imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Már tesztelik a Facebook „Siri”-jét


Egy hónapja terjed a pletyka, miszerint a Facebook is dolgozik egy olyan virtuális asszisztensen, mint például a Siri vagy a Cortana. Ez a híresztelés hivatalosan is meg lett erősítve, ugyanis a Facebook tegnap jelentette be, hogy a Messenger plusz funkciójaként érkezik a Facebook M.

Habár nagyon hasonló szerepkört töltenek be, a Facebook virtuális asszisztense egy valamiben mégis nagyon eltér a társaitól. Míg az Apple és a Microsoft megoldásai teljesen szoftveres módon működnek, addig az M egyfajta hibrid technológiát alkalmaz. Ez azt takarja, hogy az egyszerűbb kérdések lebonyolítását egy szoftver végzi, pont úgy, mint a Siri esetében. Ha viszont összetettebb kérdésről van szó, akkor egy erre előre felkészített hús-vér ember veszi kezébe az irányítást. A működés során a Facebook M nem figyeli a tevékenységünket a szociális hálón, ahogyan a beszélgetéseinket sem fogja vizsgálni. Adatokat gyűjt viszont a korábbi lekérdezéseinkből, tehát képes lesz olyan feladatot is teljesíteni, hogy „Foglalj két főre asztalt abba az étterembe, ahova előző hétvégén”.

fb1
Az első megnyitáskor ajánlásokat tesz, hogy miket kérdezzünk tőle.

Itt jön a képbe egy másik érdekes kérdés. A Facebook M egyelőre nem elérhető Magyarországon, hiszen csak pár száz amerikai szerencsés használhatja jelenleg, a túlterhelés elkerülése végett. Területi részegységenként fog a szolgáltatás bővülni, hiszen egy személyi asszisztensnek sok helyet kell „megismernie”, ami időbe telik. A Facebook ezt a folyamatot igyekszik felgyorsítani, és már az év végére szeretnék az egész világon elérhetővé tenni. Első körben tehát angolul fog érteni a Facebook M is, de talán az is lehetséges, hogy előbb fogja érteni hazánk bonyolult nyelvét, mint az iOS-be integrált kolleginája.

fb2
Helyi specialitásokat is ismer a Facebook személyi asszisztense

Az M a készítői szerint a legintelligensebb és legtöbbet használt személyi asszisztenssé válik rövidesen. A Messenger jelenleg 700 millió felhasználót számol világszerte, ami tényleg egy óriási szám. Ugyanakkor a Facebook asszisztense már most hátrányból indul, egyrészről mert azok, akik szeretnének virtuális személyi asszisztenst használni, már berögzülten használnak valamilyen megoldást. Másrészről a jelenleg létező személyi asszisztensek egy operációs rendszer részei, ezáltal könnyű az elérésük. A Facebook M használatához meg kell nyitni a Messengert, és utána a képernyő alján található ikonra kell bökni. Ezek után egy szokványos chat ablak jelenik meg, de a túloldalról az M szoftvere és a betanított csapata kommunikál velünk.

fb3
Akár ajándékötletekkel is szolgál az M

Kérdés lesz, hogy mennyire fog működni egy ilyen szolgáltatás, ha 700 millióan fogják használni. A hibrid technológia jónak tűnik, de akkor is közre játszik az emberi tényező, amit pedig a Facebooknak meg kell fizetnie. Több felhasználó pedig jóval több alkalmazottat is jelent. Az is kérdéses, hogy mivel elég személyes adatokat adunk meg az M-nek egyes lekérdezések során, ezek az adatok mennyire lesznek biztonságban.

Forrás: Wired

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!