imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Iratkozz fel a hírlevélre

és nyerj AirPods Prót az iSTYLE-tól!

Ez a cikk több mint egy éve nem frissült. Kérjük, vedd figyelembe, hogy ennek tükrében a tartalom mára már idejétmúlt lehet.

Meditációra tanít az Apple Watch? Ősszel jön a Breathe app


A WWDC-n sok minden más mellett az ősszel debütáló watchOS 3-ról is beszéltek. Az ott elhangzó számtalan újítás egyik apró szelete volt az aktivitás, egészség és fitnesz részleg végén bemutatott Breathe alkalmazás. Ennek a lényege, hogy rászoktassa a felhasználókat arra, hogy minden nap (legalább négyóránként) találjanak alkalmat arra, hogy legalább egy percen keresztül nyugodtan és koncentráltan lélegezzenek. Mit akar ezzel az Apple? Hamarosan már ayurvedikus jógát is tanít nekünk az Apple Watch? És jó lesz ez nekünk?

Jay Blahnik, az Apple fitnesz- és egészségtechnológiákért felelős igazgatója a Buzzfeednek beszélt arról, hogy miért lesz fontos és hasznos az új Breathe alkalmazás. Elmondása szerint egy pár nyugodt és mély lélegzetvétel nagyon jó hatással lehet egy csomó ember életére, akár épp munkából szakadnak ki egy kicsit, akár a napjukat zárják le. A Breathe appal ez nem lesz megerőltető számukra, legyenek kezdők vagy tapasztaltak abban, hogy mennyit és milyen szinten meditálnak egy nap. Az angol „mindfulness” szót nehéz magyarba átültetni, de talán még a (koncentrált, tudatos) meditáció a legjobb szó rá. Hogy az Apple felült volna a hippivonatra? Lehet, de akkor koránt sincs egyedül, mert a Szilícium-völgyben ez most egy aktuális és népszerű foglalkozás, a Google külön meditációs kurzusokat szervez a dolgozóinak, de a Facebook is fenntart meditációs szobákat.

enlightenment-main-1

Az egész mögött az az elgondolás áll, hogy azok a dolgozók, akik nagyobb önfegyelemmel bírnak, és képesek tudatosan fejleszteni magukat (legyen az érzelmi intelligencia, együttérzés, vagy csak a belégzésre való kizárólagos összpontosítás), azok jobb termékeket hoznak létre, és hatékonyabban dolgoznak. Tehát érdemes ezt fejleszteni. A Breathe app a lélegzés közben méri a felhasználó pulzusát is, valamint ha csukott szemmel szeretné valaki elvégezni a gyakorlatot, akkor megteheti, mert az óra finom haptikus rezgésekkel jelzi, hogy épp ki vagy be kell lélegezni.

 

Most már a napnál világosabb, hogy az értesítések, a gyors információszerzés, és az arra történő reagálás mellett az Apple Watch legfőbb funkciója az egészségmérés. Az más kérdés, hogy mennyi köze volt ehhez Steve Jobs betegségének, de az Apple tudatosan viszi el ebbe az irányba okosóráját. Ahogy a „napi Állás” (stand goal) funkció, úgy valószínűleg a Breathe app is elsősorban arra törekszik, hogy befészkelje magát az emberek napi rutinjába, és megváltoztassa a hozzáállásukat. Blahnik elmondása alapján több száz Apple-dolgozón tesztelték az alkalmazást, akiknek nagyon vonzó volt az, hogy meetingek előtt kicsit lenyugtatták magukat, vagy hogy pár óránként elszakadhattak a munkájuktól, hogy relaxáljanak. A fent elmondottak ellenére az Apple nem orvosi alkalmazásként reklámozza a Breathe appot.

Breathe-cover2

Egy 2015-ös felmérés szerint kb. 560 meditációs app volt iOS-re, amiknek a hasznossága erősen megkérdőjelezhető, pontosabban mondva tudományosan, számokkal alátámasztva nem igazolható. Ironikus módon 2015 áprilisa óta elérhető már egy Breathe alkalmazás az App Store-ban, amit a társalapító Ben Erez szerint 7000-szer töltöttek le, és 4300-an használnak aktívan. Erez azt mondta, hogy vegyes érzelmekkel fogadta az Apple saját Breathe appjának a bejelentését, ami szerinte sokban hasonlít az ő alkalmazásukra. Ugyanakkor nem tervez jogi lépéseket tenni, mert egyrészt nem védette le a nevet, másrészt örömmel venné, ha még szélesebb körben terjednének el ezek a meditációs praktikák.

Hogy nettó sarlatánság lesz, vagy valóban megváltoztatja sokak életét a Breathe app? Erre azt mondhatjuk, mint általában az összes okoskütyüre és az általuk kínált virtuális lehetőségekre: lökést adhatnak, hogy megváltozz, de azért a többi még mindig rajtad áll.

Forrás: Buzzfeed

iPhone XR akár 0 Ft önrésszel és 0% THM-mel

Ezt már olvastad?

A Sirinek ez is az egyik baja, hogy mindenki a célközönség. Valószínűleg hatékonyabb lenne, ha először jól működő modulokat hoznának létre egy-egy funkcióra szabva.

Miért nem ismeri anyanyelvünket az Apple virtuális asszisztense? - Klikk ide!