imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Már gyártják a procit az új iPhone-okhoz


A Bloomberg legfrissebb jelentése szerint a tajvani TSMC bérgyártó megkezdte az idei iPhone-okba szánt, vadonat új, 7 nanométeres technológián alapuló A12-es chipek tömeggyártását.

A TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) már áprilisban bejelentette, hogy megkezdi 7 nanométeres lapkáinak tömeggyártását. Ekkor azonban még nem lehetett tudni, hogy pontosan kinek szállítanak az első szériából, de természetesen az Apple is ott volt a jelöltek listáján. Ha egyetlen megmaradt megbízható Apple-jósunk, a Bloomberges Mark Gurman információi helyesek (azok szoktak lenni), akkor tényleg az új iPhone-ok lehetnek az elsők a piacon ezzel a technológiával.

A TSMC gyárában.

Egetrengető jelentősége persze nincs az elsőségnek, hiszen záros határidőn belül a konkurencia is minden bizonnyal betáraz majd a 7 nm-es lapkákból. Ami sokkal lényegesebb, hogy a technológiai váltás szépen megnövelheti az A12-es processzor teljesítményét a mostani generációhoz képest, elvben akár 40%-kal is, de ezt persze majd a gyakorlat tudja igazolni. Magáról az alkalmazott eljárásról korábban így írtunk:

A lapkák egyelőre a CLN7FF jelzésű eljárással készülnek, amely alapja a DUV (Deep Ultraviolet Litography) típusú levilágítás. Ennek előnye, hogy kompatibilis a már meglévő berendezésekkel, hátránya, hogy a többszörös mintázásnak köszönhetően drágább a tervezés és a gyártás is, több időbe kerül egy-egy lapka legyártása. Ezen majd a CLN7FF+ jelzésű eljárás fog jelentősen javítani, ami már a fejlettebb, úgynevezett EUV (Extreme Ultra-Violet) levilágítást alkalmazza majd. Ez azonban csak 2019 közepétől lesz aktuális, így az idei iPhone generációt egész biztosan nem érinti.

A CLN7FF viszont annál inkább, hiszen 2018 második felére a TSMC elvben képes lesz teljesíteni az első nagyobb megrendeléseket. Tekintve, hogy az új iPhone generáció is ez időtájt fog befutni, reális esély van rá, hogy az Apple okostelefonja, pontosabban az A12-es processzora lesz az első piacra jutó, már az új, legmodernebb 7 nm-es eljárással készülő termék. Persze a feltételezett elsőség nem fog sokáig tartani, állítólag már a Qualcomm is beállt a sorba.

Természetesen nem csak ez lesz az új iPhone-ok egyetlen izgalmas tulajdonsága. Állítólag mindhárom idei modell megkapja majd a Face ID-t, így a TrueDepth kamerarendszert is; amihez edge-to-edge kijelző és Home gomb helyetti gesztusvezérlés társulhat majd.

Forrás: MacRumors

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!