imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Csendben frissült a MacBook választék

Nagyobb aksi, erősebb proci, True Tone kijelző

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Másfél év börtönt kaphat a meztelen celebfotók szivárogtatója


2014-ben óriási hír volt, hogy „feltörték” bizonyos női hírességek iCloud fiókját, ahonnan őket lengén vagy épp meztelenül ábrázoló videókat és fényképeket tulajdonítottak el, majd ezt a 4chan és a Reddit fórumain próbálták árusítani. Hamarosan ítélet születhet az egyik vádlott, a 36 éves Ryan Collins ügyében.

Rihanna, Hilary Duff, Jennifer Lawrence, Kate Upton, Selena Gomez – csak egy pár celeb arról a listáról, akiknek a képei bejárták akkor az internetet. A „feltörték” azért került idézőjelbe, mert az érintett hírességek iCloud fiókjába gyakorlatilag egyszerű brute force módszerrel léptek be, miután elképesztően egyszerű és buta jelszavakat voltak képesek megadni. Ennek hatására az Apple is szigorított a rendszeren – pl. azóta kapunk folyamatosan e-maileket, ha bárki, bármikor, bárhol bejelentkezik az iCloud fiókunkba. Az iCloudban tárolt backuphoz való hozzáférés most az Apple vs. FBI eset miatt lett újra forró, hisz a szövetségi nyomozóhatóság az egyik San Bernardinó-i merénylő munkahelyi iPhone-jához követel hozzáférést. Emiatt az Apple még erősebb titkosításon kezdett el dolgozni, hogy az iCloudban tárolt adatokhoz se tudjon hozzáférni, amennyiben nem ismeretes a jelszó. Ez a lépés valószínűleg csak tovább fogja élezni a hatóságokkal meglévő konfliktust.

restore-ipad-iphone-ios9-hero

Visszatérve a celebgate-re, a dolog pikantériája, hogy Ryan Collinst nem azért akarják elítélni, mert kiszivárogtatta ezeket a képeket. Collins megegyezésre jutott az ügyészekkel, ezért bizonyos vádpontokban elismeri bűnösségét. A Pennsylvania-i férfi két éven keresztül csapott be embereket Hollywoodban, úgy, hogy az Apple és a Google alkalmazottjának adta ki magát, ezáltal szenzitív adatokat tudott kinyerni áldozataitól. Ennek a láncreakcióinak köszönhetően akadt a kezére több hírességnek az e-mail címe, amin keresztül aztán be is tudott lépni azok iCloud fiókjába (köszönhetően a gyenge jelszavaknak is). Collins összesen 50 iCloud és 72 Gmail fiókba tört be. És bár nem vádolják azzal, hogy ő töltötte fel a fent említett fórumokra a képeket – az ezért felelős személyt még keresik –, a maximálisan kiszabható büntetés akár 5 év szabadságvesztés is lehet. Márpedig az USA-ban ez a fajta, az ügyészséggel történő megállapodás nem köti az ítélő bíró kezét, így elképzelhető, Collinst nem 18 hónapra fogják ítélni.

Forrás: 9to5Mac, The Verge

MacBook akár 110.000 Ft kedvezménnyel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!