imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Már megint a gender témától hangos a Szilícium-völgy


A Google elbocsájtotta egyik vezető mérnökét, amiért egy tíz oldalas dokumentumban kifejtette, miért nem ért egyet a cég diverzitást érintő törekvéseivel. James Damore szerint a férfiak preferenciái részben biológiai okokból alkalmasabbak a nőkénél a tech iparban végzett munkára.

A hétvége folyamán robbant a bomba. Damore kiáltványa futótűzként terjedt a Google falai közt, majd nem sokkal később a Gizmodo hozzájutott a teljes belsős dokumentumhoz, amiben a keresőóriás mérnöke levezeti nézőpontját a cégnél (és az egész Szilícium-völgyben) uralkodó túlzott diverzitási nyomásról. Ez a téma pedig úgy látszik, túl kínos volt egy olyan multi vállalat számára, mint a Google, ezért hétfőre már el is távolították Damore-t, mert szerintük nézetei “nemi sztereotípiákat állandósítanak”.

A rendszerbiológiai doktorátussal rendelkező mérnök azt írta, a Google többnyire baloldali beállítottsága egy politikailag korrekt monokultúrát hozott létre a cégen belül, ami gátat szabott a nemi különbségekről folytatott őszinte beszélgetéseknek. Hozzátette, hogy ez elnyomja a konzervatív világnézetet. Majd azzal folytatta, hogy a férfiak és a nők preferenciáinak és képességeinek eloszlása részben biológiai okok miatt eltérő, ezért alkalmasabb az erősebbik nem a tech iparban végzett munkákra. Álláspontja szerint ez magyarázatot ad arra, miért nem láthatjuk a nők azonos arányú képviseletét a technológiában és a vezetésben.

Damore lényegében egy az egyben azt mondta, hogy a nők nem azért alulreprezentáltak és kapnak kevesebb fizetést a technológiai területeken, mert diszkriminatív a közeg, hanem mert a genetikájuk alapján alkalmatlanabbak bizonyos pozíciókra. Ezek után a mérnök nem volt túl népszerű, a vezetőség szemében különösen nem: hétfőn elbocsájtották. James Damore jogi útra vinné az ügyét és panaszt nyújtott be Google ellen az amerikai munkaügyi hatóságoknál, mert a vezetés megpróbálta elhallgattatni őt. Szerinte a szégyenérzetére apelláltak, és különben is jogellenes, ha a panasz miatt küldte el őt a cég.

Forrás: The Verge

Mint az Apple egyik legnagyobb konkurenciájáról, időnként mi is beszámolunk a Google-lel kapcsolatos hírekről: ilyen volt például a cég új londoni főhadiszállásáról szóló cikkünk is. Közeleg a szeptember, ez pedig azt is jelenti, hogy az iSTYLE-ban futó iPhone 7 és iPhone SE akciók napjai megvannak számlálva, ne maradj le róluk!

Apple Watch sosem látott árakon!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!