imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Maradhat a Mac Pro gyártása az USA-ban?


A Q3-as jelentés utáni befektetői hívás után, Tim Cook a pénzügyi eredményeken kívül arra is kitért, hogy még mindig igyekeznek a 2019-es Mac Pro összeszerelését teljes egészében az USA-ban megoldani.

Csak úgy, mint tették ezt évekkel ezelőtt a “sajtreszelőt” megelőző “kiskukát” idéző formavilágú Mac Próval is. Bár a WWDC során ez még nem került megemlítésre júniusban, úgy tűnik, alakulnak az események.

Cook szerint az Amerikában történő összeszerelés kifejezetten olyan tényező, ami miatt a vállalat már korábban kérvényezte az Amerikai Egyesült Államok kormányánál, hogy a kivetett import vámok alól a Mac Pro alkaltrészei képezhessenek kivételt. A Kereskedelmi Hivatalhoz (Office of the US Trade Representative) még július során egy egész sor kérelmet nyújtottak be, melyekben a különböző alkatrészek 25%-os vámtarifa alóli kivételezését kérik.

Bár a Kínából származó termékek import vámolása még nem teljesült maradéktalanul, a terv szerint azok kiterjednek majd mindenféle elektronikus termékre is. Ez pedig igen velőbe vágón érinti az Apple-t is. Bár a benyújtott kérelmek nem nevezik meg konkrétan a Mac Prót, a listázott alkatrészek közt olyanok találhatók, mint processzor hőelvezető, grafikus modul és a számítógép ház egyéb részei, valamint néhány kiegészítő, úgy mint a Magic Mouse 2 és a Magic Trackpad 2.

A Mac Prót mindig is az USA-ban készítettük és szeretnénk továbbra is így tenni. Ezért jelenleg is azon dolgozunk, hogy folytathassuk a munkát, még pedig itt. Ez az oka annak, hogy a termékek kivételezését kértük a vámok alól és csak reménykedhetünk a pozitív végkifejletben.

Bár múlt pénteken Trump elnök megtagadta az Apple kérését, Tim Cook továbbra is próbál pozitív maradni és bízik benne, hogy a végső döntés mégis az Apple javára történik. Főleg mivel az USA-ban történő összeszereléssel roppant sok munkalehetőséget teremtenének. Így egyértelműnek tűnik, hogy az Apple vezérigazgatójának szavai részben az Amerikai Egyesült Államok Elnökének is szólnak.

A Trump-kormány már korábban is használta alkudozási alapnak az importált tech termékeket és alkatrészeket a Kínával folytatott csatározásoknál a tárgyalóasztal körül. Súlyos terhet róva ezzel az amerikai tech vállalatokra. Az először kilátásba helyezett 10%-os vámtarifa bizonyos alkatrészekre vonatkozott csak. Így eddig az Apple elkerülhette az extra fizetést olyen termékek esetén, mint az Apple Watch és AirPods. Most azonban nem áll túl jól a szénájuk.

A Wall Street Journal már korábban arról tudósított, hogy a Mac Pro gyártás teljes egészében átkerül Kínába. Az Apple minden kétséget kizárólag nem cáfolta meg a híreket, így még az is elképzelhető, hogy két helyen indulhat meg a gyártás. Az összeszerelés korai szakasza Kínában kezdődhet meg, majd végső összeszerelésre az USA-ba érkezhetnek az alkatrészek. Bár a vállalat nem jelölte meg az értékesítés kezdetének konkrét dátumát, az ősz egyre inkább közelít. És, mint tudjuk, akár egy csavaron is bukhatnak el óriási tervek.

Forrás: WSJ, The Verge, 9to5Mac, AppleInsider

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!