imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Megjöttek az első hírek az iOS 14-ről

Vajon melyik készülékeken lesz elérhető?

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Már idén érkezhetnek az első multiplatform alkalmazások


A tegnapi nap nagy híre után, miszerint az Apple az idénre tervezett funkcióbeli fejlesztéseket elnapolja és inkább egy kicsit a megbízható működésre fektetik a hangsúlyt, befutott egy újabb érdekes információ. A külső fejlesztők hamarosan a multiplatform felé vehetik az irányt.

Ez a szóbeszéd szintén Gurman tollából pattant ki még tavaly év végén, aki biztosan tudni véli, hogy már idén elérhetővé teszi a cég a fejlesztők számára, hogy olyan alkalmazásokat fejleszthessenek, amik eszköztől függően irányíthatóak érintéssel és egérkattintással is. Az Apple jelenleg a vezérlést, illetve a felhasználói interakciót a UIKitben korlátozza, szorosan kapcsolódva az AppKithez.

Az elképzelés szerint ideje olyan alkalmazásokat készíteni, melyek kezelhetősége megállja a helyét mobileszközökön és desktop környezetben is. Azaz, olyan alkalmazások fejlesztésére ösztönzik, majd a fejlesztőket, amik iPhone-ra, iPadre és Macre is elérhetők.

Ez azért felvet némi technikai aggályt is. De mivel annak ellenére, hogy épp most határoztak az önrevízió és a az új funkciók pihentetése mellett, az Apple vélhetően minél előbb szeretné, hogy az iOS és macOS szépen lassan elindulhasson egymás felé.

Ezzel a húzással ismét nem az Apple találná fel a spanyol viaszt, gondoljunk például a Windowsra, ami már a 8-as verzióban próbálkozott hasonló megoldással.

A Windows 10-ben pedig már gyakorlatilag ugyanaz a rendszer fut tableten, mint ami desktopon, így a kettő akár lehet egy és ugyanaz (lásd Microsoft Surface), igaz nem túl sok erre alkalmas eszköz készült és nem is igazán népszerűek. Azt leszámítva, hogy most már sok olyan eszköz közül válogathatunk, amik a Lenovo Yoga szerű kihajtós megoldásban hisznek.

iPad és Mac felhasználóként én például egész másra használom a két eszközt, mégis vannak olyan felhasználási területek, amik simán összeolvadhatnának. Gondoljunk például a szövegszerkesztésre, amit akár egy iPad Prón is gond nélkül megtehetünk, vagy a képszerkesztésre, ahol olykor fontos az egér precizitása, máskor viszont jól jönnek az Apple Pencil nyújtotta lehetőségek. Tehát ezek a fejlesztések izgalmas eredményeket hozhatnak.

Ha Gurman értesülése beigazolódik, az Apple az erre vonatkozó környezetet már az idei WWDC-n prezentálhatja a fejlesztők számára, akik az iOS 12-ben és a macOS soron következő kiadásában kiadhatják első próbálkozásaikat.

Forrás: MacRumors

A multiplatform alkalmazás sok olyan lehetőséget tartogatnak, amire most még nem is gondolunk. A Shapr3D fejlesztői például már biztosan dörzsölik a tenyerüket a hír hallatán, ugyanis egy teljesen egyedülálló , érintőfelültre tervezett CAD szoftvert fejlesztenek iPad Próra

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!