melegedést. Továbbá ad valamiféle biztonságtudatot az, hogy szükség esetén internet hiányában is számíthatok a telefonom útmutatásaira.

Éppen ezért a MAPS.ME már jó ideje az egyik kedvenc appom. A 2011-ben kiadott svájci-belorusz útvonaltervező 2014 óta egy orosz internetes cég tulajdona, nagyjából 25 fős csapat felel érte Moszkvában. A letöltései száma százmillió felett jár, a rendszeres felhasználóké pedig 12 millió körül mozog. Az alkalmazás az OpenStreetMap adataira épül, ami lényegében a térképek Wikipédiája. A kezdeményezést a brit Steve Coast indította még 2004-ben, napjainkra pedig már több mint kétmillió önkéntes hozzájáruló bővíti az OSM szabadon felhasználható információit, melyeket egy nonprofit alapítvány kezel.

A MAPS.ME fejlesztői ezt a közösségi munkával összegyűjtött gigantikus adathalmazt tették meg alkalmazásuk motorjául. Ennek eredményeként az appon keresztül rengeteg ország teljes térképe szerezhető be ingyen, egyetlen gyors kereséssel. Ha nem tartjuk szükségesnek egy egész állam tárolását, lehetséges csak bizonyos régiók letöltése is. Reklámok sajnos vannak, de csak nagyon ritkán és diszkréten bukkannak fel, offline módban pedig természetesen egyáltalán nem láthatók.

Márpedig a MAPS.ME egyik legjobb tulajdonsága pont az, hogy a mindössze pár száz megabájtnyi helyet foglaló térképek letöltése után elfelejthetjük a mobilnetet, és kedvünkre navigálhatunk.

Szerencsére ilyenkor sem fapados szolgáltatást kapunk, az adatbázisba felvitt látnivalók, vendéglátóhelyek, illetve boltok így is megjelennek. A havonta érkező frissítésekkel ezek száma egyébként rohamosan nő, a Mátrában autózva például gyakran álltam félre azért, mert az app jelzett valami érdekességet az út menti erdők mélyén.

Persze nem kötelező offline használnunk az alkalmazást, hiszen hálózatra csatlakozva is vonzó alternatíva marad. A Booking.com kínálatán keresztül közvetlenül a térképről foglalhatunk szállást, de a Google Maps és a Waze megoldásához hasonló (ám primitívebb) dugófigyelés is akad. Az autós útvonalakon túl még gyalogos és kerékpáros üzemmód érhető el, illetve a nagyobb városokban már a tömegközlekedés is támogatást kapott.

A kezelőfelület egyszerű, de ízléses. Az alkalmazás stabilitásával és energiaéhségével semmi gond nincs, nem terheli túlzottan a készüléket. Ha viszont szeretnénk kimaxolni az akkukímélés művészetét, a beállításokban két takarékos üzemmód közül választhatunk, illetve OLED-kijelzős készülékeken még az éjszakai üzemmódot is érdemes lehet bekapcsolni. A navigáció pontosan és megbízhatóan működik, nekem sosem sikerült eltévednem vele. Az útvonaltervezés kellően gyors, nem kell sokáig várnunk a betöltésre sem. Elindulás után a program magyar nyelvű hangutasításokkal terelget, így még ebben sem kényszerül kompromisszumra az, aki hallani is szereti az instrukciókat.

A reklámok eltüntetéséhez több előfizetési lehetőség áll rendelkezésre a hetitől egészen az éves periódusig. Momentán elképzelni sem tudom, hogy ez miért érné meg, mert az elmúlt napokban többet is használtam a cikk miatt, de egyetlen hirdetéssel sem találkoztam az alkalmazásban. A MAPS.ME tehát ingyenes formában is korrekt megoldás azoknak, akik megbízható és energiatakarékos megoldást keresnek utazásaikhoz.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!