imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Gyorsan merül az iPhone-od?

Azonnal frissíts iOS 13.1.1-re!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Most már biztos: önvezető technológián dolgozik az Apple


Na jó, eddig is biztos volt, de most már Tim Cook is nyíltan beszélt arról, hogy önvezető technológián dolgoznak Cupertinóban. Az Apple vezére azt is elmondta, jelenleg ez a legnagyobb mesterséges intelligencia projektjük.

Évek óta hallani pletykákat arról, miszerint saját autót épít az Apple. Azonban Bob Mansfield vezérletével a Project Titan 180 fokos fordulatot vett, és a körülbelül ezer főből álló fejlesztőcsapat fókusza inkább a szoftveres megoldásra esett. Ez a tény több helyről is megerősítést nyert korábban, például amikor tavaly decemberben a közlekedési szervek felé benyújtották a megfelelő kérvényeket, majd tavasszal zöld lámpát kapott a projekt Kalifornia utcáin.

Tim Cook és az Apple elvei

Tim Cook, az Apple CEO-ja a legfrissebb, Bloombergnek adott interjúja során elmondta, hogy olyan autonóm technológiát fejleszt az Apple, amely képes lesz az önvezető autók irányítására. Azt is hozzátette, hogy ez a projekt adja az összes mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztés alapját, és mind közül egyben ez is a legkomplikáltabb terület.

Az autonóm rendszerekre fókuszálunk. Ez egy alapvető technológia, ami szerintünk nagyon fontos. Minden mesterséges intelligencia projektünk alapja és tulajdonképpen a legösszetettebb is mind közül.

Nem az Apple az egyetlen olyan tech cég, amely mostanában lett érdekelt a közlekedési járművek piacán, sőt, egyre több autógyártó érkezik a Szilícium-völgybe, és vásárolnak fel kisebb startup cégeket (BMW, General Motors), amelyek hasonló technológiával foglalkoznak. Óriási biznisz ez, a McKinsey & Co. előrejelzései szerint 2030-ra 6,7 billió dolláros iparról beszélhetünk majd.

Óriási kavarodás van a láthatáron. Három különféle változási irányunk van, ami nagyjából ugyanabban az időintervallumban valósul meg.

Érdekes perspektívája a témának, hogy az Apple-vezetők inkább az európai luxusautókat (Aston Martin, Bentley, Land Rover, BMW, Porsche) részesítik előnyben saját használatra. Elképzelhető, hogy ez is befolyásoló tényező lesz az önvezető technológiát illetően, illetve természetesen a környezetvédelem is. Tim Cook kihangsúlyozta, hogy egészen más élmény elektromos autó tulajdonosnak lenni, a cég valószínűleg szívesen építene Tesla-szerű járgányokat, ha tehetné.

Bámulatos élmény, mikor nem kell leállnod a benzinkútnál, vagy tölteni bármit is az autódba. Majd meglátjuk, ez mégis merre visz el minket. Most nem egy termék szempontjából beszélünk arról, hogy mit fogunk tenni a jövőben.

Az Apple-nek nem teljesen ismeretlen terület a közlekedés, korábban már bevásárolták magukat a kínai piacra, amikor 1 milliárd dollárt fektettet a Didi névre keresztelt kínai Uberbe.

Autó témában az Apple Car dossziéban találsz további érdekes cikkeket, ha pedig érdekel az Apple világa és szívesen olvasnál a legfrissebb történésekről, akkor kövesd nyomon az iMagazin Shuffle-t!

Forrás: Bloomberg

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!