imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Máris nyakon csípte a Facebookot az iOS 13


Az Apple szeptember 19-én érkező mobil operációs rendszere a felhasználóknak ugyan már a konzolos kontrollerek támogatása és a dark mode miatt is erősen várós, a nyomunkban szimatoló appoknak viszont egy keserű pirulát tartogat, amelynek a Facebook lett az első kárvallottja.

Az Apple szinte minden alkalmat megragad arra, hogy hangsúlyozza a privát szféra védelme iránti elkötelezettségét, elég csak a januári CES előtt kihelyezett óriásplakátra gondolni, amely azt hirdette, hogy az iPhone-on történtek az iPhone-on maradnak. Részben ez a kampány vonta magára az olyan kritikákat, melyek szerint a cupertinóiak még mindig nem tesznek eleget a harmadik féltől származó alkalmazások adathalász módszerei ellen. A jó hír az, hogy az iOS 13 ezen a területen is hoz egy kis finomhangolást.

Az talán már senkinek sem újdonság, hogy az iOS beállításaiban külön-külön letilthatjuk az egyes alkalmazások hozzáférését a földrajzi helyzetünkhöz. Amennyiben ezt tesszük, az adott app a továbbiakban nem használhatja sem a GPS-t, sem a hálózati adatokat, sem pedig a Wi-Fi-t és a Bluetooth-t ahhoz, hogy kövessen minket. Bizony, a Bluetooth akár egészen kifinomult módon is alkalmas lehet ilyen célokra. Elképzelhető például, hogy az így kinyert információk segítségével rögzítésre kerül, ha eltöltünk néhány órát egy ismerősünk otthonában annak készüléke közelében. Ebből persze a Facebookhoz hasonló cégek összerakhatják, hogy az adott emberhez szorosabb kapcsolat fűz minket, mint azokhoz, akikkel mondjuk az irodában vagyunk együtt. Nyilvánvaló, hogy a célzott hirdetések értékesítéséből élő gigásznak igencsak kapóra jöhet ez a furfangos módszer, s akkor még nem beszéltünk a hamarosan érkező társkereső szolgáltatással kapcsolatos felhasználási lehetőségekről.

Az iOS 13 érkezésével azonban átláthatóbbá válik ez a terep, az új rendszer ugyanis külön figyelmeztetést küld arról, ha az appok a Bluetooth-t használnák. Az ilyenkor felugró ablak nem csupán tájékoztat, de lehetőséget is kínál a hozzáférés azonnali elvágására. A béta felhasználói egy ideje már élesben tesztelik a funkciót, s annak rendje és módja szerint nyakon is csípték a Bluetooth körül ólálkodó közösségi óriást. A Twittert persze ellepték az új értesítést bemutató screenshotok, melyek száma alapján a Facebook gyakran matathat a háttérben a vezeték nélküli kapcsolattal.

Zuckerbergék megpróbáltak a kínos kérdések elébe menni, s már szeptember elején kiadtak egy közleményt a helymeghatározás témaköréről. Ebben ugyan leírták, hogy a követésünkhöz az internetkapcsolatunk adatait, vagy éppen becheckolásainkat is mozgósíthatják, de a Bluetooth-információk felhasználásának módját nem igazán boncolgatták. A TechCrunch-nak nyilatkozva mindenesetre azt mondták, hogy kikapcsolt helymeghatározás esetén nem alkalmazzák ezt a módszert sem.

A Facebooknál így vélhetően nem lelkesednek az idei oprendszerért, hiszen az nemcsak rávilágít a megkérdőjelezhető adatgyűjtési eljárásukra, de külön lehetőséget is biztosít arra, hogy elvágjuk őket a Bluetooth-tól. Ha ők nem is, mi viszont már nagyon várjuk a holnapi indulást. Az új értesítéseken túl ugyanis még számos hasznos funkció érkezik: az iOS 13-mal például lehetővé válik az ismeretlen hívók automatikus hangpostára irányítása, elveszett eszközeink offline keresése, de a Safari is hatékonyabb lesz a weboldalakon átívelő követés elleni védelemben.

Forrás: Business Insider

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!