imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mark Gurman a WWDC-n várható újdonságokról beszélt


Mark Gurman neve ismerősen csenghet azoknak, akik rendszeresen követik az Apple-lel kapcsolatos híreket: a fiatal újságíró mindössze 22 éves, 15 évesen kezdte szivárogtatni az információkat, és az egyik legmegbízhatóbb forrásnak számít a témában.

Gurman most a The Jay & Farhad Show című podcast vendége volt, ahol Farhad Manjoonak (New York Times) röviden beszélt arról is, hogy elhagyja a 9to5Macet, és a jövőben szabadúszóként fog tevékenykedni, illetve a Bloomberg csapatát erősíti, ahol Alex Webb-bel dolgozik majd. Ettől azt várja, hogy kicsit közelebb is kerülhet az Apple-höz, akik mintha – érthető módon – nem kedvelnék túlzottan, nem is kezelték újságíróként, és egyetlen eseményre sem hívták még meg.

Mark Gurman
Mark Gurman

Természetesen a váltástól függetlenül a jövőben is számíthatunk Gurman megbízható füleseire. A megszokottól eltérően most nem készített egy összefoglalót a WWDC-vel kapcsolatban, mivel lefoglalta a váltás, valamint az, hogy befejezi a főiskolát, de a mostani interjúban kitért néhány dologra amit az alig egy hét múlva kezdődő fejlesztői konferenciával kapcsolatban hallott.

Először is, megerősíti a legújabb híreket, miszerint szoftverekre kihegyezett eseményről lesz szó, vagyis az utóbbi idők hírei ellenére nem mutatnak be majd új hardvereket. Ettől függetlenül roppant izgalmas lesz, hiszen most először négy operációs rendszer legújabb verzióiról rántja le a leplet az Apple a két-két és fél órás előadás alatt. Természetesen az iOS-ről, watchOS-ről, tvOS-ről és a várhatóan új nevet kapó OS X-ről van szó.

A nyitóelőadás idén rendhagyó módon a Bill Graham Civic Auditoriumban lesz.
A WWDC nyitóelőadása idén rendhagyó módon a Bill Graham Civic Auditoriumban lesz.

Ami az iOS 10-et illeti, Gurman elmondja, hogy egy kisebb dizájnfrissítésen is átesik majd a rendszer. Semmi olyan nagyszabásúra nem szabad gondolni, mint az iOS 6 és iOS 7 közötti váltás esetén, de kicsit színesebb lesz, változnak az értesítések és az értesítési központ, több lekerekítést és esetleg néhány új ikont kap a rendszer. Nagy változások jönnek a Fotók appban, rajzolhatunk majd a fotóinkra (a Mailhez hasonlóan), ez egy rendszerszintű funkció lenne.

Február-március tájékán kezdtek el az új Apple Music alkalmazáson dolgozni, ami Gurman szerint sokkal jobban hasonlít majd a Spotifyra abban az értelemben, hogy sötétebb lesz a megjelenése, igazából fekete-fehér, a színeket pedig az albumborítók adják. A „New” fület egy „Browse” nevűre cserélik, ezzel egyszerűsíteni és egyértelműsíteni szeretnék a használatot.

A Siri nagyon fontos részét képezi majd a június 13-i keynote-nak. Egyrészt megérkezik Macre, a menubar jobb felső sarkából érhetjük majd el, ugyanazt csinálhatjuk majd vele, mint az iOS-es verzióval. iOS-re jön a Siri SDK – ennek az első lépése a tavalyi Spotlight SDK volt. A „késés” okát elsősorban az adatvédelmi aggályok okozták, hogy csak a szükséges adatokat küldjék el, és csak a megfelelő alkalmazásoknak.

Valami ehhez hasonló megjelenésre számíthatunk a maces Siri esetében.
Valami ehhez hasonló megjelenésre számíthatunk a maces Siri esetében.

Amiben egyáltalán nem biztos, de azt is hallotta, hogy az iMessage terén is nagy változások jönnek, például pénzt küldhetünk az ismerőseinknek az Apple Pay segítségével „üzenetben”. Szintén csak tipp, de a lezárt képernyőn is jöhetnek változások, kicsit több információt mutathat a telefon ebben az állapotban. Gurman szerint ez olyasmi lenne, mint a Glances Apple Watch-on, csak természetesen a telefon nagyobb kijelzőjére szabva. Tovább fejődhet a titkosítás is.

Ami a Macet illeti, a Sirin kívül Gurman nem sok újdonságról hallott. Talán jövőre érkezhet egy megújított iTunes, de most ne számítsunk ilyesmire. Megerősítette Ming-Chi Kuo MacBook Pro értesüléseit, tényleg jön egy „dupla kijelzős” MacBook Pro, de nem a WWDC-n, csak később, szeptember-október-november lesz a hardverek időszaka.

MacBook Pro kémfotó
Ez állítólag az új MacBook Pro háza. A billentyűzet fölött látszik a vékony OLED-kijelző sávja.

Szóba került a következő iPhone is. Gurman azt mondta, hogy a három éves nagy frissítési ciklus ami felmerült az utóbbi időben tévedés – sokkal inkább arról van szó, hogy az Apple a jelenlegi kétéves váltások helyett évente hoz majd ki teljesen új modellt. Vagyis valahol a kettő között: kisebb váltások lesznek, mint mondjuk egy iPhone 4s és iPhone 5 között, de nagyobbak, mint az iPhone 4 és iPhone 4s között.

A dizájnváltások azonban egyre kisebbek lesznek 2017 után, ekkor viszont a 10. évfordulóra nagy durranással készülnek. Idén csak kicsit letisztázzák a formatervet, eltűnik a jack-csatlakozó. Ez már a 2017-es modell előkészítése, amiben sok helyet szabadítanak fel a készülék alján és tetején: eltűnnek a keretek, és jöhet egy nagyobb kijelző, még 6″-es kijelzőkkel is kísérleteznek. A végső cél, hogy egyre több mindent integráljanak a kijelzőbe – például a Touch ID-t, de Gurman egyáltalán nem biztos abban, hogy ez már 2017-ben sikerül.

A teljes interjút itt hallgathatjátok meg:

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!