imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Már Jony Ive és csapata is iPad Prót használnak – Apple Pencillel


Ki ne emlékezne arra, amikor Steve Jobs az első iPhone bemutatásakor jól leszólta a stylusokat? Kényelmetlenek, elveszítjük őket, kinek van ezekre szüksége? Aztán eltelt több mint nyolc év, és az Apple az iPad Pro mellé bemutatta a saját stylusát is, igaz, ezt hangsúlyozottan nem stylusnak, hanem ceruzának hívják: ez az Apple Pencil.

Az Apple Pencil tervezési folyamatáról a Telegraph újságírója, Rhiannon Williams beszélgetett Jony Ive-val, az Apple dizájnigazgatójával. Maga a ceruza egy elég hétköznapi eszköz, mely sok-sok éve társunk a mindennapokban ha rajzolásról, jegyzetelésről vagy csak játszadozásról van szó. Évszázados története során nem sokat változott, ezért mondhatni épp ideje volt, hogy Jony Ive és csapata nekiálljanak, és újratervezzék az íróeszközt.

Apple Pencil

Az Apple Pencil létrehozása során elsődleges szempont volt, hogy a lehető legélethűbben próbálják meg visszaadni azt az érzetet, amit az igazi toll vagy ceruza használata nyújt egy papírlapon – bár persze nem tudja visszaadni annak a számtalan eszköznek az egyedi vonásait, amit rajzolásra vagy írásra használhatunk. Maga az elnevezés, vagyis a Pencil is arra utal, hogy valami olyan eszközt tarthatunk a kezünkben, ami egyszerre ötvözi a hagyományt és a csúcstechnológiát. Ive szerint:

Azt reméljük, hogy ha sok időt töltesz ecsetekkel, ceruzákkal és tollakkal, akkor tulajdonképpen a Pencil is annak az élménynek a természetes kiterjesztését jelenti majd – ismerősnek fogod érezni. Viszont ahhoz, hogy ezt a nagyon egyszerű, természetes viselkedést elérjük, jelentős technológiai kihívásokat kellett leküzdenünk.

Jony Ive-ot pedig valószínűleg senkinek nem kell bemutatni az olvasóink közül, így mindenki sejtheti, mennyire komolyan is gondolta ezt a feladatot, és mennyi apró részletre figyelt a tervezési folyamat közben. Az Apple Pencil egy vékony, műanyag eszköz, melynek cserélhető, gumival borított és szenzorokkal megtömött hegye érzékeli a kezünk által kifejtett erőt is, vagyis azt, milyen erősen nyomjuk a kijelzőre. Ennek köszönhetően változik a vonalvastagság az iPad Pro által futtatott alkalmazásokban.

Apple Pencil

Jony reméli, hogy aki először kipróbálja a Pencilt, meglepődik majd, mennyire természetes hatást kelt. Azt szeretné, ha az iPad Pro új társa idővel tökéletesen megférne egy valódi papírlap és ceruza mellett:

A dizájncsapat tagjai közül sokan több mint 20 éve dolgozunk együtt. Az általunk próbált összes stylus elég gyenge leképezése volt az analóg világnak. Ezért mindig is füzetekbe rajzoltunk, és most először látom azt, hogy az emberek elkezdték használni az iPadet és az Apple Pencilt – annak ellenére, hogy néhány éve már léteznek megoldások ezen a téren. Az a személyes tapasztalatunk, hogy most már egyértelműen vannak olyan lehetőségek az iPadnek köszönhetően, amikről korábban nem is álmodhattunk volna az analóg világban.

No de mi a helyzet a töltéssel, hiszen egy ceruzát soha nem kell töltőre dugnunk, ez nem éppen egy természetes vagy intuitív mozzanat. Jony nevetve válaszol Williams kérdésére:

Hát igen, ha valaki ezt felhozza, az általában nem a legdicsőbb pillanataink egyike! Mi magunk sem szeretünk folyamatosan több eszközt töltögetni, így éppen a töltés folyamata volt az egyik olyan dolog, amin elképesztően sokat dolgoztunk.

Apple Pencil

Ive szerint akkor érték el a céljukat, ha az Apple Pencilt úgy használják majd az emberek, akárcsak a hétköznapi, hagyományos ceruzát: anélkül, hogy arra gondolnak, hogy ez valamiféle különleges készülék lenne. Ha beleivódik a napi rutinba, ha ugyanúgy játszadozunk vele az ujjaink között, mint egy tollal, azzal a jól eső gondolattal dőlhetnek hátra, hogy igen, sikerült, újra feltaláltuk a ceruzát.

Ugyan az Apple Pencilre sajnos még egy kicsit várnunk kell, az első iPad Pro nemrég hozzánk is megérkezett. Sok részletet nem szeretnék előre elárulni, hiszen holnap Handras jelentkezik egy hosszabb teszttel, azt azonban elmondhatom, hogy az első tapasztalatok alapján roppant kíváncsi vagyok az Apple ceruzájára is. Bár furcsa lenne, ha napközben egy iPad Próra firkálgatnék önfeledten egy papírlap helyett.

Forrás: The Telegraph via 9to5Mac.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!