imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Adná az éjkék szín?

Kék színben érkezhet az iPhone 12 Pro

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Már most kezdhetünk gyűjteni, ha ilyen lesz az iPhone 8


Legutóbbi információk szerint, 5,8 hüvelykes lesz az új iPhone. Rendesen felszaladt a szemöldökünk, mert nem szeretjük a tepsi telefonokat, de aztán kicsit utánaszámoltunk és kiderült, hogy igazából nem is lesz ez rossz nekünk. Sőt.

A héten elég sok iPhone 8 infó befutott, nem győztük kapkodni a fejünket. Két fontos hír volt, amiket érdemes kiemelni. Az egyik arról szólt, hogy az Apple rengeteg OLED panelt rendelt a Samsungtól. Ez elég biztos forrásból érkezett, ezzel gyakorlatilag biztosra vehetjük, hogy az Apple egy OLED kijelzős készüléket mutat be ősszel. A második hírt Ming Chi Kuo szállította, szerinte 5,8 hüvelykes lesz az új iPhone melyet csak iPhone 8-ként emleget mindenki. Kuo nem szokott a levegőbe beszélni, sokszor bizonyította már, hogy nagyon jó forrásokkal rendelkezik. Azért az 5,8 hüvelykes jóslatra felkaptam a fejem, először nem is akartuk megírni, annyira lehetetlennek tűnt, de aztán egy kis méricskélés után kiderült, hogy egyáltalán nem lehetetlen ez az információ. Íme egy lezárt képernyős nézet, de nézzük inkább, hogy mekkora lenne a jelenlegi modellekhez képest.

iphone8_lock

Ugyebár van most az iPhone 7-ből, 4,7 és 5,5 hüvelykes kijelzős modell. Ezekhez képest egy még nagyobb tepsit képzelnénk el 5,8-as kijelzővel, pedig nem. Az OLED technológia lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag keret nélküli házba kerüljön bele, ez azt jelenti, hogy az Apple képes lehet iPhone 7 méretnél egy hajszállal nagyobb készülékházba belepakolni az 5,8 hüvelykes kijelzőt. Természetesen ehhez a kijelzőbe kell építeni a Home gombot, de erről már régóta szólnak hírek. A koncepciókhoz Moe Slah képeit használtam, így nézne ki egymás mellett az iPhone 7 az OLED iPhone 8 és az iPhone 7 Plus:

iphone8vs7vs7plus

Bárki lemérheti, a középső készülék bizony 5,8 hüvelyk átlóval rendelkezik. A ház sarkainak lekerekítéseit nem mertem megváltoztatni, de kisebb rádiusszal akár iPhone 7 méretbe is beleférne ez a méretű kijelző. A kijelző felső részén keskenyebb lenne a ház, itt elférne a hangszóró és a FaceTime kamera, a kijelző alsó részét akár le is kerekíthetik. Az eddigi képarány 0,4 hüvelykkel nagyobb mint az iPhone 7 és ugyancsak 0,4 hüvelykkel kisebb, mint a 7 Plus, viszont a ház mérete az iPhone 7-nél csak egy hajszállal nagyobb. Az 5,8 hüvelykből 5,1 lenne az a terület, amit most is használunk, a maradék felületet alul amolyan Touch Bar szerűen lehetne használni, plusz funkciógombokkal felvértezve a kijelző alsó részét. Ide kerülne a virtuális Home gomb, és gyakorlatilag bármi más, amit csak az iOS mérnökei el tudnak képzelni. Íme például egy iMessege felület, az alsó sávban pedig a MacBook Pro Touch bárjához hasonló hangulatjelek:

iphone8_imessage

Bevallom én például örülnék egy ilyen opciónak, gyűlölöm nyomkodni a kis földgömb ikont, hogy előhozzam a smilie-kat, főleg, hogy nekem angol-magyar-emoji van beállítva, ezeket kell végigpörgetnem.

Megcsináltam a Kamera appot is, ilyen szellős lehetne a videó felvétel. Ugyebár most rálógnak a gombok mágára a videóra, a lenti “Touch Bar” sáv megoldaná ezt a gondot is.

iphone8_video

A fenti két koncepció csak két példa, hogy mi mindenre lehetne használni a lenti sávot, nem csak 2-3 virtuális gombot lehetne iderakni, mint Androidon, hanem az alkalmazások kiterjesztéseit. Ráadásul az iPhone-on sokkal jobban működne a dolog összehasonlítva a MacBook Pro Touch Bar megoldásával, hiszen itt közvetlenül a a kijelzőhöz kapcsolódna, ami miatt nem kéne fókuszt váltani a szemünkkel, és az ujjunk is gyakorlatilag folyamatosan a itt helyezkedik el, bármikor könnyedén elérhetnénk az itt található elemeket.

Természetesen ahhoz, hogy ez megvalósuljon, az Apple-nek át kell terveznie az iOS-t. Tulajdonképpen az összes alkalmazást újra kéne írni, hogy kihasználják a megnyúlt kijelző adta lehetőségeit. Ez persze nem lehetetlen feladat, történt már ilyesmi az iPhone 5 megjelenésekor is, bár akkor csak az appok magasságát kellett újraírni.

Még csak saccolni sem merünk, hogy mennyire lesz hasonló a fenti koncepcióhoz az ősszel megjelenő iPhone, de az eddigi információk alapján, könnyen lehet, hogy valami ilyesmire számíthatunk. Ha pedig így lesz, akkor ez lesz a legnagyobb dobása az Apple-nek az első iPhone bemutatása óta.

Még több koncepciókép a szinte teljes előlapot beborító kijelző lehetőségeiről, Moe Slah Behance oldaláról:

i8_concept
iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!