imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Marc Newson: Remélem örökké az Apple-nél dolgozhatok


Tavaly szeptemberben – néhány nappal az Apple Watch bemutatása előtt – jelentette be az Apple, hogy a legendás formatervező, Marc Newson ezentúl a cég csapatát erősíti közvetlenül Jony Ive alá beosztva. Nem sok mindent hallhattunk azóta az ausztrál dizájngururól, nemrég azonban megjelent a leigazolása utáni első interjú vele a London Evening Standard hasábjain.

Az írást azzal kezdi az interjút jegyző John Arlidge, hogy mindenki úgy ismeri Jony Ive-ot, a brit dizájnert, mint aki egymaga változtatta meg a világot az iMac, iPod, iPhone és iPad letisztult vonalaival. Ez persze egyáltalán nem fedi a valóságot, hiszen az Apple dizájncsapata nem egyedül Ive-ból áll, hanem számos más tehetséges formatervező is tevékenyen részt vesz a munkában. Eddig azonban nem sokat lehetett hallani róluk, nagyon ritkán szerepelnek a nyilvánosság előtt, sokuknak még a nevét sem nagyon ismerjük.

Az Apple dizájnercsapata. | Kép forrása: Cult of Mac.
Az Apple dizájnercsapata. | Kép forrása: Cult of Mac.

Az idők azonban változnak. Egyrészt Jony előléptetése után félig-meddig előtérbe került Richard Howarth és Alan Dye. Másrészt pedig itt van nekünk Marc Newson, aki nem az a túlságosan visszahúzódó egyéniség. Arlidge Newson – női börtönből átalakított – lakásán találkozott először a tervezővel, egészen pontosan a 180 négyzetméteres nappalijukban. A helységet úgy írja le, mint egy loft és egy alpesi síház keverékét, ami pont annyira szórakoztató és játékos, mint a techvilág jelenleg egyik legjobban vágyott kütyüje: az Apple Watch.

Noha csak szeptemberben jelentette be az Apple, Marc már jóval korábban együtt dolgozott Jony-val – nem csak az Apple berkein belül, hanem számtalan más projektben is, ráadásul nagyjából 20 éve közeli jóbarátok. Három évvel ezelőtt például közösen dolgoztak egy, a (RED)-aukcióra készített egyedi Jaeger-LeCoultre Memovox karórán. Ive számára ez volt az első alkalom, hogy órát tervezett, Newson azonban már öreg motorosnak számított a témában. Még a ’90-es években alapította meg az Ikepod nevű céget, ami kifejezetten karórákra szakosodott – meglehetősen borsos árakon. Marc szerint ez a két tényező győzte meg az Apple dizájnért felelős alelnökét, hogy jó választás lenne a projektre.

A kettőjük által tervezett Jaeger-LeCoultre Memovox karóra 365 ezer dollárért (100 millió Ft-ért) kelt el az aukción. Összesen három darab készült, ez az első, a másik kettő Marc Newsoné. | Kép forrása: WatchPaper
A kettőjük által tervezett Jaeger-LeCoultre Memovox karóra 365 ezer dollárért (100 millió Ft-ért) kelt el az aukción. Összesen három darab készült, ez az első, a másik kettő Marc Newsoné. | Kép forrása: WatchPaper

Mivel ez az első egyedül adott interjúja azóta, hogy az Apple-nél dolgozik, Arlidge a formális kérdésekkel kezdett. Például: mi a beosztásod?

Nincs igazán pozícióm, a különleges projekteken dolgozom.

Teljes munkaidős állásról beszélünk?

Nagyjából az időm 60%-át tölti ki [a munka az Apple-nél].

Meddig maradsz?

Remélem örökké.

Dolgoztál Steve Jobsszal a halála előtt?

Nem, de találkoztam vele.

Ki keres többet, te vagy Jonathan?

Szerintem ezt nem nehéz kitalálni.

Newson Sydney-ben született, nagyjából 20 éve költözött Londonba, és a világ legismertebb márkáinak tervezett már gyakorlatilag a fogastól kezdve az autón át az űrhajóig bármit. Körülbelül egy hónapja 2,4 millió angol fontért (nagyjából 1 milliárd forintért) kelt el az egyik általa tervezett Lockheed Lounge szék – ez a legmagasabb összeg valaha, amit még elő formatervező munkájáért kifizettek. A Lockheed Lounge Marc egyik első munkája volt, és annyira „menő”, hogy még Madonnának is van belőle egy otthon. Miért választotta hát az Apple-t, ami több ezer kilométerre van az otthonától, ezzel feleségétől, Charlotte Stockdale-től (aki mellesleg divattervező, és Karl Lagerfelddel dolgozik) és és két gyermekétől is?

Marc Newson és felesége, Charlotte Stockdale Ithakán | Kép forrása: The Wall Street Journal.
Marc Newson és felesége, Charlotte Stockdale Ithakán | Kép forrása: The Wall Street Journal.

A kérdésre a válasz Jony és Marc barátsága. Sőt, nem csupán közeli barátok, hanem megegyezik a dizájnról vallott filozófiájuk, és nagyjából ugyanazokat a használati tárgyakat utálják. Az utálat pedig arra készteti őket, hogy radikálisan új formákat képzeljenek el a mindennapi eszközeinknek – ezáltal rendkívül hatékonyan tudnak együtt dolgozni. Annak ellenére, hogy a stílusuk néhol eltérő – Jony a szigorú vonalakat kedveli, Marc színes, gömbölyded formákkal játszik. Newson azt is elárulta, miért szeret az Apple-nél dolgozni, és miben különbözik a kaliforniai cég a többiektől:

Az Apple egészen kivételes. Vagy pontosan úgy csinál mindent, ahogy kell, vagy egyáltalán nem csinálják meg az adott dolgot. Mindennek tökéletesnek kell lennie. Volt olyan megbízóm, ahol hatszor változtatta meg a felső vezetés a projektet. Az Apple ennek pont az ellenkezője.

Kép forrása: Vitra Design Museum.
A Lockheed Lounge szék | Kép forrása: Vitra Design Museum

Érdekes kihívásnak tartja azt is, hogy tömegtermékekkel kell foglalkoznia – összehasonlításképpen, a Lockheed Lounge székből mindössze 15 darab készült. Apple Watch-ból már most több milliót rendeltek. Első ránézésre ráadásul Newson nem túl „Apple-ös”: míg Arlidge szerint Ive maga a megtestesült iPod, Marc sokkal lazább a hosszú, kócos hajával és egész stílusával. Persze nem szabad Steve Jobs-szintű egóra gondolni, ahhoz túl ausztrál. Úgy jellemzi magát, hogy „analóg értelemben geek.” Míg az Apple szereti őrizni a titkait, Newson szeret beszélni, nem rejti véka alá a véleményét, a mondatai pedig egyáltalán nem illeszthetők a nagyvállalati stílusba. Mi sem példázza ezt jobban, mint a mottója, mely a falra is ki van rakva az otthonában:

Ki****ottul higgy magadban. És maradj fenn egész ki****ott éjszaka.

Nem mintha értekezleteket tartana majd a részvényeseknek, akiknek azonban hozzá kell szokniuk a jelenlétéhez a cégnél, mivel valószínűleg kulcsszerepet szánnak neki az Apple jövőjében. Az persze kérdés, hogy Marc hatására dobták-e piacra a 18 karátos színarany Apple Watch Editiont, vagy azért találták meg pont őt, mert amúgy is ebbe az irányba mozdultak volna, és kapóra jött a szakértelme. A válasz valószínűleg is-is, hiszen Jony Ive bevallottan sok inspirációt merített már tőle. Ráadásul amellett, hogy képzett ezüstműves (és dolgozott már a Louis Vuittonnal, az Hermèsszel, Azzedine Alaïa-val és a Dom Pérignonnal is), Marc a technológiához is ért, hiszen közösen terveztek például a már korábban említett aukcióra egy egyedi Leica M fényképezőgépet is.

Kép forrása: Sotheby's.
A Marc Newson és Jony Ive által tervezett Leica | Kép forrása: Sotheby’s.

Arlidge az interjú során felhozta neki, hogy régi barátja, Carine Roitfeld, a francia Vogue korábbi szerkesztője kritizálta a hordható technológiai eszközöket, mivel „túl hidegek”. Newson nevetve csak annyit válaszolt:

Ezt biztos még azelőtt mondta, hogy Apple Watch-ot hordott volna. Teljesen megváltozik majd a véleménye, amint elkezdi használni.

A kérdező azt is megemlítette, hogy a hagyományos svájci óragyártók szerint az Apple Watch túlságosan tömegtermék ahhoz, hogy igazi luxuscikk legyen belőle. A Tag Heuer feje szerint a luxus lényege, hogy az adott termék ritka legyen. Marc nem ért ezzel egyet:

Rengeteg Louis Vuitton táska van. Szerintem volt olyan időszak, hogy nagyjából minden második japán nőnek volt egy Louis Vuitton táskája. Mégis, még mindig luxuscikknek számít.

És mi a helyzet azzal, hogy egy luxuscikk kiállja az idő próbáját, soha sem fog elavulni? Newson hosszú hallgatás után válaszolt:

Szerintem ez haladás, evolúció. Csodálatos dolgokat csinálunk. Az óra egyik verziójához egy olyan doboz jár, ami egyben töltő is, amit bármelyik modellel használhatsz. Így hasznos tárgy válik belőle, nem valami olyasmi, amit bedobsz a fiókba porosodni.

Arlidge azt is kiszúrta, hogy az interjú során Newson nem viselt órát. Vajon azért van ez, mert még mindig jobban szereti az analóg óráit?

Van néhány klasszikus mechanikus órám. Nem látom, hogyan kannibalizálnák ezek és az Apple Watch egymás piacait, vagy hogy versenyeznének.

És hogy min dolgozik legközelebb Marc Newson az Apple-nél? Ezt természetesen nem árulhatta el. A beosztása, vagyis a „különleges projektek” szavak viszont nagy valószínűséggel azt jelzik, hogy nem nagyon találkozunk majd olyan iPaddel vagy iPhone-nal, amit ő tervezett volna. Sokkal jobban érdekli viszont a divat és a technológia keresztezése:

Egyre több technológia fog megjelenni a hordható tárgyakban, ruhákban – varázslattal lesznek átszőve. Hihetetlen dolgok fognak történni a jövőben.

Marc Newson ruhákat is tervezett már, például a G-Star RAW-nak | Kép forrása: Marc Newson Ltd.
Marc Newson ruhákat is tervezett már, például a G-Star RAW-nak | Kép forrása: Marc Newson Ltd.

Mivel ő maga és Jony Ive is nagy autórajongók – Astonok, Bentleyk és Lamborghinik állnak a garázsaikban –, természetesen nem maradhatott ki az interjúból az Apple-autóról szóló pletyka. Főleg, hogy Newson egyszer már tervezett a Fordnak egy koncepcióautót. A hagyományos autógyártók ma több-kevesebb sikerrel azon versengenek, ki tudná elkészíteni – technológiai értelemben – az autók iPhone-ját. Arlidge szerint vicces, hogy a BMW hi-tech részlege által tervezett elektromos és hibrid autók nevében szerepel az i-betű. Kérdése tehát: lesz-e iCar?

Egyértelműen hatalmas lehetőségek rejlenek a terület intelligensebbé tételében.

A Marc Newson által a Fordnak tervezett koncepcióautó. | Kép forrása: Marc Newson Ltd.
A Marc Newson által a Fordnak tervezett koncepcióautó. | Kép forrása: Marc Newson Ltd.

Nos, nem lettünk sokkal okosabbak – bár itt akár a CarPlayre is gondolhatunk. Az is biztos, hogy az autótervezés nem holnap fog bekövetkezni, ugyanis Marc Newsonnak jelenleg éppen egyéb elfoglaltságai akadtak. Boltokat tervezett a Taschen német kiadóóriásnak, az első épp nemrég nyitott meg Milánóban. Szeretné, ha több hasonló is épülne:

Terveztem egy moduláris tárolórendszert kifejezetten a könyvek számára. Bárhol a világon lehet „telepíteni.” Lerakhatjuk őket egy reptéren vagy egy bevásárlóközpontban is. A könyvárusítás jelenlegi üzleti modellje meglehetősen idejétmúlt. De erősödik. És hála Istennek rengeteg ember vesz még könyveket.

A Marc Newson által tervezett milánói Taschen-bolt belseje. | Kép forrása: Taschen
A Marc Newson által tervezett milánói Taschen-bolt belseje. | Kép forrása: Taschen

Hamarosan pedig indul Marc és Charlotte a görögországi Ithaka szigetén található új otthonának építése. Itt töltik egyébként a nyaraikat, és saját termesztésű olajbogyóból készítenek olívaolajat. Ezen kívül továbbra is szerveznek partikat a művészeti és divatvilág jeles képviselőinek a Londonban található lakásukban, ahol ugyanakkora eséllyel futhatunk bele Tom Fordba, mint a műkereskedő Larry Gagosianba.

Forrás: London Evening Standard. Borítókép: Ricoh.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!