imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csatlakozz az iMagazin csapatához!

Új cikkíró kolléga kerestetik

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mars: Mars – önfeledt jetpackes ugrándozás a vörös bolygón


Nyári uborkaszezon van, ami azt jelenti, hogy az ezredik iPhone 7-tel kapcsolatos pletykán kívül nincs túl sok történés az Apple háza táján. Na de mivel üssük el a szeptemberi bemutatóig az időt? Játsszunk például a Mars: Mars című szuper játékkal!

Az Apple általában tényleg jó alkalmazásokat szokott kiemelni az App Store-ban, van persze egy elég jól behatárolható ízlésük, ha játékokról van szó, de ha ez egyezik a miénkkel, akkor nagyon nem lehet mellényúlni. Így van ez a Mars: Mars esetében is. Ezt írják róla az ajánlóban:

Van értelmesebb módja a Marson mozgásnak annál, mint hogy platformról platformra ugrándozunk egy jetpack segítségével? Hogyne lenne, de akkor elveszítenénk az izgalmat, amit az okoz, hogy megpróbálunk a levegőben manőverezni elkerülve a földbe csapódást. Amikor éppen nem festjük még vörösebbre a vörös bolygót, élvezettel ujjongva szállunk le a platformokra.

Mars: Mars

A Mars: Mars lényege tehát roppant egyszerű – a jetpackbe bújt karakterünkkel eljutnunk a következő platformra. Van azonban néhány bökkenő. A jetpackben mindössze néhány másodpercre elegendő üzemanyag van. Ha bárhova máshova szállunk le, akkor bizony csúnya véget érünk, és ugyanez a helyzet, ha túl gyorsan ereszkedünk.

Az irányítás nem is lehetne könnyebb, ha a kijelző bal oldalát tapicskoljuk, akkor a bal hajtóműre adunk gázt (vagyis jobbra mozgunk), ha a jobboldalát, akkor a jobb hajtóműre (vagyis balra mozgunk). Azt az olvasóra bízom, hogy mi történik ha mind a két oldalt egyszerre tartjuk nyomva, bár nem nehéz kitalálni. A lényeg tehát, hogy jó ütemben kezeljük a jetpacket, így eljuttatva a karakterünket a következő platformra.

Mars: Mars

Apropó karakterek: először egy egyszerű űrhajóssal kezdünk, de a játék közben gyűjtögetett kreditekért (ezeket elszórva megtaláljuk a Mars felszínén, vagy reklámvideók nézegetéséért is szerezhetünk belőlük) újabb szereplőket irányíthatunk. Ezekről nekem egyből a Crossy Road jutott eszembe, egyrészt ugyanolyan változatosak, másrészt mindegyikőjük egyedi stílussal rendelkezik, átalakul a pálya ha kiválasztjuk őket, és általában roppant viccesek is.

A játék célja tehát valószínűleg az, hogy összegyűjtsük mind a 32 karaktert – valószínűleg nem tévedek sokat, ha arra tippelek, hogy ez a szám a jövőben nőni fog. A krediteken kívül valódi pénzért is megvásárolhatjuk őket az alkalmazáson belül, darabjukat 0,99 euróért, bár erre csak a nagyon-nagyon türelmetleneknek lehet szüksége. Van két speciális karakter is fejenként 3,99 euróért, ők különböző bónuszokat is adnak. Csak néhány példa a szereplők közül: Mars Damon (aki egyértelműen Matt Damon), Arnold (Schwarzenegger), Lajka kutya, Üzletember Panda, Nosferatu, Tesla, sőt, maga Steve (Jobs).

Mars: Mars

További csavart visz a Mars: Mars amúgy nem túl izgalmas eseményeibe, hogy a bolygón különböző érdekes pontokon természetesen szelfizhetünk is, így a különböző szereplőkkel a végén szép kis képgalériát hozhatunk össze. Ha pedig igazán ügyesek vagyunk, akkor a tereptárgyakat kihasználva akár ki is hagyhatunk platformokat.

Hogy miért annyira addiktív a Mars: Mars, azt nehéz megmondani, de én nemrég töltöttem le, és már 500 platform felett járok. Egy-egy ugrás csupán néhány másodpercet vesz igénybe, vagyis akkor is elővehetjük, ha nincs túl sok időnk, de az új karakterek, a folyton változó terep és maga a játékmenet akár hosszú órákra is magához láncolhatja az arra fogékonyakat. Ráadásul nagyon vicces, és jól is néz ki, szóval érdemes kipróbálni, főleg, hogy alapvetően ingyen van.

• Mars: Mars letöltése az App Store-ból (univerzális, ingyenes, IAP)
Apple iPad Pro 10,5

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!