imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Marc Newson – 19 kérdésre 19 válasz az Apple formatervezőjétől


Tavaly szeptemberben bombaként robbant a hír, hogy az Apple alkalmazta Jony Ive régi jó barátját, a legendás formatervezőt, Marc Newsont. Azt azóta sem lehet tudni, hogy pontosan mivel is foglalkozik a cégnél – a munkaköri leírása szerint a „különleges projekteken dolgozik –, viszont időről-időre ad olyan interjúkat, melyek a mi szempontunkból is érdekesek lehetnek.

Marc Newson most a Wall Street Journal „20 Odd Questions” című sorozatában szerepelt, ahol a címmel ellentétben 19 villámkérdésre adott választ. Az elmúlt 30 évben Newson gyakorlatilag mindent tervezett már a hamutálaktól kezdve a székeken és hajókon át az űrhajóig, egy korábbi cikkünkben mi is bemutattuk néhány kedvenc formatervünket tőle. Az Apple-nél legutóbb az Apple Watch-on dolgozott.

Akármit is tervezek, a folyamat tulajdonképpen mindig megoldáskeresést jelent. Valamit meg akarsz javítani. Végül egyfajta problémamegoldó lettem.

Newson formatervei könnyen felismerhetők a funkcionalitásukról, valamint a szinte nem e világi megjelenésükről. Az egyik leghíresebb alkotását, a Lockheed Lounge-széket nem sokkal a diplomája megszerzése után tervezte, még Ausztráliában. Az azóta eltelt 20 évben háromszor döntött rekordot: soha ennyit nem fizettek korábban még élő formatervező munkájáért – idén áprilisban például 3,8 millió dollárt (kicsit több mint 1 milliárd forintot).

Az új íróeszközei, melyeket a német Montblanc-nal közösen tervezett, tudatosan kevésbé drágák. A szett egy töltőtollból és rollertollból áll, melynek neve Montblanc M. Mágnesek biztosítják, hogy a kupak tökéletesen illeszkedjen, és ne mozduljon el. Newson meglátása a tollakról:

Sok ember nem csak használja a tollakat, hanem piszkálgatja őket, játszik velük. Ha egy megbeszélésen ülök, szinte mindig játszadozom a tollammal.

A Montblanc M töltőtoll. | Kép forrása: Montblanc
A Montblanc M töltőtoll. | Kép forrása: Montblanc

A Wall Street Journal Milánóban beszélgetett a világhírű dizájnerrel, következzenek most az általuk felvetett 19 érdekes témára adott válaszok!

Mivel kezdődik a kreatív folyamat?

Számomra csupán gondolkodással. Rengeteget gondolkozom, elmélkedem. Ritkán nézek filmet repülőn. Leginkább csak ücsörgök és a plafont bámulom. Az álmodozás a firkálgatás megfelelője – tulajdonképpen szellemi firkálgatás.

Mi a dizájn?

Elvek gyűjteménye, melyeket univerzálisan bármire alkalmazhatunk; csak az anyag és a lépték változik. Alapjában véve nincs különbség egy hajó vagy egy toll megtervezése között.

A világ legjobb mixere

A milánói Bar Bassóban dolgozó Maurizio Stocchetto. Ő csinálja a legjobb italokat. Húsz éve járok oda, bár mostanában a Salone del Mobile [bútorkiállítás] ideje alatt nem megyek, mert túl nagy a nyüzsgés.

A Bar Basso Milánóban. | Kép forrása: not drinking poison in paris
A Bar Basso Milánóban. | Kép forrása: N.D.P
Valami, ami nélkül nem tudna élni

Egy A4-es jegyzetfüzet. Mindig keménykötésű, és nagyon átlagos. Utálom a spirált. A papírnak elég vastagnak kell lennie, hogy ne üssön át rajta a tinta. Általában egy Papier Plus nevű boltban veszem őket Párizsban, szerintem nagyjából 30 van belőlük otthon.

Miért imádja a töltőtollakat?

Alkalmazkodnak hozzám. Megváltozik a hegyük. A kéztartásodhoz illeszkedve szinte fejlődnek. Ezért nem szabad soha kölcsönadnod másnak a töltőtolladat.

A kedvenc korszaka és helyszíne a dizájn szempontjából

Európa a második világháború után, különösképpen Olaszország. Egy csapat ember rendkívüli dolgokat vitt véghez a politikai és társadalmi klíma következtében. Ugyanígy érzek az akkori művészettel és filmekkel kapcsolatban.

Ami teljesen hidegen hagyja

A legtöbb kortárs építészeti alkotás. Vannak kivételek – például Herzog és de Meuron folyamatosan nagyszerű dolgokat alkot. De a sztárolt építészetet áthatja a politika és az egoizmus. Leginkább a hatalomról szól. Ezért vonz a formatervezés – ez önkéntes. Az építészetet kiosztják neked.

A Pekingi Nemzeti Stadion („Madáréfszek”) is a Herzog & de Meuron építészeti iroda munkája. | Kép forrása: getwallpapers.net
A Pekingi Nemzeti Stadion („Madárfészek”) is a Herzog & de Meuron építészeti iroda munkája. | Kép forrása: getwallpapers.net
A jó dizájner…

Figyelembe veszi, ami körülötte történik. Sokkal fontosabb, hogy hatással legyen ránk a kortárs kultúra – film, zene, művészet vagy divat – mint a dizájn maga.

Valami, ami túlértékelt

A specializálódás, szakosodás. A dizájn a problémamegoldásról szól; ha nem tudsz alkalmazkodni egyszerre több dologhoz, akkor nem hiszem, hogy jó dizájner lennél.

Mire vágyakozott mindig is?

Bármire Lucio Fontanától [olasz festő és szobrász]. Természetesen az összes nagyszerű munkája teljesen elérhetetlen, de az álmom egy »Concetto Spaziale.«

Lucio Fontana, „Concetto Spaziale, Attese”, 1966 | Kép forrása: ArtsLife
Lucio Fontana: „Concetto Spaziale, Attese”, 1966 | Kép forrása: ArtsLife
A kedvenc művészeti irányzata

Arte povera. Sajnos most már nagyon drágák ezek az alkotások. Más, huszadik századi művész akit kedvelek például Alighiero Boetti és Piero Manzoni. Vagy Yves Klein.

Egy kortárs művész, akit kedvel

Wim Delvoye. Feldíszített disznókat csinál, sőt, egyszer tetovált is néhányat. Ezen kívül gótikus dömpereket is készített.

A kedvenc alkalmazása

Flightradar24. A világ összes repülőgépének a mozgását valós időben követi. Megmutatja, hogy jár az adott gép, milyen gyorsan halad, milyen típusú gép. Hihetetlen technológia.

Hogy van berendezve az otthona?

Egy kicsit bolondosan. A feleségem a divatvilágban dolgozik, ezért egy kicsit kevert az egész. Nem tudnék egy steril, tiszta építészeti környezetben élni.

Marc Newson otthona Londonban. | Kép forrása: Clare Moore
Marc Newson otthona Londonban. | Kép forrása: Clare Moore
A legkedvesebb otthoni tárgya

Egy nyestkutyát ábrázoló fafaragás Japánból. Tanukinak hívják őket és szerencsét hoznak. A bejárati ajtónál van, és felénk néz.

Egy elképzelés, amit szeret

A cipőfényezés. Pénzt költesz jó dolgokra, és utána törődnöd kell velük. Ez tulajdonképpen egy rituálé.

A kedvenc divattervezője

A barátom, Azzedine Alaïa. Mondhatjuk azt, hogy a legtöbb mai divattervező igazából stylist. De ő nem az, ő igazi tervező. Talán ő az utolsó igazán nagy élő divattervező.

Azzedine Alaïa a római Galleria Borghesében egy munkáit bemutató kiállításon. | Kép forrása: The Wall Street Journal
Azzedine Alaïa a római Galleria Borghesében egy munkáit bemutató kiállításon. | Kép forrása: The Wall Street Journal
Ha lenne fölösleges 50 ezer dollárja

Az egészet elverném az egyik régi autóm felújítására. Nagyjából négy éve kezdtem el gyűjteni az autókat. Előtte egyszerűen csak nem adtam el a korábbiakat. A kedvenceim egy 1955-ös Ferrari és egy 1929-es Bugatti.

Ami a legjobban idegesíti a mai formatervezésben

Az autóipar. Voltak korszakok, amikor az autók valahogy magukban foglalták mindazt, ami jó a fejlődésben. Most azonban egy hullámvölgy alján vagyunk.

Forrás: The Wall Street Journal. Borítókép: Business Insider.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!