imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Mások szabadalmai miatt lehet ilyen a Smart Battery Case


Az Apple új akkumulátoros tokja, az iPhone 6s Smart Battery Case egészen új megoldást mutat be a hasonló termékek között: egy darabból áll, a telefont pedig a rugalmas kialakításnak köszönhetően helyezhetjük bele.

Ez nagyban eltér attól, amit a többi, régóta ezen a területen tevékenykedő gyártó alkalmaz. Az iPhone 6s Smart Battery Case nem szétcsúsztatható és nem is szétpattintható, mint a többi megoldás. Niley Patel, a The Verge főszerkesztője utánajárt annak, hogy vajon mi lehet ennek az oka.

A helyzet az, hogy a Mophie az egyik legnagyobb telefontok-gyártó a kategóriában, és éppen ezért számos szabadalommal védték le az ötleteiket. Ha pedig végignézzük, hogy pontosan mik is ezek, láthatjuk, hogy eléggé meg van kötve a többi versenytárs keze.

mophiepatent-image.0Az egyik ilyen szabadalom a Mophie szabvány #9,172,070, amely a legtöbb ötletet teljesen lefedi. A szabadalom alapján más gyártók hasonló megoldása nem állhat két egymásba illeszthető részből, és nem lehet olyan tokot gyártani, amelybe a telefon fölülről, az alsó részbe csúszik. A szabadalom a bekapcsológombra is kitér. Így már elég sok ötlet ki van lőve, és még csak egy szabadalmat néztünk meg. Egy másik szabadalom, a #8,971,039 számú szintén ennek a kialakításnak egy verzióját védi le, de a Mophie azt is levédette, hogy a tok alját szedhetjük le a telefon behelyezéséhez.

Persze gondolhatnánk, hogy van rengeteg olyan tok, amely ezeket a szabadalmakat egyértelműen sérti. Ezek viszont olyan kis gyártótól származnak, hogy egyszerűen nem éri meg őket beperelni – ráadásul a Mophie leginkább a rengeteg hamisítvánnyal van elfoglalva. Az Apple viszont egy cégóriás, nem engedheti meg magának, hogy akár csak véletlenül is szabadalmat sértsen. A végeredmény pedig a Smart Battery Case formájában láthatjuk, ami olyan új formatervet mutat be, ami ügyesen kikerüli a korábbi szabadalmakat.

Patel elmélete tehát a következő: a piacon lévő komoly vetélytársak korábbi levédett ötletei miatt valami teljesen újszerű kialakítással kellett előrukkolnia az Apple-nek. (Megkérdezte egyébként erről a cupertinói céget is, választ azonban nem kapott.) Elvetették azt, hogy mindenféle műanyag kapcsokat, esetleg több alkatrészből álló tokot készítsenek, és megkeresték a lehető legegyszerűbb megoldást. Ez lett a rugalmas felső résszel rendelkező iPhone 6s Smart Battery Case.

Forrás: The Verge.

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!