imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Most már az FDA sem szabhat határt az Apple Watch-nak


Az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Ellenőrző Hatóság (röviden FDA) eddig követendő szigorú szabályozásai Tim Cook szerint jelentős korlátokat szabtak az Apple Watch, mint orvosi műszer fejlődésének. Ennek mostantól vége, jöhetnek az innovatív egészségügyi megoldások.

Korábban már írtunk róla, hogy már az első generációs (Series 0) Apple Watchba is olyan precíz szenzorokat épített az Apple, amelyek akár még a biometrikus azonosításra is képessé tennék az órát. Akkor a vénaszkenner, és a véroxigénszint-mérő merült fel, mint lehetséges megoldás. Nem sokkal később már a vércukorszint-mérőnél tartottunk, sőt, az olyan lehetőségek is felmerültek, minthogy a Watch akár infarktust is előrejelezhetne.

Kérdés, hogy ha mindez lehetséges akár már a mostani szenzorokkal is (kivéve a vércukorszint-mérést), akkor mégis miért nincsenek benne a funkciók az Apple okosórájában?

Mert az FDA nem engedte, azért.

Pontosabban engedte volna, ha a cupertinóiak hajlandóak lettek volna egy rendkívül hosszú és szigorú ellenőriztetési eljárásnak alávetni az eszközt, ami ezekkel a képességekkel az FDA szemében egy orvosi műszer, ennek megfelelően brutálisan kemény szabályozások vonatkoznak rá. Könnyen belátható, hogy a tech bizniszben, ahol még fél éves csúszás is komoly versenyhátrányt tud jelenteni, egy akár évekig elhúzódó vizsgálat egyáltalán nem fér bele. Mire megjelenne a termék, már rég elavultnak számítana. Ennek megfelelően az Apple sem tehetett mást, egyszerűen elengedte ezeket a lehetőségeket.

Szerencsére a helyzet tarthatatlanságát az FDA is belátta, és mivel érdekük, hogy minél több ember legyen tudatában az egészségügyi állapotának, úgy döntöttek, módosítanak a szabályokon. Bevezettek egy új tervezetet Digital Health Innovation Plan néven, amivel az innovatív technológiai lehetőségek kibontakozását szeretnék segíteni. Ennek értelmében ha egy eszköznek alacsony kockázati faktort ítélnek meg, akkor annak nem kell átesnie az ellenőrzéseken a piacra dobás előtt.

Persze a nagyobb kockázatot jelentő termékeknél továbbra is érvényben marad a szigor, illetve a piacra dobás után ugyanúgy vizsgálni fogják még az alacsony kockázatú eszközök megbízhatóságát is, de a lényeg, hogy egy csomó fölösleges szívatást spórolhatnak meg ezzel a cégek, így az Apple is.

Health alkalmazás

Szóval ezután joggal remélhetjük, hogy a következő Apple Watch-ok olyan funkciókkal érkeznek majd, amelyek nem csak a fittséget, hanem az általános egészségügyi állapotot is képesek nyomon követni.

Forrás: 9to5mac

Ha több mindent szeretnél megtudni az Apple Watch-ról, akkor ebben a dossziéban érdemes szétnézned. Ha pedig szeretnél magadnak is egy órát, itt böngészheted át az aktuális kínlatot, és az akciós modelleket.

iPad Mini

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!