imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Más gyártók is készíthetnek Apple Watch szíjakat


Nem mondjuk hogy teljesen váratlanul jött a hír, mindenesetre azért kicsit meglepődtünk: az Apple elindított egy programot, amiben a külsős gyártóknak nyújtanak segítséget abban, hogy hivatalosan támogatott szíjakat készíthessenek az Apple Watch-hoz.

Az Apple-ökoszisztémához már az iPod óta szervesen hozzátartozik a külső gyártók serege, akik mindenféle kiegészítőket készítenek az Apple termékeihez. A cég már korábban is támogatta ezeket a kezdeményezéseket, ha az adott gyártó megfelel a szigorú követelményeknek, akkor a terméke csomagolása büszkén viselheti az MFi (Made for iPod/iPhone/iPad) logót. Ebből következik, hogy a mostani program neve „Made for Apple Watch.”

Apple Watch műszaki rajz
Kép forrása: Apple

A Kickstarteren és más közösségi finanszírozó oldalakon már az óra megjelenése előtt elindultak olyan projektek, amikben egyedi Apple Watch szíjak gyártását tűzték ki célul. Nos, ők most áttervezhetik az eddigi megoldásaikat, ugyanis az Apple egészen precíz és részletes specifikációkat adott meg az óráról, a szíjakról, és a szíjak csatlakozásáról. A weboldalukról egyrészt az Apple Watch műszaki rajzait is letölthetjük, másrészt a szíjak csatlakozóinak 3D-modelljét is, így a gyártók tényleg minden szükséges eszközt megkapnak az Apple-től.

Emellett az Apple megadja, hogy milyen feltételek teljesítése mellett garantálható, hogy működni fog például az Apple Watch pulzusmérője, valamint pár kikötést is megszabnak. Ilyen például, hogy a szíjak nem tartalmazhatnak mágneses töltőt (volt már ilyen kezdeményezés), és nem takarhatják el az óra alján a szenzorokat, vagy például a mikrofont, hangszórót és antennát. Azt is leírják, hogy milyen anyagok használata ajánlott a csatolók elkészítéséhez. Az alsó szíj alatt található fedett titkos portról nem esik szó, tehát továbbra sem tudni, hogy pontosan mi a célja, illetve hivatalosan nem támogatott a használata.

Kép forrása: Apple
Kép forrása: Apple

A Made for Apple Watch program elindulásával és a pontos leírásokkal tehát mostantól semmi sem állhat a külső gyártók útjába, ezért valószínűleg rövidesen elkezdenek özönleni a különböző Apple Watch szíjak. Akárcsak az iPhone-tokok esetében. Biztosan lesznek egészen olcsó megoldások, és minőségi anyagokat felvonultató exkluzív darabok is – én nagyon várom, mikor csinál valaki egy Link Bracelethez hasonló, csak picit olcsóbb megoldást.

Ha nem tudsz addig várni, vagy van egy jó kis hagyományos óraszíjad amit szívesen látnál viszont az Apple Watch-odon, akkor sincs probléma. Az Unbox Therapy ugyanis feltöltött egy videót a YouTube-ra, amiben megmutatják, hogyan szedhetjük szét a Classic Buckle bőrszíjat, hogy hozzáférjünk a csatolóhoz, amire aztán szinte bármilyen szíjat rátehetünk. Nem is nehéz, csak spéci ötágú (pentalobe) torx csavarhúzót kell szerezni hozzá:

Forrás: Apple via MacRumors.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!