imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Érkezik az új iPad Pro

Magic Keyboarddal és minden földi jóval!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Masszív lobbizásba kezdett az Apple az 5G frekvenciákért


Hamarosan itt az 5G korszak, az Apple pedig nem akar lemaradni. Ha úgy érzi, ebben korlátozza egy kormányzati szerv, akkor gond nélkül tollat ragad és egyszerre riogat, fenyeget, könyörög, csak hogy át tudja vinni érdekeit. A cél, a technológiai innováció elősegítése…

Már egy ideje lehet tudni, hogy az Apple is szemet vetett az ötödik generációs vezeték nélküli hálózatokra. Az 5G pár éven belül berobbanhat, kritikus fontosságú tehát az érintett vállalatoknak, hogy addigra képben legyenek a technológiával. Igen ám, de ehhez rengeteg kísérletet és tesztet kell elvégezni, amire az Apple meg is kapta a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) engedélyét.

A lobbi azonban itt még nem állt le. Ezúttal arra kérik, sürgetik, utasítják a bizottságot (tényleg mindhármat csinálják egyszerre), hogy legyenek kedvesek szabadon hagyni az 95GHz-től 3 000GHz-ig terjedő, úgynevezett ‘super-high’ frekvenciatartományt az 5G és más, jövőbeli fejlesztések számára.

A frekvenciatartományok ugyanis korlátozott, véges erőforrásnak minősülnek, egy bizonyos pont után nem lehet tovább telíteni egy adott spektrumszeletet. Éppen ezért a szabályozó szervek, mint amilyen az Egyesült Államokban az FCC, szabályozza, hogy ki, mit csinálhat, melyik tartományban. Magyarul lefoglal bizonyos frekvenciakat bizonyos célokra, például televíziózásra, hanghívásokra, stb.

Az Apple tehát lényegében arra kéri az FCC-t, hogy hagyja licenszeletlenül az említett 95GHz+ frekvenciákat, és hogy annak használatáról a piac, és ne a kormány döntsön. Az érvelés során pedig egész sajátos hangnemet ütöttek meg:

Az Apple javasolja, hogy a Bizottság olyan megközelítést alkalmazzon a kérdésben, amely célja az innovatív vállalkozások és mérnöki megoldások bátorítása. Hagyja, hogy a piaci erők alakítsák ki a frekvenciatartomány legjobb használatának módját, és azon dolgozzon, hogy elkerülje a korlátozó szabályozásokat, tervezeteket és előrejelzéseket a jövőre vonatkozóan, mivel ez előre megszabja a kimenetet, és limitálja az innovációt.

Ha mindez nem lett volna elég hatásos, biztos, ami biztos alapon bedobták a lokálpatrióta érvelést is, miszerint ha az FCC nem enged szabad teret, az egykor oly’ dicső USA, a sor legvégén fog kullogni a vezeték nélküli technológiákat illetően.

A 95 GHz fölötti tartomány túl korai szabályozásával – például csak bizonyos, szűk sávok licensz nélkül hagyásával –, anélkül, hogy megbízható információkkal rendelkeznénk a jövőbeli rendszerek technikai részleteiről veszélybe sodorhatja az Egyesült Államok versenyképességét a feltörekvő vezeték nélküli technológiák terén.

Az USA végig vezető szerepet játszott a vezeték nélküli innovációkban a történelem során, amely részben annak köszönhető, hogy hajlandóak voltak új spektrumok felé nyitni. […] Az Egyesült Államok azt kockáztatja, hogy a túl korlátozó szabályokkal teret enged annak, hogy beérjék, vagy hogy kiessen a versenyből, miközben a világ többi rész menetel előre az új technológiákkal.

Az Apple és az FCC viszonya finoman szólva is felemás. A bizottság dilettáns vezetősége néha olyan dolgokat kér számon az Apple-ön, ami fizikailag lehetetlen. Máskor meg úgy osztja nekik a különböző engedélyeket, mintha nem lenne holnap. Úgy tűnik, az Apple már van akkora vállalat, hogy lobbijaival hatást tudjon kifejteni még a kormányzati szervekre lis, máskülönben aligha írtak volna olyan levelet, mit feljebb olvashattunk.

És, hogy miért is lesz jó az 5. generációs vezeték nélküli hálózat? A Next Generation Mobile Networks Alliance meghatározása szerint az 5G standardnak a következő előírásoknak kell megfelelnie:

  • Több tízezer felhasználóval az adatsűrűségnek 10 megabit másodpercenkénti nagyságrendűnek kell lennie.
  • Nagyvárosi környezetben 100 megabites másodpercenkénti forgalmat kell biztosítania.
  • 1 gigabites adatátvitelnek kell elérhetőnek lennie az egy irodai szinten tevékenykedő dolgozók között.
  • Vezeték nélküli szenzoros hálózatnak több százezres tagja is lehessen.
  • Növekedjen a lefedettség.
  • Jelentős hatékonyságnövekedést kell elérni.
  • Az LTE-hez képest jelenősen csökkenjen a látencia (válaszidő).

Forrás: 9to5Mac

Arról, hogy miként fogja alapjaiban megváltoztatni a világot az 5G, Pat kolléga írt egy hosszabb értekezést. Olvassátok, ha kimaradt!

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!